fbpx

Φρανζ Βάγκνερ: Ένας ακούραστος και ταπεινός… ποδηλάτης

Φρανζ Βάγκνερ: Ένας ακούραστος και ταπεινός… ποδηλάτης

Ο νεαρός Γερμανός σταρ γίνεται κάθε χρόνο καλύτερος, αλλά παραμένει ένας πολύ απλός άνθρωπος, όπως του έμαθαν οι γονείς του 

Η ανατροφή του υπήρξε υποδειγματική. O ψυχολόγος πατέρας του Άλεξ και η freelance δημοσιογράφος μητέρα του Μπεάτε, ήξεραν καλά πώς να διαχειριστούν την δημοσιότητα που από νωρίς έχαιρε η οικογένεια τους και φρόντισαν ώστε τα παιδιά τους να μην παρασυρθούν από αυτή.  O μεγάλος τους γιος, Μόριτζ ήταν ιδιαίτερα εξωστρεφής κι εκφραστικός και τον άφησαν γρήγορα να πάρει τον δρόμο για την Αμερική, αλλά η προσωπικότητα του μικρού ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη. Εν τέλει και αυτός έφυγε από το Βερολίνο για να ενταχθεί στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ακολουθώντας τα χνάρια του Μο, πλην όμως μέχρι σήμερα κυκλοφορεί στην γενέτειρα του με το ποδήλατο του, σαν ένας απλός πολίτης. Ίσως αυτό να είναι το μυστικό της επιτυχίας του σούπερ-σταρ της Εθνικής Γερμανίας, Φρανζ Βάγκνερ… 

Στα 22 του χρόνια χαίρει της εκτίμησης όλου του μπασκετικού πλανήτη, μετά από δύο χρόνια στο ΝΒΑ και τις λίγες (ένεκα του τραυματισμού του, αλλά σπουδαίες) εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο χαρακτήρας του, όμως, ουδόλως έχει διαφοροποιηθεί από τότε που ήταν στο… παμπαιδικό της Άλμπα Βερολίνου και κατά τα φαινόμενα ούτε πρόκειται. 

Αυτό που άλλαξε ήταν ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε το μπάσκετ εκτός παρκέ από την στιγμή που μετακόμισε στην Αμερική. 

Η αμφίδρομη αμφιβολία 

Η απόφαση του να ενταχθεί στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ήταν πολύ πιο δύσκολη από αυτή που είχε πάρει το 2015 ο μεγάλος του αδερφός, για δύο λόγους. Από την μια, στην διάρκεια της περιόδου 2018-19, η Άλμπα με προπονητή τον Αϊτο Ρενέσες τον έκανε σταθερό μέλος του rotation τόσο στην γερμανική λιγκα, όσο και στο Eurocup, όπου έφτασε ως τους τελικούς και ηττήθηκε με 2-1 από την Βαλένθια. 

Από την άλλη, ο προπονητής Τζον Μπεϊλάιν που είχε καθοδηγήσει για τρία χρόνια τον Μο στους Wolverines και είχε πείσει τον Φρανζ να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, παραιτήθηκε δίχως να το περιμένει κανείς μετά από 12 χρόνια θητείας, τον Απρίλιο του 2019, για να αναλάβει τους Ντιτρόιτ Πίστονς. Ο Τζουάν Χάουαρντ, που μετά από μερικές εβδομάδες τον αντικατέστησε, ναι μεν ήταν (και παραμένει) ένα τεράστιο «μέγεθος» στο αμερικανικό μπάσκετ, πλην όμως ήταν παντελώς άγνωστος στην οικογένεια Βάγκνερ. 

Έτσι υπήρχε μια αμφιβολία για το αν έπρεπε να εγκαταλείψει την Άλμπα. Μάλιστα έγινε αμφίδρομη, όταν ο Χάουαρντ ταξίδεψε το καλοκαίρι του 2019 στον Βόλο για να παρακολουθήσει τον Φρανζ στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.  H Γερμανία τερμάτισε στην 11η θέση και ο λεπτοκαμωμένος φόργουορντ σούταρε με το άθλιο 12,5% πίσω από την γραμμή των 6,75μ…  

Φυσικά από την στιγμή που οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, ώστε ο Βάγκνερ να ξεκινήσει την κολεγιακή του θητεία την περίοδο 2019-20, το ποτάμι δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω και μετά από μια μικρή περίοδο διακοπών, πήρε τον δρόμο για την πόλη Αν Άρμπορ. 

Το extreme makeover 

Η freshman σεζόν ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, καθώς έσπασε το δεξί του καρπό και έχασε τα πρώτα τέσσερα παιχνίδια. Όταν επέστρεψε, ήταν εμφανές πως δεν είχε αυτοπεποίθηση στο σουτ του και την ίδια στιγμή έδειχνε αδύναμος απέναντι στην επαφή με καλούς αθλητές. Η διακοπή του πρωταθλήματος ένεκα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, του έδωσε την ευκαιρία να κάνει ένα extreme makeover στο σώμα του. Μετακόμισε στην Ουάσινγκτον μαζί με τον αδερφό του, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στους Ουίζαρντς. Λίγο αργότερα οι γονείς τους, άφησαν το Βερολίνο για να εγκατασταθούν μαζί τους και ο Μο, μετέτρεψε το υπόγειο του σπιτιού σε ένα καλά εξοπλισμένο γυμναστήριο. 

Έκαναν βάρη μαζί κάθε μέρα και η μητέρα τους φρόντιζε για την σωστή διατροφή τους. Όταν πια τα μέτρα για τον κορονόιο χαλάρωσαν, ο Φρανζ επέστρεψε στο Μίσιγκαν και συνέχισε το καθημερινό του πρόγραμμα. 

Τα αποτελέσματα ήταν ορατά και εντυπωσιακά σε όλους τους τομείς. 

Μέσα σε ένα χρόνο έφτασε από τα 92, στα 102 κιλά! 

Έγινε πολύ πιο δυνατός, κάνοντας βαθιά καθίσματα με 40 κιλά περισσότερα και πάγκο με 30 κιλά περισσότερα. 

Το επιτόπιο άλμα του αυξήθηκε κατά 20 εκατοστά. 

Μέσα σ’ όλα πήρε σχεδόν τρία εκατοστά και το ύψος του ανέβηκε στο 2,10! 

Βόλτες με ποδήλατο και άλογο!

Από κει και πέρα, η μπασκετική του εξέλιξη είναι λίγο πολύ γνωστή. Μετά την δεύτερη του χρονιά στο NCAA επιλέχθηκε στο Νο8 του ντραφτ από τους Μάτζικ και μέσα σε δύο χρόνια στο ΝΒΑ έχει φτάσει να θεωρείται ένας από τους πιο ελπιδοφόρους φόργουορντ της λίγκας. Στο περσινό Ευρωμπάσκετ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου μέσα στην γενέτειρα του και πλέον στο Παγκόσμιο παρά τον τραυματισμό του, ανταποκρίνεται θαυμάσια σε όλους τους τομείς. 

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι στην προσωπική του ζωή, είναι πιο… απλός από ποτέ. Στο Ορλάντο μοιράζεται το ίδιο σπίτι και το ίδιο αμάξι με τον αδελφό του. Όταν γυρίζει στο Βερολίνο, περνάει τον περισσότερο χρόνο με τους γονείς και τους φίλους από την παιδική του ηλικία, ενώ ακόμα περιδιαβαίνει τους δρόμους με το ποδήλατο του! 

Πηγαίνει διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς, αλλά δεν μένει κλεισμένος μέσα σε πολυτελή θέρετρα. Παίρνει την πετσετούλα του και κάνει ήσυχος το μπάνιο του, ή καβαλάει ένα άλογο για να πάει βόλτα μέσα στο δάσος. 

Οι γονείς του δεν λείπουν στιγμή από το πλευρό του, χωρίς ποτέ να το διαφημίζουν. Ναι μεν στην διάρκεια του Παγκοσμίου, η κάμερα πηγαίνει συνεχώς πάνω τους, αλλά ο Άλεξ και η Μπεάτα δεν επιθυμούν την δημοσιότητα. Επισκέπτονται τους δύο γιους τους, τακτικά στην Φλόριντα, στην πρώτη φάση του Παγκοσμίου, συνδύασαν τα παιχνίδια με διακοπές στην Οκινάουα και πλέον περιμένουν την στέψη τους στην Μανίλα. 

Αν μια οικογένεια το αξίζει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αυτή των Βάγκνερ… 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ