fbpx

NBA: Οι μέρες της… κρίσης

NBA: Οι μέρες της… κρίσης

Αυτές είναι οι σημαντικές ημερομηνίες στις οποίες μπορούν να «κοπούν» παίκτες οι οποίοι απασχολούν τους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Η συμφωνία του Σβι Μίχαλιουκ με τους Σέλτικς δείχνει δύο πράγματα: Από τη μια πως οι Αμερικανοθρεμμένοι παίκτες, ακόμα και αυτοί που προέρχονται από την Ευρώπη, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν ως προτεραιότητα την παραμονή τους στο ΝΒΑ, έστω κι αν θα κερδίσουν πολύ περισσότερα χρήματα αν υπογράψουν σε συλλόγους της Γηραιάς Ηπείρου.

Από την άλλη, πως μέσα από τις μη εγγυημένες συμφωνίες, οι ομάδες της κορυφαίας λίγκας του κόσμου, παίρνουν ρίσκα χαμηλού κόστους, τα οποία τις περισσότερες φορές έχουν ανάλογη απόδοση, αλλά κάποιες αποδίδουν τεράστιο «κέρδος».

Πλέον, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι προσθαφαιρέσεις που θα γίνουν στη διάρκεια του τρέχοντος μήνα θα είναι λιγοστές, εκτός κι αν γίνουν οι ανταλλαγές του Λίλαρντ και του Χάρντεν, που θα διαφοροποιήσουν πλήρως τον «χάρτη» των ρόστερ.

Η 31η Αυγούστου ήταν η τελευταία μέρα της προθεσμίας που είχαν τα 30 franchises, ώστε να αξιοποιήσουν τον όρο waive n’ stretch, κόβοντας κάποιον παίκτη με εγγυημένο συμβόλαιο και μοιράζοντας τον μισθό του σε διαφορετικές σεζόν, ώστε να μην επιβαρυνθεί το σάλαρι-καπ τους όλο το ποσό την νέα αγωνιστική περίοδο (2023-24).

Η μόνη ομάδα που το έπραξε ήταν οι Μάβερικς, οι οποίοι έδιωξαν τον Τζαβέιλ Μακ Γκι, στον οποίο όφειλαν 11,7 εκατομμύρια δολάρια ως το 2025 που έληγε το τριετές συμβόλαιο που υπέγραψαν μαζί του το καλοκαίρι του 2022. Πλέον θα του δίνουν 2,3 εκατομμύρια δολάρια για τις πέντε επόμενες αγωνιστικές περιόδους και ο άλλοτε πρωταθλητής με τους Ουόριορς και τους Λέικερς, θα κερδίσει επιπλέον 3,2 εκατομμύρια δολάρια από τους Κινγκς, στους οποίους κατέληξε μετά την αποδέσμευση του από το Ντάλας.

Βέβαια επειδή οι «βασιλιάδες» έχουν αρκετούς σέντερ στο ρόστερ τους, ίσως να μην καταφέρει να είναι συμπαίκτης του Σάσα Βεζένκοφ την 25η Οκτωβρίου, όταν οι Κινγκς θα κάνουν την πρεμιέρα τους στην κανονική περίοδο στο Σολτ Λέικ απέναντι στους Τζαζ. Ως την ίδια μέρα θα έχει πληροφορηθεί την τύχη του και ο Μίχαλιουκ, αν και για τους περισσότερους παίκτες με μη εγγυημένα συμβόλαια, η πιο σημαντική μέρα είναι η 23η. Από και κει πέρα, υπάρχουν διάφορες καταληκτικές ημερομηνίες, οι οποίες είναι σημαντικές και για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους που «καραδοκούν» για κάποιο «λαβράκι» από το ΝΒΑ.

23 Οκτωβρίου 2023
Ένα εικοσιτετράωρο πριν το πρώτο ματς της κανονικής περιόδου, οι 30 ομάδες πρέπει να μειώσουν το ρόστερ τους σε 15 εγγυημένα συμβόλαια, μαζί με τρία 2-way.

Μέχρι τις 22 Οκτωβρίου έχουν το δικαίωμα να έχουν υπογράψει ως και 21 συμβόλαια και σε αρκετά μη εγγυημένα έχει μπει ως καταληκτική ημερομηνία η 23η Οκτωβρίου. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο Κροάτης Λούκα Σάμανιτς, ο οποίος αν καταφέρει να είναι στο ρόστερ των Τζαζ στο πρώτο τους παιχνίδι απέναντι στους Κινγκς στις 25 Οκτωβρίου θα εισπράξει 600 χιλιάδες δολάρια.

Άλλοι παίκτες, έχουν deadline νωρίτερα μέσα στον Οκτώβριο, όπως ο Ντάριους Μπέιζλι των Νετς ο οποίος αν δεν κοπεί ως τις 16 Οκτωβρίου θα λάβει 200 χιλιάδες δολάρια, ενώ 250 χιλιάδες θα πάρει από τους Μπουλς ο Κάρλικ Τζόουνς, ο οποίος έλαμψε στο Παγκόσμιο Κύπελλο με το Νότιο Σουδάν.

Επιπροσθέτως ως τις 23 Οκτωβρίου έχουν το δικαίωμα να επεκτείνουν το συμβόλαιο παικτών που βρίσκονται στον τρίτο ή στον τέταρτο χρόνο της ρούκι συμφωνίας τους.

Επί παραδείγματι, ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι που ξεκινάει την 4η του χρονιά, μπορεί ως και την παραμονή της κανονικής περιόδου, να υπογράψει νέο συμβόλαιο με τους Θάντερ. Αν δεν το πράξει, τότε το καλοκαίρι του 2024 θα μπει στην αγορά των free agents, είτε ως restricted (αν η Οκλαχόμα του προσφέρει ως τις 29 Ιουνίου την qualifying offer των 7 εκατομμυρίων), είτε ως unrestricted.
Αυτή η λεπτομέρεια, βέβαια, αποθηκεύεται στον σκληρό δίσκο των ομάδων εκτός ΝΒΑ, για μακροχρόνια και όχι άμεση αξιοποίηση.

31 Οκτωβρίου 2023
Αυτή είναι μια ημερομηνία που δεν ενδιαφέρει τους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Αφορά τους παίκτες που βρίσκονται στις ρούκι συμφωνίες τους και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οι ομάδες τους στο ΝΒΑ έχουν το δικαίωμα να τους ανανεώσουν την 3η ή την 4η χρονιά του συμβολαίου τους. Για παράδειγμα οι Ορλάντο Μάτζικ θα εξασκήσουν αυτό το δικαίωμα για την τρίτη σεζόν του Πάολο Μπανκέρο και για την τέταρτη του Φραντς Βάγκνερ.

5 Ιανουαρίου 2024
Είναι η μέρα στην οποία παίκτες μπορούν να υπογράψουν για πρώτη φορά δεκαήμερα συμβόλαια στο ΝΒΑ. Παίκτες που είτε βρίσκονται στο… ταμείο ανεργίας, ή που αγωνίζονται στην G league, έχουν ως στόχο τα δεκαήμερα συμβόλαια, ελπίζοντας ότι έτσι θα πείσουν κάποια ομάδα να τους προσφέρει μακροχρόνια συμφωνία.

10 Ιανουαρίου 2024
Είναι η επόμενη σημαντική ημερομηνία για τους συλλόγους στην Γηραιά Ήπειρο, καθώς αποτελεί την «μέρα της κρίσης» για όλους τους παίκτες με μη εγγυημένα συμβόλαια.

Όποιος επιβιώσει της 10ης Ιανουαρίου, σημαίνει ότι θα «βγάλει» όλη την αγωνιστική περίοδο και θα πάρει ολόκληρο το ποσό του συμβολαίου του.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πολλοί «διεθνείς» που βρίσκονται στο στόχαστρο ομάδων της Ευρωλίγκας και όχι μόνο. Εκτός του Ουκρανού Μίχαλιουκ, διακρίνει κανείς στην ίδια λίστα τον Σέρβο σέντερ Φίλιπ Πέτρουσεφ των Σίξερς, τον Γάλλο γκαρντ Φρανκ Ντιλικίνα των Χόρνετς και τον Αυστραλό φόργουορντ Τζακ Ουάιτ των Θάντερ.

Πάντοτε υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα ο Ντάριους Μπέιζλι των Νετς, ο οποίος πριν φτάσει στις 10 Ιανουαρίου, θα χρειαστεί να έχει «αντέξει» της προθεσμίας της 15ης Δεκεμβρίου. Αν τα καταφέρει θα λάβει άλλες 700 χιλιάδες.

Φυσικά μια κατηγορία μόνος του είναι ο Κέβιν Πόρτερ τζούνιορ των Χιούστον Ρόκετς.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ