fbpx

Analytics-Λιθουανία: Όλα περιστρέφονται γύρω από τον Βαλαντσιούνας 

Analytics-Λιθουανία: Όλα περιστρέφονται γύρω από τον Βαλαντσιούνας 

Ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο αγωνίζεται η πρώτη μας αντίπαλος στην φάση του 16 του Παγκόσμιου Κυπέλλου, επαληθεύεται μέσα από τα… προχωρημένα στατιστικά. Η ικανότητα τους στο Pick N Roll είναι ελάχιστα καλύτερη σε σχέση με τη δική μας, καθώς πέραν του Ρόκας Γιοκουμπάιτις δεν διαθέτουν κάποιον άλλον ικανό δημιουργό. Στο ανοιχτό γήπεδο είναι πιο αποτελεσματικοί, καθώς σημειώνουν 1,1 πόντο ανά κατοχή, ενώ το δικό μας είναι μεν 1,1, αλλά σε λιγότερες προσπάθειες. Ωστόσο δύο είναι οι κατηγορίες στις οποίες πλεονεκτούν.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ

Οι παίκτες του Μασκβίτις είναι πολύ καλύτεροι στην κίνηση χωρίς την μπάλα. Στον συγκεκριμένο τομέα έχουν το μεγαλύτερο συντελεστή αποτελεσματικότητας αντλώντας 1,4 πόντους ανά κατοχή. Αντιστοίχως η Ελλάδα παίρνει 1,1 πόντο, έστω κι αν διαθέτει εξαιρετικούς «cutters» σαν τον σπεσιαλίστα Κώστα Παπανικολάου, αλλά και τον Θανάση Αντετοκούνμπο.

Ο Μιντάουκας Κουζμίνσκας φαίνεται πως… έμαθε από την κοινή του θητεία με τον «Παπ» στον Ολυμπιακό, ενώ πολύ καλά χωρίς την μπάλα ξέρει να κινείται και ο Γιόνας Βαλαντσιούνας.

ΤΟ «ΟΠΛΟ»

Είναι δεδομένο πως οι αντίπαλοι μας, χάρη στην παρουσία του διδύμου Βαλαντσιούνας-Μοτεγιούνας υπερτερούν κοντά στο καλάθι. Στο παιχνίδι με πλάτη έχουν 0,9 πόντους ανά κατοχή, έναντι 0,7 της Ελλάδας, αλλά εκεί που ξέρουν να χρησιμοποιούν καλύτερα τα μεγάλα τους κορμιά είναι στο PNR. Όταν οι ψηλοί τους ρολάρουν μέσα στην ρακέτα, παίρνουν 1,3 πόντους ανά κατοχή, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα δυσκολεύεται ακόμα και να εκδηλώσει τέτοια προσπάθεια, έχοντας μόλις εννέα στα τρία πρώτα ματς.

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Χ

O Γιόνας Βαλαντσιούνας είναι ένας από τους πιο πιστούς στρατιώτες στην σύγχρονη εποχή του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ξεκίνησε να φοράει την φανέλα με το εθνόσημο στα 16 του χρόνια στο Ευρωμπάσκετ παίδων που είχε γίνει στην Κρήτη, σε ένα σπουδαίο τουρνουά στο οποίο είχαν κάνει επίσης τα αποκαλυπτήρια τους, σπουδαίοι παίκτες σαν τον Τόμας Σατοράνσκι, τον Νικολό Μέλι και τον Ενές Καντέρ.

Έκτοτε έχει απουσιάσει μόνο στα καλοκαίρια που δεν υπήρχαν διοργανώσεις! Το 2018 όταν υπήρχε κενό στο καλεντάρι και το 2020 όταν αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί του Τόκιο ένεκα της πανδημίας.

Μπορεί πλέον να είναι στα 32 του χρόνια και με πολλά χιλιόμετρα στην μηχανή του, αλλά όχι μόνο χαίρει του απόλυτου σεβασμού των συμπαικτών του, καταφέρνει κιόλας να είναι ιδιαίτερα παραγωγικός. Είναι ο πρώτος σκόρερ των Λιθουανών με 13,7 πόντους, καθώς πέραν του παιχνιδιού του με πλάτη, μπορεί να απειλήσει και με πρόσωπο, ιδίως με το αγαπημένο του τρίποντο από την κορυφή. Επιπροσθέτως είναι ο 4ος καλύτερος ριμπάουντερ, όλης της διοργάνωσης με 10 ανά αγώνα!

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ