fbpx

Μουντομπάσκετ: Τα πέντε πιο ηχηρά limit up

Μουντομπάσκετ: Τα πέντε πιο ηχηρά limit up

Η πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ολοκληρώθηκε και ήδη αρκετοί παίκτες έχουν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που τους δίνεται, κάνοντας ένα βήμα μπροστά στην προσωπική τους απόδοση. Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι πως υπάρχουν απ’ όλες τις κατηγορίες… 

Ανερχόμενοι όπως ο Χουάν Νούνιεθ και ο Νίκολα Γιόβιτς. 

«Χτυπημένοι» από τραυματισμούς σαν τον Άρτουρς Ζάγκαρς. 

Στο περιθώριο του ΝΒΑ, λόγω έλλειψης υψηλής αθλητικότητας, όπως ο Μο Βάγκνερ του Ορλάντο, ή ο συμπαίκτης του στους Μάτζικ, Γκόγκα Μπιτζάτζε. 

Αφήσαμε στην άκρη του καθιερωμένους στο υψηλό επίπεδο σαν τον Ιωάννη Παπαπέτρου ή τον Ουίλι Ερνανγκόμεθ οι οποίοι μετά από την περσινή τους άχρωμη χρονιά, δείχνουν μέσω της Εθνικής την ποιότητα τους και επιλέξαμε μια πεντάδα παικτών που αναμένεται να μας απασχολήσουν περισσότερο στο μέλλον. Μακρινό ή εγγύς, θα φανεί από το πώς θα κεφαλοποιήσουν στους συλλόγους τους, την εξαιρετική τους παρουσία στο Παγκόσμιο. 

ΧΟΥΑΝ ΝΟΥΝΙΕΘ-ΙΣΠΑΝΙΑ (ΟΥΛΜ) 

Για τον 19χρονο Ισπανό το καλοκαίρι υπήρξε εξόχως αντιφατικό. Από την μια, στο Ευρωμπάσκετ Νέων της Κρήτης παρουσιάστηκε κάτω των προσδοκιών και η Εθνική του αποκλείστηκε στην φάση των 16! Τον Ιούλιο του 2022, στο αντίστοιχο τουρνουά της Ποντγκόριτσα στο οποίο είχαν αγωνιστεί παίκτες γεννημένοι το 2002 και το 2003, ο ίδιος αν και ήταν ο μικρότερος (όντας του 2004) είχε αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης και οι Ισπανοί είχαν πάρει το χρυσό μετάλλιο! 

Φέτος, λοιπόν, απέτυχε παταγωδώς στην ίδια διοργάνωση και υπολόγιζε πως στην συνέχεια θα πήγαινε διακοπές. Άλλωστε τις χρειαζόταν, γιατί είχε κάνει μια τρομερή σεζόν με την Ουλμ, με την οποία η παρουσία του υπήρξε καταλυτική ώστε να κατακτήσει το γερμανικό πρωτάθλημα και να φτάσει στην οκτάδα του Eurocup! 

Νούνιεθ

Αυτό εκτίμησε ο Σέρτζιο Σκαριόλο, ο οποίος αποφάσισε να τον ρίξει στα βαθιά, βλέποντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή, ένεκα των απουσιών του Ρίκι Ρούμπιο και του Λορέντζο Μπράουν. 

Ο άλλοτε παίκτης της Ρεάλ, είναι μαθημένος στο να παίζει καλύτερα απέναντι σε μεγαλύτερους του, πράγμα που αποδεικνύει και στην κορυφαία σκηνή του παγκόσμιου μπάσκετ! Αν μάθει να σουτάρει από την περιφέρεια, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους «άσους» στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ  

ΑΡΤΟΥΡΣ ΖΑΓΚΑΡΣ-ΛΕΤΟΝΙΑ (ΝΕΒΕΖΙΣ)

Ο ξανθομάλλης γκαρντ αποτέλεσε το «wonder kid» του λετονικού μπάσκετ, οι άνθρωποι του οποίου είχαν υπολογίσει πως είχαν βρει το τέλειο συμπλήρωμα για τον Κρίσταπς Πορζίνγκις. Στο Ευρωμπάσκετ εφήβων του 2018 στην πρωτεύουσα της πατρίδας του είχε λάμψει, καθώς είχε αναδειχθεί 5ος καλύτερος σκόρερ με 18,1 πόντους ανά αγώνα και δεύτερος καλύτερος δημιουργός με 6,3 μέσο όρο. Μα το σημαντικότερο όλων ήταν πως είχε οδηγήσει την Εθνική του στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης και συνάμα είχε κάνει τους ανθρώπους της Μπανταλόνα να «οραματίζονται» έναν νέο Ρούμπιο. 

Εν τέλει τα όνειρα τόσο των Λετονών, όσο και των Καταλανών «γκρεμίστηκαν» την περίοδο 2019-20, όταν ο Κάρλες Ντουράν αποφάσισε να του δώσει μια μόνιμη θέση στο ρόστερ. Ο Νίκος Ζήσης τον είχε πάρει υπό την σκέπη του, αλλά αυτό που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ήταν πως το σώμα του θα «κατέρρεε». Οι διαδοχικοί τραυματισμοί του, τον κρατούσαν σταθερά εκτός παρκέ, με συνέπεια η Μπανταλόνα να αποφασίσει να τον δώσει δανεικό στην Εσθονική Κάλεβ μετά από ενάμιση χρόνο. Το καλοκαίρι του 2021 επέστρεψε στην Καταλωνία, αλλά ο Ντουράν δεν τον εμπιστευόταν με συνέπεια να ξαναδοθεί δανεικός στην Μπραουσνβάικ, όπου τον βοήθησε αρκετά ο Έλληνας βοηθός Κώστας Παπάζογλου. 

Ζαγκαρς

Εντούτοις, η Μπανταλόνα εγκατέλειψε οριστικά το project του και ο ίδιος βρέθηκε στην λιθουανική Νεβέζις, στην οποία έχουν θητεύσει τα αδέλφια Καλαϊτζάκη. Στα 23 του χρόνια, έχει δυναμώσει αρκετά κι αν καταφέρει να μείνει υγιής, τότε θα έχει την ευκαιρία να αλλάξει επίπεδο. 

ΑΝΤΡΕΣ ΦΕΛΙΘ-ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ) 

Για τους λάτρεις της ACB, η παρουσία του Δομινικανού γκαρντ στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν αποτελεί έκπληξη. Ως ο αναπληρωματικός του Πάου Ρίμπας, ερχόταν από τον πάγκο κι έκανε την διαφορά με την πιεστική του άμυνα και τα καθοριστικά του καλάθια κυρίως από μέση απόσταση. Μπορεί ο Κάιλ Γκάι να ήταν αυτός που ηγήθηκε της εντυπωσιακής παρουσίας των καταλανών στα ισπανικά πλέι-οφ, αλλά ο Φελιθ έφερνε το «καθαρό μυαλό» που χρειαζόταν η ομάδα του. 

Φελιθ

Στις Φιλιππίνες έχει ανεβάσει το «decision making» του σε άλλο επίπεδο, όπως επίσης και την αποτελεσματικότητα του πίσω από τα 6.75. Στην ισπανική λίγκα πέρσι είχε 38% στα τρίποντα, παίρνοντας μόλις 2,4 προσπάθειες ανά αγώνα, ενώ με την Εθνική του έχει το εντυπωσιακό 55%, με έξι προσπάθειες ανά αγώνα! 

Ο Κάρλες Ντουράν είναι βέβαιο πως τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση και ο Φελιθ στα 26 του χρόνια, δείχνει έτοιμος να κάνει το άλμα προς την Ευρωλίγκα.  

ΓΙΑΓΚΟ ΝΤΟΣ ΣΑΝΤΟΣ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ (ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ) 

Το συμπλήρωμα του Νούνιεθ στην Ουλμ, δείχνει το ταλέντο του στο σκοράρισμα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Βραζιλιάνος «δαίμονας τσέπης» είναι τρομερός με την μπάλα στα χέρια και παράλληλα στους αγώνες της Τζακάρτα, έχει πετύχει να είναι παραγωγικός στο τρίποντο, όπως έχει πράξει και ο Φελίθ. Στην γερμανική λίγκα είχε 38,5% και στο Παγκόσμιο έχει «εκτοξευτεί» στο 57%!

Γιαγκο Σάντος

Στην Ούλμ «έδεσε» τέλεια με τον Νούνιεθ, ο οποίος έχει χάρισμα στην πάσα και κάλυπτε το δημιουργικό κενό του Βραζιλιάνου. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε, αν στον Ερυθρό Αστέρα, ο Μίλος Τεόντοσιτς (με τον οποίο έχει συγκριθεί ο Νούνιεθ λόγω του πηγαίου ταλέντου του) θα μπορέσει να «καμουφλάρει» τον Σάντος, ο οποίος είναι γεννημένος σκόρερ. 

ΝΙΚΟΛΑ ΓΙΟΒΙΤΣ-ΣΕΡΒΙΑ (ΜΑΙΑΜΙ ΧΙΤ) 

Μόνο και μόνο η επιλογή του από τους Χιτ στο ντραφτ του 2022 αποτέλεσε τεράστια έκπληξη. Ο λόγος ήταν απλός: O Νίκολα Γιόβιτς αποτέλεσε τον πρώτο ευρωπαίο στην εποχή του Πατ Ράιλι μετά τον Μάρτιν Μιούρσεπ, τον οποίο ο «νονός» του Μαιάμι είχε επιλέξει το μακρινό 1996. Ήταν αν όχι δεδομένο, λίγο πολύ αναμενόμενο, λοιπόν, πως δεν θα έπαιζε στην πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ, ιδίως από την στιγμή που η ομάδα της Φλόριντα είχε ως στόχο την κατάκτηση του τίτλου.

Γιόβιτς

Πλέον στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο μόλις 20 ετών φόργουορντ, δείχνει το πολύπλευρο ταλέντο του και ανεβάζει μετοχές στο χρηματιστήριο του ΝΒΑ. Ο Έρικ Σποέλστρα που είναι βοηθός των Αμερικάνων, τον παρακολουθεί στενά, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα καταφέρει να συνεργαστεί μαζί του την νέα αγωνιστική περίοδο. Οι Χιτ είναι δεδομένο πως θα τον προσφέρουν στους Μπλέιζερς στο πακέτο της ανταλλαγής του Ντέιμιαν Λίλαρντ και μόνο αν αυτή δεν συμβεί, θα παραμείνει κάτοικος Μαιάμι. 

Το σίγουρο είναι ότι ο Γιόβιτς έχει λαμπρό μέλλον στην Εθνική Σερβίας και αν καταφέρει να γίνει συνεπής από την περιφέρεια, θα πετύχει και στο ΝΒΑ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ