fbpx

Εθνική: Η ένατη συμμετοχή της σε Μουντομπάσκετ – Αυτά έκανε στις προηγούμενες οκτώ (vid, pics)

Εθνική: Η ένατη συμμετοχή της σε Μουντομπάσκετ – Αυτά έκανε στις προηγούμενες οκτώ (vid, pics)

Η Εθνική μας επιστρέφει για 9η φορά σε Μουντομπάσκετ και το ApexSports.gr σας κάνει αναδρομή στον χρόνο παρουσιάζοντας τις προηγούμενες οκτώ συμμετοχές. Από την 53άρα του Γκάλη, τη χρυσή ευκαιρία στην Αθήνα το 1998 μέχρι το… έπος της Σαϊτάμα.

ΙΣΠΑΝΙΑ 1986: Η πρώτη συμμετοχή και η μυθική εμφάνιση του Γκάλη

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκινούσε στη διοργάνωση με έναν σκοπό. Να δείξει στον υπόλοιπο μπασκετικό πλανήτη ότι μια δύναμη του αθλήματος ξεκινά σιγά σιγά να κάνει τα πρώτα της βήματα.

Και το κατάφερε. Αρχικά στα πρώτα δύο παιχνίδια νίκησε τον Παναμά και τη Γαλλία με τον Γκάλη με τους Λατινοαμερικανούς να σημειώνει 53 πόντους που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη μεγαλύτερη επιθετική παραγωγή Έλληνα παίκτη σε Μουντομπάσκετ. Ακολούθησαν δύο ήττες από Ισπανία και Βραζιλία με την ομάδα του Πολίτη να επιστρέφει στις νίκες κόντρα στη Νότιο Κορέα.

Η ήττα από τους Σοβιετικούς ήταν μέσα στο πρόγραμμα σε αντίθεση όμως με αυτές από την Κούβα και το Ισραήλ με την Ελλάδα να μένει εκτός οκτάδας και να καταλαμβάνει τη 10η θέση.

YouTube video

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 1990: Η απουσία του Γκάλη και το… παραλίγο θαύμα με τις ΗΠΑ

Μπορεί στην Ισπανία η Ελλάδα να ήταν μια ανερχόμενη δύναμη όμως στο Μουντομπάσκετ του 1990 η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική. Με το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ το 87 και το αργυρό σε εκείνο του 89 η «Επίσημη Αγαπημένη» ήταν από τα φαβορί του θεσμού.

Όμως η περίεργη κατάσταση μεταξύ του Γκάλη με τον προπονητή εκείνης της ομάδας Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου έφερε την απουσία του Θεού του ελληνικού μπάσκετ.

Αυτό όμως δεν επηρέασε το υπόλοιπο γκρουπ που άγγιξε το θαύμα στην πρεμιέρα κόντρα στις ΗΠΑ αλλά ηττήθηκε με 95-103 στην παράταση. Οι νίκες με Ισπανία και Νότιο Κορέα μας έστειλαν στους «8» αλλά οι ήττες με Σ. Ένωση και Γιουγκοσλαβία ήταν αρκετές για να μείνει η Ελλάδα εκτός ζώνης μεταλλίων και να κατακτήσει την 6η θέση.

ΚΑΝΑΔΑΣ 1994: Η αλλαγή προπονητή λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα και η τετράδα

Στον Καναδά η Ελλάδα πήγε με σκοπό να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορούσε παρόλο που ο Νίκος Γκάλης απουσίαζε για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση. Τα πράγματα όμως πριν ξεκινήσει το τουρνουά έδειχναν πως μια ακόμα ευκαιρία για διάκριση θα χανόταν.

Ο λόγος ήταν το περιστατικό του Παναγιώτη Φασούλα με τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου που έφερε την παραίτηση του δεύτερου με τον Μάκη Δενδρινό να γίνεται λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ ο ομοσπονδιακός μας προπονητής.

Οι αγώνες όμως ήταν η καλύτερη απόδειξη πως το περιστατικό άνηκε στο παρελθόν αφού η παρέα των Γιαννάκη, Φασούλα, Χριστοδούλου ξεκινά με νίκες επί της Γερμανίας και Αιγύπτου και παρά την ήττα από το Πουέρτο Ρίκο περνά στη δεύτερη φάση. Εκεί αντιμετωπίζει τους οικοδεσπότες Καναδούς σε ένα ματς τελικό που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νικά με 74-71.

Η νίκη αυτή μαζί με την επικράτηση επί της Κίνας μας στέλνουν στα ημιτελικά κόντρα στη Dream Team των ΗΠΑ. Σε αυτό το ματς highlight ήταν το προσπέρασμα της Ελλάδας με 17-14 όμως το τελικό 58-97 την έστειλε στον μικρό τελικό κόντρα στην Κροατία. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα σε εκείνο του τουρνουά που δέχτηκε λιγότερους από 100 πόντους από τις ΗΠΑ.

Στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο η ομάδα του Δενδρινού δεν είχε την κατάλληλη συγκέντρωση και ηττήθηκε εύκολα με 60-78 με την 4η θέση όμως να δείχνει πως η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη κλάση του παγκοσμίου μπάσκετ.

ΕΛΛΑΔΑ 1998: Δεν άντεξε το «πρέπει» του μεταλλίου

Το σκηνικό του 1998 ήταν το ιδανικότερο που έχει συναντήσει μέχρι τώρα η χώρα μας σε Μουντομπάσκετ. Η διοργάνωση γινόταν σε Πειραιά και Αθήνα ενώ το lock out στο ΝΒΑ είχε αποδυναμώσει πολλές ομάδες.

Το νεανικό μας ρόστερ με τον Γιαννάκη πλέον στον πάγκο στην πρώτη φάση έκανε 3/3 νίκες κόντρα σε Σενεγάλη, Ιταλία και Καναδά.

Στη δεύτερη φάση τα πράγματα δυσκόλεψαν και μετά τη νίκη επί του Πουέρτο Ρίκο, ήρθαν δύο διαδοχικές ήττες από τη Ρωσία και τη Σερβία-Μαυροβούνιο.

Στο χιαστί η Εθνική μας έπαιξε με την Ισπανία και στο κατάμεστο ΟΑΚΑ πήρε το εισιτήριο για τους «4» με σκορ 69-62.

Εκεί όμως το βάρος του πρέπει τη λύγισε αφού ενώ ήταν μπροστά με 12 πόντους στο τέλος της τρίτης περιόδου τελικά οι Πλάβι νίκησαν με 78-73. Στον μικρό τελικό η απογοήτευση ξεχείλιζε και έτσι ήρθε η ήττα από τις ΗΠΑ με 84-61 και ακόμα μια 4η θέση προστέθηκε στο παλμαρέ.

ΙΑΠΩΝΙΑ 2006: Μετά το «σοκ» το… ΕΠΟΣ!

Η Εθνική επέστρεφε στο Μουντομπάσκετ το 2006 μετά την σοκαριστική απουσία το 2002 από την Ιντιανάπολις.

Όμως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ένα χρόνο πριν πήρε το δεύτερο και τελευταίο ευρωπαϊκό τρόπαιο στο Βελιγράδι και είχε βάλει στόχο το βάθρο.

Το σύνολο του Γιαννάκη ήταν ασταμάτητο και έφτασε στον ημιτελικό αφού είχε νικήσει πριν όλα του τα ματς.

Σε αυτό το μεγάλο ματς απέναντι της βρίσκονταν οι ΗΠΑ των άγουρων ακόμα Λεμπρόν Τζέιμς, Καρμέλο Άντονι αλλά και του πρωταθλητή του ΝΒΑ Ντουέιν Γουέιντ.

Αυτό όμως που συνέβη στο παρκέ της Σαϊτάμα δεν το περίμενε κανείς. Η Ελλάδα με επικό μπάσκετ γονατίζει τους Αμερικανούς και με 101-95 πηγαίνει στο μεγάλο τελικό κόντρα στην Ισπανία.

Η νίκη κόντρα στην ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι ήταν για πολλές μέρες πρώτο θέμα παγκοσμίως με τους Αμερικανούς να θυμούνται ακόμα και σήμερα εκείνο το στραπάτσο.

Στον τελικό όμως η δύναμη της Ελλάδας είχε τελειώσει και η Ισπανία, που δεν είχε στη διάθεση της τον κορυφαίο της παίκτη Πάου Γκασόλ, το εκμεταλλεύτηκε και πήρε άνετα το τρόπαιο με 70-47 με το ασημένιο μετάλλιο να αποτελεί μέχρι και σήμερα τη μεγαλύτερη διάκριση της Ελλάδας στα Μουντομπάσκετ.

YouTube video

ΤΟΥΡΚΙΑ 2010: Έπεσε στον κακό της δαίμονα και έμεινε νωρίς εκτός

Το 2010 η Εθνική μας μετά το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ του 2009 στην Πολωνία πήγε στη διοργάνωση της γείτονας χώρας με ένα ρόστερ νεανικό που είχε όμως και παίκτες που είχαν γράψει ιστορία τα προηγούμενα χρόνια όπως οι Διαμαντίδης, Σπανούλης.

Το σύνολο του Γιόνας Καζλάουσκας τερμάτισε αρχικά τρίτο στον όμιλο και στη φάση των «16» βρήκε μπροστά της την Ισπανία σε ένα remake του τελικού του 2006. Οι Φούριας Ρόχας χαμογέλασαν ξανά και με 80-72 απέκλεισαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

ΙΣΠΑΝΙΑ 2014: Το χιαστί «παγίδα» και το βάπτισμα του Γιάννη

Το 2014 η Εθνική επέστρεφε στη διοργάνωση με το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο που είχε γίνει εκείνο το καλοκαίρι draft από τους Μπακς να δεσπόζει στην τελική 12άδα.

Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη στην αρχή έμοιαζε με ασταμάτητο τρένο αφού κατέγραψε στην πρώτη φάση 5/5 νίκες κόντρα σε Σενεγάλη, Φιλιππίνες, Πουέρτο Ρίκο, Κροατία και Αργεντινή.

Στο ματς χιαστί όμως έπεσε πάνω στους πολύ δυνατούς Σέρβους οι οποίοι προκρίθηκαν την τελευταία στιγμή ως 4οι στον δικό τους όμιλο.

Η Εθνική στο ματς για την 8άδα έπεσε στην παγίδα και ηττήθηκε εύκολα από τους Σέρβους με 90-72 μένοντας για ακόμα μια διοργάνωση νωρίς εκτός.

ΚΙΝΑ 2019: Η απόδειξη ότι μια ήττα μπορεί να σε στείλει εκτός πολύ νωρίς

Το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό που έγινε το 2019 στην Κίνα, είχε καλλιεργήσει προσδοκίες για μεγάλα πράγματα.

Η Εθνική με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο πλέον αστέρα του ΝΒΑ και παίκτες που έκαναν τότε τη διαφορά στην Ευρωλίγκα είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη.

Όμως μια αναπάντεχη ήττα από την Βραζιλία με 79-78 για τη 2η αγωνιστική του ομίλου ήταν ικανή να την εκτροχιάσει. Κι αυτό γιατί εκείνο το κακό αποτέλεσμα μεταφέρθηκε και στη δεύτερη φάση με την ομάδα του Σκουρτόπουλου μετά την ήττα από τις ΗΠΑ να ζητά ευρεία νίκη επί των Τσέχων.

Η νίκη έγινε όχι όμως με τη διαφορά που επιζητούσε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και άλλος ένας πολύ γρήγορος αποκλεισμός από το Μουντομπάσκετ καταγράφηκε για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ