fbpx

Αντετοκούνμπο-Ντόντσιτς: Άδικη σύγκριση

Αντετοκούνμπο-Ντόντσιτς: Άδικη σύγκριση

Γιάννης και Λούκα αγαπούν εξίσου την χώρα τους, αλλά τα νούμερα και οι επιτυχίες των Μπακς δείχνουν ξεκάθαρα το πολύ μεγαλύτερο «βάρος» που κουβαλάει ο Έλληνας αστέρας.

Το πρώτο φιλικό της Ελλάδας απέναντι στην Σλοβενία, πολύ λογικά δημιούργησε τον συνειρμό μιας προσωπικής μονομαχίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τον Λούκα Ντόντσιτς σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Είναι ένα ματς απ που έχουμε δει αρκετές φορές στο ΝΒΑ, πλην όμως όχι στο επιθυμητό επίπεδο έντασης, καθώς οι δύο Ευρωπαίοι σούπερ-σταρ έχουν διασταυρωθεί μόνο σε παιχνίδια κανονικής περιόδου του ΝΒΑ.

Την ίδια στιγμή, η απουσία του Greek Freak ένεκα του «καθαρισμού» του στο γόνατο, προκάλεσε άδικές συγκρίσεις. Πρώτα απ’ όλα διότι αμφότεροι οι αστέρες του ΝΒΑ, έχουν πραγματικά σε ξεχωριστή θέση την Εθνική τους και κάθε χρόνο κάνουν ότι είναι δυνατόν, ώστε να φορέσουν την φανέλα της. Με κόστος αγωνιστικό, το οποίο κάλλιστα μπορεί να γίνει και οικονομικό, στην απευκταία περίπτωση τραυματισμού…

Επιπροσθέτως, οι δύο Ευρωπαίοι σούπερ-σταρ του ΝΒΑ δεν μπορούν να μπουν στην ίδια πλάστιγγα, πολύ απλά γιατί το «βάρος» που κουβαλάει ο Αντετοκούνμπο είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με του Ντόντσιτς. Πριν, όμως, παραθέσουμε τα σχετικά νούμερα, πρέπει να ξεκινήσουμε από μια άλλη σημαντικότατη λεπτομέρεια.

Ντεμπούτο απευθείας στην ανδρών

Ο «Luka Magic» δεν έπαιξε ποτέ σε καμία «μικρή» Εθνική της Σλοβενίας. Έκανε απευθείας το ντεμπούτο του στην Ανδρών το 2017 και είχε κομβική συμβολή στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Από τα 13 του που μετακόμισε από την Λιουμπλιάνα στην Μαδρίτη, πέρασε τα καλοκαίρια του, δουλεύοντας ατομικά, κυρίως για να βελτιώσει τις τεχνικές του αδυναμίες. Όλοι πλέον θαυμάζουν την ικανότητα του πίσω από τα 7,25μ, αλλά ως έφηβος με την Ρεάλ, το περιφερειακό του σουτ ήταν το μεγάλο του ψεγάδι. Ο Ντόντσιτς, λοιπόν, ακολούθησε ένα σωστό πρόγραμμα, το οποίο όχι μόνο δεν τον επιβάρυνε, αλλά αντίθετα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επαγγελματική του εξέλιξη.

Ο Γιάννης από την πλευρά του, δεν είχε αυτή την πολυτέλεια ως παίκτης του Τρίτωνα ή του Φιλαθλητικού, ενώ όταν πια η μοίρα του άλλαξε το 2013 και απέκτησε το ελληνικό διαβατήριο, «βούτηξε» με ενθουσιασμό στα βαθιά και αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ Νέων της Εσθονίας.

Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το καλοκαίρι του 2014, ο Αντετοκούνμπο είχε ζητήσει επιτακτικά να παίξει στο Ευρωπαϊκό Νέων που είχε γίνει στο Ηράκλειο, θέλοντας να πάρει μετάλλιο στην χώρα του. Μετά από μεγάλη πίεση, τόσο των ανθρώπων της ομοσπονδίας, όσο και της δικής του πλευράς, «πείστηκε» ότι θα ήταν προτιμότερο για τον ίδιο να παίξει «μόνο» στο σάμερ-λιγκ με τους Μπακς και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ισπανίας με την Εθνική Ανδρών. Όπως και συνέβη…

Διαφορετικός «φόρτος» στο ΝΒΑ

Από κει και πέρα, ο «φόρτος εργασίας» τους είναι τελείως διαφορετικός, αφ’ης στιγμής εντάχθηκαν στο ΝΒΑ. Θα πει κανείς πως είναι λογικό, με δεδομένο ότι ο Γιάννης έχει τις διπλάσιες σεζόν, αλλά το στοιχείο που πρέπει να παρατηρήσει κανείς, είναι ο μέσος όρος παιχνιδιών.

Ο Έλληνας αστέρας παίρνει μέρος σε 72 παιχνίδια κανονικής περιόδου ανά σεζόν, ενώ ο Σλοβένος σε 66. Αντιστοίχως τα νούμερα στα πλει-οφ είναι 9,9 και 9,3.

Πέραν της αριθμητικής «υπεροχής», κάτι που δεν καταγράφει η στατιστική είναι η σημασία των παιχνιδιών. Στα 10 χρόνια θητείας του Γιάννη στην λίγκα, οι Μπακς έχουν καταφέρει να τερματίσουν στην κορυφή της κατάταξης των 30 ομάδων, τρεις φορές με τελευταία την φετινή.

Οι Μάβερικς το καλύτερο που έχουν πετύχει στην πενταετία του Λούκα είναι η 5η θέση του 2022.

Στην post season, τα «ελάφια» έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα του 2021, έχουν φτάσει μια φορά στους τελικούς της Ανατολής και άλλες δύο στους ημιτελικούς, ενώ το Ντάλας έχει να επιδείξει μόνο την παρουσία του 2022 στους τελικούς της Δύσης.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

Σε ότι αφορά το κομμάτι των Εθνικών ομάδων, ο Αντετοκούνμπο έχει πολύ περισσότερες συμμετοχές, αλλά ο Ντόντσιτς έχει να επιδείξει το χρυσό μετάλλιο του 2017 και την 4η θέση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν χρειάζεται να γίνεται σύγκριση ανάμεσα στους δύο. Η αγάπη για την πατρίδα τους είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ