Ο Κροάτης… σουτέρ των 219 εκατοστών θα προσπαθήσει υπό την καθοδήγηση του Καλιπάρι στο Κεντάκι να «αναγεννηθεί»
Η παρουσία του στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ Νέων της Κρήτης ήταν μάλλον απογοητευτική. Σίγουρα πολύ κάτω από τις προσδοκίες που δημιουργεί ο μοναδικός συνδυασμός μεγέθους και προσόντων, όπως επίσης και η εντυπωσιακή του εμφάνιση στον αγώνα της Αδριατικής λίγκας απέναντι στην Παρτιζάν του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Στα 20 του χρόνια, ο Ζβόνιμιρ Ίβισιτς κινδυνεύει να μπει στην λίστα των μεγάλων χαμένων ταλέντων, αλλά πλέον θα έχει μια μεγάλη (και ίσως τελευταία) ευκαιρία να βάλει την καριέρα του στην σωστή ατραπό. Ο Κροάτης γίγαντας των 219 εκατοστών είπε το «ναι» στην πρόταση υποτροφίας του Κεντάκι και από την επόμενη σεζόν θα είναι ένας από τους πολλούς ταλαντούχους Ευρωπαίους που θα μετακομίσουν στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και θα προσπαθήσουν να εξελιχθούν στο NCAA.
Ίδια αφετηρία με Ουέμπα-Μαντζούκα
Στους περισσότερους το ονοματεπώνυμο του Κροάτη δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, κάτι λογικό, καθώς δεν έχει να επιδείξει καμία σπουδαία διάκριση στην ως τώρα πορεία του, αφετηρία της οποίας αποτέλεσε το Ευρωμπάσκετ παίδων του Ούντινε το 2019. Στο ίδιο τουρνουά είχε κάνει τα αποκαλυπτήρια του με την Εθνική Γαλλίας ο Βίκτορ Ουεμπανιάμα, ο Ιταλός Ματέο Σπανιόλο και ο δικός μας Λευτέρης Μαντζούκας, μεταξύ πολλών άλλων. Ο «Ζβόνε», όπως είναι το παρατσούκλι του, είχε καταφέρει τότε να ξεφύγει από την σκιά του δίδυμου αδελφού του Τόμισλαβ, ο οποίος είχε ένα πολύ πιο… συμβατικό αγωνιστικό προφίλ. Ήταν ένας κλασικός σέντερ 210 εκατοστών που ήθελε να παίζει με πλάτη, ήταν καλός ριμπάουντερ και του άρεσε το παιχνίδι στη ρακέτα.
Ο Σβόνιμιρ από την πλευρά του ήταν ένας λεπτοκαμωμένος φόργουορντ με τεράστια χέρια που ήθελε να παίζει στην περιφέρεια! Είναι χαρακτηριστικό πως είχε τελειώσει το πρωτάθλημα στην 15η θέση των σκόρερ με 13,3 ανά αγώνα, έχοντας περισσότερες προσπάθειες πίσω από τα 6.75 (9/36), παρά για δίποντα (24/33). Έκτοτε, «πήρε» άλλους εννέα πόντους σε μπόι και με ύψος 219 εκατοστών, θεωρήθηκε ως «μοναδικό είδος» στο μπασκετικό… οικοσύστημα της Ευρώπης. Αν και γεννήθηκε στην Βοσνία, πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Σίμπενικ της Κροατίας, όπου μεγάλωσε ο Ντράζεν Πέτροβιτς. Όπως και ο αείμνηστος «Μότσαρτ», φόρεσε την φανέλα της Σιμπένκα και στα 17 του μετακινήθηκε «πακέτο» με τον αδελφό του, στην Ντέρμπι, την ομάδα του Μαυροβουνίου.
Η «έκρηξη» απέναντι στην Παρτιζάν
Τα χαμένα χρόνια λόγω της πανδημίας δεν του επέτρεψαν να δουλέψει όπως θα ήθελε, αλλά το προηγούμενο καλοκαίρι «εκπονήθηκε» ένα σχέδιο αξιοποίησης των προσόντων του. Ο Ίβισιτς θα έπαιρνε χρόνο συμμετοχής τόσο στην Αδριατική λίγκα, όσο και στο (ιδιαίτερα αδύναμο) πρωτάθλημα του Μαυροβουνίου, τόσο στο «4» όσο και στο «5», έχοντας για βασικό του όπλο το σουτ. H σεζόν ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα, καθώς δεν μπόρεσε να μείνει υγιής κι «έχασε» τον πρώτο μήνα του 2022, αλλά μετά την επιστροφή του, άρχισε να βρίσκει ρυθμό. Στο τοπικό ντέρμπι με την Ποντγκόριτσα στις 24 Απριλίου, μέτρησε 18 πόντους, πέντε ριμπάουντ και δύο τάπες, αλλά λόγω του χαμηλού επιπέδου της αντιπάλου, λίγοι έδωσαν σημασία.
Όταν, όμως, η Ντέρμπι «μονομάχησε» με την Παρτιζάν στον πρώτο γύρο της post season της ABA league, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα πάνω του. Στο εναρκτήριο ματς της σειράς στο Βελιγράδι, η «έκρηξη» του είχε αφήσει άφωνη όλη την μπασκετική Ευρώπη. Σε 24 λεπτά συμμετοχής μέτρησε 22 πόντους με εντυπωσιακά ποσοστά (1/1 βολή, 6/7 δίποντα, 3/6 τρίποντα), 13 ριμπάουντ και τρεις τάπες! Η ταπεινή Ντέρμπι νίκησε με 84-83 και είχε την ευκαιρία στο επόμενο παιχνίδι στην έδρα της να αποκλείσει την Παρτιζάν! Το σοκ αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς η ομάδα του Ομπράντοβιτς νίκησε στα… σημεία με 81-79, παρά την νέα καλή εμφάνιση του «Ζβόνε» με 12 πόντους και οκτώ ριμπάουντ.
Η αποτυχία του Ηρακλείου
Η εξαιρετική του παρουσία, του έδωσε ελπίδες ότι μπορεί να γίνει ντραφτ, πλην όμως κανένα franchise δεν του εγγυήθηκε μια θέση κι έτσι απέσυρε την συμμετοχή του, όπως είχε δικαίωμα να πράξει.
Πήρε μέρος στο Ευρωμπάσκετ Νέων του Ηρακλείου, με στόχο να «πείσει» τους «κατασκόπους» από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού, πως οι εμφανίσεις του στην σειρά με την Παρτιζάν δεν ήταν απλά μια «φωτοβολίδα». Απέτυχε, καθώς η Εθνική Κροατίας τερμάτισε μόλις 14η, έχοντας δύο νίκες σε επτά παιχνίδια. Ο ίδιος ναι μεν είχε 11,4 πόντους και 3,4 τάπες (!) ανά αγώνα, αλλά το μεγαλύτερο διάστημα αναλώθηκε σε κακές επιλογές πίσω από την γραμμή των τριών πόντων και ελάχιστα αξιοποίησε το τεράστιο μέγεθος του. Ναι μεν η ευχέρεια του στο περιφερειακό σουτ είναι μοναδική σε σχέση με το μέγεθος του, πλην όμως δεν είναι πλέον αρκετή.
Αρκετοί σύλλογοι ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του, αλλά τελικά τον «κέρδισε» ο Καλιπάρι. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν
θα μπορέσει να τον «σώσει».