fbpx

Λουκ Σίκμα: Ο συμπολεμιστής του Ουόκαπ

Λουκ Σίκμα: Ο συμπολεμιστής του Ουόκαπ

Κουβαλάει ένα πολύ βαρύ επώνυμο, πλην όμως έχει καταφέρει κανείς στην μπασκετική πιάτσα να μην τον γνωρίζει ως τον «γιο του Τζακ». Ο Λουκ Σίκμα ναι μεν δεν κατάφερε ποτέ να παίξει στο ΝΒΑ και να γίνει ένας All Star όπως ο πατέρας του την δεκαετία του ’80 με την φανέλα των Σιάτλ Σούπερσονικς, αλλά κατάφερε να έχει μια αξιοζήλευτη διαδρομή στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, η οποία έφτασε στην κορύφωση της στα 34 του χρόνια. Η μετακίνηση του στον Ολυμπιακό αποτελεί την επιβράβευση των κόπων του στις 12 σεζόν που βρίσκεται στην Γηραιά Ήπειρο και οφείλεται εν μέρει στην συστατική επιστολή που έδωσε ο Τόμας Ουόκαπ! Οι δυο τους έχουν χτίσει μια πολύ δυνατή φιλία από τότε που ήταν αντίπαλοι στα γερμανικά παρκέ, αλλά και στις… κονσόλες. 

Οι… μονομαχίες στο Call of Duty 

Το καλοκαίρι του 2017, ο μεν Σίκμα, μετά την κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος με την Βαλένθια, υπέγραψε στην Άλμπα Βερολίνου, ο δε Ουόκαπ εγκατέλειψε «έγκαιρα» το κυνήγι του «αμερικανικού ονείρου» και από την θυγατρική ομάδα των Μπουλς στην G League βρέθηκε στην Λούντβιγκσμπουργκ. Μολονότι προέρχονταν από τελείως διαφορετικά μέρη της Αμερικής, μιας και ο «Λουκάς» μεγάλωσε στο βροχερό Σιάτλ και ο «Θωμάς» στο άνυδρο Τέξας και η κολεγιακή τους θητεία δεν συνέπεσε, ξεκίνησαν να μιλάνε ένεκα των… μονομαχιών τους στο Call of Duty. Όποτε είχαν ελεύθερο χρόνο, έμπαιναν στην… εμπόλεμη ζώνη (warzone) και μέσω διαδικτύου έδιναν ομηρικές μάχες. Συνάμα ο ένας ξεκίνησε να μελετάει το παιχνίδι του άλλου και όταν πια έφθασαν να μονομαχήσουν και στα παρκέ με διακύβευμα την μια θέση στους τελικούς της γερμανικής λίγκας, είχαν γίνει στενοί φίλοι!

To MVP και η «σκούπα» 

Άλμπα και Λούντβιγκσμπουργκ διασταυρώθηκαν στους ημιτελικούς των πλέι-οφ του 2018 και οι δύο Αμερικανοί ήταν οι ηγέτες των ομάδων τους. Φυσικά οι Βερολινέζοι είχαν πολύ μεγαλύτερη ποιότητα και εμπειρία, με συνέπεια να «σκουπίσουν» την αντίπαλο τους με 3-0. Στο τέλος της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, ο Σίκμα είχε αναδειχθεί MVP της γερμανικής λίγκας και φυσικά είχε επιλεχθεί στην καλύτερη πεντάδα, όπως και ο Ουόκαπ, ο οποίος είχε ψηφιστεί ως ο καλύτερος σούτινγκ γκαρντ, με τον Πέιτον Σίβα (τότε της Άλμπα) να επιλέγεται στον «άσο». 

Η χρονιά αμφότερων ήταν απόλυτα επιτυχημένη, έστω κι αν δεν είχαν κατακτήσει κάποιο τρόπαιο. Ο Ουόκαπ που είχε οδηγήσει την Λούντβιγκσμπουργκ στο φάιναλ-φορ τόσο του γερμανικού πρωταθλήματος, όσο και του BCL (όπου στο ΟΑΚΑ είχε ηττηθεί εύκολα από την Μονακό), πήρε προαγωγή για την Ζαλγκίρις, ενώ ο Σίκμα φώναξε «ich bin ein Berliner» (είμαι ένας Βερολινέζος), μένοντας για την δεύτερη σεζόν του συμβολαίου του. 

«Συνδετικός κρίκος» ο Γκριγκόνις 

Η εξ’ αποστάσεως φιλία τους συνεχίστηκε, έχοντας πλέον για συνδετικό κρίκο τον Μάριους Γκριγκόνις. Ο Λιθουανός γκαρντ δημιούργησε πολύ καλή αγωνιστική «χημεία» με τον Σίκμα στην μοναδική κοινή τους χρονιά στην Άλμπα και ακολούθως «έδεσε» πολύ καλά στην Ζαλγκίρις με τον Ουόκαπ, με τον οποίο συνυπήρξαν για τρία χρόνια. Οι τρεις τους συνήθιζαν να μιλάνε και να βρίσκονται εκ του σύνεγγυς κάθε φορά που οι ομάδες τους έπαιζαν στην Ευρωλίγκα. 

Ο Ουόκαπ κέρδισε πολύ γρήγορα την εμπιστοσύνη του «δύσκολου» Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ακόμα περισσότερο στην συνέχεια του Μάρτιν Σίλερ, ενώ ο Αΐτο Ρενέσες πολλές φορές χρησιμοποιούσε σαν βοηθό του τον Σίκμα. Ένα παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: 

Στο φάιναλ-φορ του γερμανικού Κυπέλλου το 2018 στο Ουλμ, η Άλμπα προκρίθηκε στον τελικό απέναντι στην Μπάγερν. Ο Ρενέσες πριν την έναρξη του αγώνα, μπήκε στα αποδυτήρια και είπε πως ο Σίκμα μαζί με τον Νιλς Τζιφάι θα πουν τα τελευταία λόγια στους συμπαίκτες τους και ο ίδιος αποχώρησε! Πράγματι ο Αμερικανός μαζί με τον γερμανό απόφοιτο του Κονέκτικατ έδωσαν μια ομιλία, η οποία βέβαια δεν «λειτούργησε», καθώς η Μπάγερν κατέκτησε το τρόπαιο. 

Πλέον στον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ελπίζει πως ο Λουκ Σίκμα μαζί με τον Τόμας Ουόκαπ θα εμπνεύσουν τόσο με τα λόγια όσο και με τις πράξεις τους, τους συμπαίκτες τους, ώστε η ομάδα του Πειραιά να έχει μια ακόμα επιτυχημένη χρονιά το 2024… 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ