fbpx

Το ΤΟP-5 για Ολυμπιακό

Το ΤΟP-5 για Ολυμπιακό

Μετά την απώλεια του Κώστα Σλούκα, ο Ολυμπιακός έχει βγει στην αγορά για να συμπληρώσει την περιφέρεια του με έναν κόμπο γκαρντ, ο οποίος θα μπορεί να σκοράρει, αλλά και να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του. Στο «παζάρι» των free agents του ΝΒΑ, υπάρχουν λύσεις για όλα τα γούστα, αλλά και για όλα τα βαλάντια.

Όπως και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, ξεχωρίσαμε πέντε περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «στόχους» για την ομάδα του Πειραιά.

ΤΖΟΡΤΖ ΧΙΛ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ 2022-23: 46 ματς, 5 πόντοι,2,4 ασίστ, 76,4% 1π, 62% 2π, 35,8% 3π.
ΜΙΣΘΟΣ 2022-23: 4.000.000$

Δίχως αμφιβολία, ο πιο έμπειρος και ο πιο ποιοτικός αυτής της λίστας. Μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις της περιφέρειας, έχει καλό PNR παιχνίδι και αξιόπιστο σουτ. Συν τοις άλλοις, παρά τη μεγάλη του ηλικία παραμένει ένας συνεπής αμυντικός που ξέρει να χρησιμοποιεί άριστα τα τεράστια χέρια του.

Στον αντίποδα έχει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα: Στα 37 του χρόνια, έχει ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα γόνατα και είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να «βγάλει» μια ολόκληρη σεζόν σε υψηλή ένταση. Βέβαια αυτό, ίσως να μην είναι και τόσο αρνητικό με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός έχει αρκετά ικανά στελέχη στην περιφέρεια του, ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα αναγκαστικά θα αφήνει ένα ή και δύο (εφ’ όσον αποκτήσει συνολικά οκτώ) ξένους εκτός της δωδεκάδας.

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε τον Χιλ στην Ελλάδα, 12 χρόνια μετά την συμφωνία του με τους «ερυθρόλευκους», η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς η λήξη του λοκ-άουτ τον Δεκέμβριο του 2011, τον έκανε να μείνει στην Αμερική.

ΚΕΜΠΑ ΟΥΟΚΕΡ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ 2022-23: 9 ματς, 8 πόντοι, 2,1 ασίστ, 81% 1π, 58,6% 2π, 25% 3π.
ΜΙΣΘΟΣ 2022-23: 684.712$

Το πιο «βαρύ» όνομα της λίστας, καθώς έχει παίξει σε τέσσερα Ολ-Σταρ Γκέιμ κι έχει και τα «γαλόνια» του πρωταθλήματος του 2011 στο ΝCAA με το Κονέκτικατ. Είναι φυσικά πολύ περισσότερο σκόρερ απ’ ότι δημιουργός, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται από τον μέσο όρο των 19,3 πόντων έναντι των 5,3 ασίστ που έχει στην καριέρα του στο ΝΒΑ. Έχει, όμως, την ποιότητα να λειτουργήσει σαν πλέι-μέικερ και είναι ένας άριστος επαγγελματίας.

Το πρόβλημα είναι το ίδιο, αλλά ακόμα μεγαλύτερο από αυτό του Χιλ. Ενώ είναι μόλις 33 ετών, τα γόνατα του μοιάζουν με… 43χρονου και γι’ αυτό το λόγο ενώ την σεζόν 2018-19 έπαιξε και στα 82 ματς της κανονικής περιόδου με τους Σέλτικς, τις τελευταίες τρεις σεζόν, συνολικά έπαιξε σε 89! Πέρσι με το Ντάλας «ξεκουράστηκε» αρκετά αφού είχε μόλις εννέα συμμετοχές…

Αν το ιατρικό επιτελείο του Ολυμπιακού έδινε το «ΟΚ», θα ήταν μια πολύ ποιοτική προσθήκη.

ΚΕΝΤΡΙΚ ΝΑΝ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ 2022-23: 70 ματς, 7,1 πόντοι, 1,3 ασίστ, 85,4% 1π, 49,3% 2π, 35,4% 3π.
ΜΙΣΘΟΣ 2022-23: 5,250,000$

Ο αριστερόχειρας κόμπο γκαρντ, θα μπορούσε άνετα να καλύψει το κενό του Κώστα Σλούκα, έστω κι αν δεν έχει ανάλογη ικανότητα στο PNR παιχνίδι. Είναι, όμως, ένας εξαιρετικός σκόρερ, με πολύ αξιόπιστο περιφερειακό σουτ, ενώ παράλληλα μπορεί να προσθέσει τη διάσταση του isolation στο παιχνίδι των Πειραιωτών. Η άμυνα του είναι καλή, καθώς διαθέτει μακριά χέρια και πολύ δυνατό κορμί.

Το πρόβλημα στη δική του περίπτωση είναι πως στα 28 του χρόνια μπαίνει τώρα στην ακμή του και δύσκολα θα σκεφτόταν να εγκαταλείψει το ΝΒΑ. Παράλληλα ο τελευταίος του μισθός ήταν στα 5,2 εκατομμύρια δολάρια και παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται να βρει ανάλογο στην εφετινή free agency, το κασέ του παραμένει σε υψηλά επίπεδα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Έχασε ολόκληρη την περίοδο 2021-22 με τους Λέικερς λόγω τραυματισμού στο γόνατο, αλλά πέρσι έπαιξε συνολικά σε 70 ματς με την ομάδα του Λος Άντζελες και με τους Ούιζαρντς στους οποίους έγινε ανταλλαγή.

ΦΡΑΝΚ ΝΤΙΛΙΚΙΝΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ 2022-23: 47 ματς, 2,9 πόντοι, 1,2 ασίστ, 66,7% 1π, 47,7% 2π, 25,4% 3π.
ΜΙΣΘΟΣ 2022-23: 2,100,000$

Ο Γάλλος γκαρντ διαφοροποίησε το παιχνίδι του από τη στιγμή που μετακόμισε στο Ντάλας, όπου η μπάλα είναι κολλημένη με… uhu στα χέρια του Λούκα Ντόντσιτς. Εξελίχθηκε σε έναν πολύ καλό αμυντικό, ο οποίος με το καλό του μέγεθος και τα τεράστια χέρια του, μπορούσε να μαρκάρει παίκτες από το «1» ως το «3». Είναι τελείως διαφορετικός παίκτης από τον Σλούκα και οι επιθετικές του ικανότητες είναι πολύ περιορισμένες. Το θετικό στη δική του περίπτωση είναι πως γνωρίζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς είναι παιδί του Βενσάν Κολέ, ο οποίος τον είχε στα πρώτα του βήματα στη Στρασμπούρ και πλέον στην Εθνική Γαλλίας. Ο Κολέ είναι ένας προπονητής που επιμένει στις λεπτομέρειες και ο Ντιλικίνα ανταποκρίθηκε εξαιρετικά υπό την καθοδήγηση του στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

ΝΤΙΟΝ ΟΥΕΙΤΕΡΣ-ΜΠΕΝ ΜΑΚ ΛΕΜΟΡ

Βάζουμε αυτούς τους δύο παίκτες μαζί καθώς πρόκειται για δύο παλιά lottery picks, που πλέον αποτελούν wild cards, ή για να το θέσουμε πιο απλά ρίσκα με χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας. Αμφότεροι αυτό το διάστημα βρίσκονται στο Λας Βέγκας όπου στο περιθώριο του σάμερ-λιγκ κάνουν προπονήσεις, μπροστά σε διοικητικά στελέχη ομάδων του ΝΒΑ, προσπαθώντας να τους πείσουν πως αξίζουν μια τελευταία ευκαιρία στην κορυφαία λίγκα του κόσμου.

Στα 31 του ο Ουέιτερς έχει τρία χρόνια να αγωνισθεί στο ΝΒΑ και στην ουσία δεν υφίστανται πιθανότητες επιστροφής του στο ΝΒΑ. Είναι ένας τρομερός σκόρερ, ο οποίος όμως δεν διακρίνεται για τον… εργασιακό του ζήλο. Από την άλλη, o 30χρονος Μακ Λέμορ είναι ένας τρομερός σουτέρ με πολύ καλά αθλητικά προσόντα, αλλά με… αμφισβητούμενο μπασκετικό IQ. Την σεζόν 2022-23 αγωνίσθηκε στην Κίνα με τους Σαντόνγκ Χίροους έχοντας μόλις 8,9 πόντους μέσο όρο σε εννέα συμμετοχές.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ