fbpx

Παναθηναϊκός: Το top5 με τα… πολυβόλα από το NBA 

Παναθηναϊκός: Το top5 με τα… πολυβόλα από το NBA 

Αφ’ ης στιγμής που ο Κέβιν Πάντερ προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Παρτίζαν, ο Παναθηναϊκός έστρεψε το βλέμμα του στην αγορά του ΝΒΑ για να καλύψει τη θέση «2» στο ρόστερ του. 

Το τρέχον καλοκαίρι υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που βρίσκονται στην αγορά των freeagents και κάναμε μια επιλογή των πέντε πιο προσιτών. Αφήσαμε στην άκρη παίκτες σαν τον Τέρενς Ρος και τον Όστιν Ρίβερς, οι οποίοι συνδυάζουν την ποιότητα με την εμπειρία, ή τον Κέντρικ Ναν που προέρχεται από δύο κακές σεζόν, υπό τη λογική πως τα κασέ τους παραμένουν υψηλά για το Ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά και πως δύσκολα θα εγκατέλειπαν το ΝΒΑ… 

Ας δούμε λοιπόν, ποιοι είναι    

ΣΒΙ ΜΙΧΑΛΙΟΥΚ 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ 2022-23: 32 ματς, 6,9 πόντοι, 66,7% 1π, 47,3% 2π, 42,4% 3π

ΜΙΣΘΟΣ 2022-23: 1.970.000$ 

Ο 26χρονος Ουκρανός είναι ίσως η καλύτερη, αλλά και η πιο δύσκολη περίπτωση για τους «πράσινους». Είναι σε ηλικία ακμής και τελείωσε τη σεζόν με θετικό τρόπο, μετά την ανταλλαγή του από τους Νικς (με τους οποίους σπάνια πατούσε το παρκέ) στους Χόρνετς. Η ομάδα της Σάρλοτ δίχως να έχει στόχους, του έδωσε μεγάλο χρόνο συμμετοχής και αυτός ανταποκρίθηκε θαυμάσια, έχοντας 15,3 πόντους ανά αγώνα στα τελευταία δέκα ματς της κανονικής περιόδου. Είναι φοβερός σουτέρ με ντρίπλα, έχει μεγάλο βεληνεκές και γενικά η επαφή του με το καλάθι είναι σπουδαίο. Το αρνητικό στοιχείο είναι πως ως Αμερικανοθρεμμένος (αφού ανδρώθηκε στο Κάνσας πριν μετακομίσει στο ΝΒΑ), δε γνωρίζει καλά το Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το θετικό είναι πως πέρσι εισέπραξε δύο μισθούς, καθώς οι Ράπτορς πριν τον κόψουν του είχαν εγγυηθεί το συμβόλαιο του 1,9 εκατομμυρίου δολαρίων, ενώ πήρε άλλα τόσα από Νικς και Χόρνετς. Συνεπώς, θα μπορούσε να κάνει ένα… σκόντο για να έρθει στην Ευρώπη…   

ΕΪ ΤΖΕΪ ΓΚΡΙΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ 2022-23: 35 ματς, 4,4 πόντοι, 100% 1π, 45% 2π, 41,9% 3π

ΜΙΣΘΟΣ 2022-23: 508.891$

Είναι ο λιγότερο γνωστός σε αυτή τη λίστα, πλην όμως αυτά με τα μεγαλύτερα περιθώρια εξέλιξης ως σουτέρ. Ιδίως αν αποφασίσει να εγκαταλείψει νωρίς το ΝΒΑ, θα έχει τύχη να μακροημερεύσει στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ και να κάνει μια καριέρα ανάλογη με του Κάιλ Κούριτς. Ο συμπαίκτης του Γιάννη στο Μιλγουόκι, έδειξε την περσινή περίοδο ότι μπορεί να εκτελέσει με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα πίσω από τα 7,25, δικαιώνοντας την επιλογή των Μπακς να τον υπογράψουν με 2 way συμβόλαιο, τη στιγμή που μετά την αποφοίτηση του από το Νόρθερν Αιόβα καμία ομάδα δεν τον επέλεξε στο ντραφτ. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση, είναι πως τα «ελάφια» ήδη του έχουν καταθέσει την προσφορά του 1,8 εκατομμυρίου δολαρίων, ώστε να τον κάνουν restricted free agent και να έχουν το δικαίωμα να ματσάρουν την πρόταση οποιασδήποτε άλλης ομάδας της λίγκας. Άρα ήδη ο Γκριν έχει κερδίσει το τριπλασιασμό του μισθού του. Στα 24 του χρόνια είναι λογικό πως η παραμονή στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη αποτελεί την προτεραιότητα του, πλην όμως τα «καθαρά» δολάρια της Ευρώπης δεν αποκλείεται να τον κάνουν να αναθεωρήσει 

ΜΠΡΙΝ ΦΟΡΜΠΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ 2022-23: 25 ματς, 3,2 πόντοι, 100% 1π, 43,2% 2π, 30,4% 3π

ΜΙΣΘΟΣ 2022-23: 2.300.000$

To όνομα του βρίσκεται στη λίστα των «πρασίνων» και φυσικά είναι αυτός που κουβαλάει τη μεγαλύτερη εμπειρία. Κέρδισε το πρωτάθλημα του 2021 στο πλευρό του Γιάννη στο Μιλγουόκι, αλλά αμέσως μετά την κορύφωση της, η καριέρα του πήρε την κατιούσα σαν τρενάκι του λούνα παρκ. Τη σεζόν 2021-22 έγινε ανταλλαγή από τους Σπερς (στους οποίους καθιερώθηκε από το 2016 ως το 2020 στο ΝΒΑ) στους Νάγκετς, οι οποίοι δε θέλησαν να τον κρατήσουν όταν εξέπνευσε το συμβόλαιο του. Οι Γουλφς του προσέφεραν το μίνιμουμ συμβόλαιο, αλλά στα μέσα της χρονιάς μετά την απόκτηση μέσω ανταλλαγής του Μάικ Κόνλεϊ, τον «έκοψαν».  Η τελευταία του συμμετοχή ήταν στις 9 Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος της περιόδου, δε βρήκε άλλο επαγγελματικό συμβόλαιο. Μάλιστα λίγες μέρες μετά την αποδέσμευση του, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν συνελήφθη στο Σαν Αντόνιο, ύστερα από καυγά που είχε με τη σύντροφο του. 

 Με ύψος 188 εκατοστών δεν έχει καλό μέγεθος για «δυάρι» και περισσότερο είναι ένας κόμπο γκαρντ. Συνάμα, όμως, είναι ένας παίκτης με μεγάλη εμπειρία και ποιότητα, που αυτή τη στιγμή αναζητά μια ευκαιρία ώστε να «αναγεννηθεί».   

ΑΡ ΤΖΕΪ ΧΑΜΠΤΟΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ 2022-23: 47 ματς, 6,4 πόντοι, 75% 1π, 50,4% 2π, 35,3% 3π

ΜΙΣΘΟΣ 2022-23: 2.900.000$

Είναι ένας παίκτης που βασίζεται περισσότερο στα αθλητικά του προσόντα, παρά στην ευχέρεια του στο περιφερειακό σουτ, αλλά είναι αυτός με το μεγαλύτερο upside (περιθώριο εξέλιξης) από τη συγκεκριμένα πεντάδα. Είναι μόλις 23 ετών και ήδη έχει πάρει μια γεύση από το διεθνές μπάσκετ, καθώς μετακόμισε στο ΝΒΑ, μέσω του Next stars Program του πρωταθλήματος Αυστραλίας. Έπαιξε μια χρονιά στους Νιου Ζίλαντ Μπρέικερς (έχοντας για αντίπαλο τον Λαμέλο Μπολ στους Ιλαγουάρα Χοκς) και οι Νάγκετς τον επέλεξαν στο Νο 24 του ντραφτ του 2020. Μετά από ένα χρόνο τον αντάλλαξαν στους Μάτζικ, οι οποίοι με τη σειρά τους τον έκοψαν τον Φεβρουάριο και δύο μέρες αργότερα τον «περισυνέλεξαν» οι Πίστονς. Στο Ντιτρόιτ είχε την καλύτερη περίοδο της τριετούς θητείας του στο ΝΒΑ, καθώς σε 21 παιχνίδια μέτρησε 7,3 πόντους με 36,5% πίσω από τα 7.25. Δύσκολα ο Αταμάν θα εμπιστευόταν έναν 23χρονο ρούκι στην Ευρωλίγκα, αλλά ο Χάμπτον είναι ένας γκαρντ που με την κατάλληλη δουλειά, μπορεί να εξελιχθεί σε σπουδαίο παίκτη.  

ΤΖΑΡΕΝΤ ΜΠΑΤΛΕΡ 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ 2022-23: 6 ματς, 6,2 πόντοι, 44,4% 2π, 50 % 3π

ΜΙΣΘΟΣ 2022-23: 1.560.000

Το δείγμα γραφής είναι μικρό για τον πρωταθλητή του NCAA με το Μπάτλερ το 2021, καθώς αγωνίσθηκε σε μόλις έξι παιχνίδια με τους Θάντερ. Οι Τζαζ τον είχαν επιλέξει στο Νο 40 του ντραφτ του 2021, αλλά τον «έκοψαν» μετά την πρώτη του χρονιά, πληρώνοντας κανονικά τα συμβόλαιο του για τη δεύτερη. Στην Οκλαχόμα έδειξε πως είναι ένας ικανός σκόρερ και σουτέρ πίσω από τα 7,25, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, ώστε να του καταθέσουν qualifying offer και να τον κάνουν restricted free agent, όπως για παράδειγμα οι Μπακς με τον Γκριν. 

Ο Μπάτλερ είναι ένας κόμπο γκαρντ με δυνατή προσωπικότητα και καλό μπασκετικό IQ, ο οποίος λόγω των προβλημάτων υγείας που έχει αντιμετωπίσει, θα ταιριάζει καλύτερα στο πιο «ελαφρύ» πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ναι μεν είναι μόλις 23 ετών, αλλά η οξυδέρκεια που τον χαρακτηρίζει, θα του επέτρεπε να προσαρμοστεί γρήγορα στους διαφορετικούς κανονισμούς της Γηραιάς Ηπείρου. 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ