fbpx

Ερυθρόλευκες business

Ερυθρόλευκες business

Ο Ολυμπιακός εξελίσσει παίκτες που δεν βρίσκονται στο πρώτο ράφι και βγάζει λεφτά από την μετακίνηση τους στο ΝΒΑ.

Η αποχώρηση του Σάσα Βεζένκοφ για το Σακραμέντο πλήττει αγωνιστικά τον Ολυμπιακό, πλην όμως αποτελεί την πιο τρανή επιβεβαίωση του εξελικτικού του μηχανισμού. Ο 28χρονος φόργουορντ είναι ο τέταρτος παίκτης την τελευταία εξαετία που μετακομίζει από το λιμάνι στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, στοιχείο που αποφέρει διπλό κέρδος στην ομάδα του Πειραιά. Από την μια είναι το προφανές: Το ταμείο της ενισχύεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πλέον με την μετακόμιση του Βεζένκοφ έχει φθάσει τα 4,25 εκατομμύρια δολάρια!

Από την άλλη, γίνεται αντιληπτό πως ο Ολυμπιακός έχει τη δομή στο τεχνικό του επιτελείο και την οργάνωση, ώστε να ανεβάζει επίπεδο παίκτες οι οποίοι δεν βρίσκονται στο πρώτο ράφι των επιλογών. Το κοινό στοιχείο των Μπιρτς, Γκος, Ποκουσέφσκι και Βεζένκοφ είναι πως όταν αποκτήθηκαν ουδείς ενθουσιάστηκε στο άκουσμα του ονόματος τους, αλλά πέτυχαν να ανεβάσουν κατακόρυφα τις μετοχές τους στο μπασκετικό χρηματιστήριο.

ΚΕΜ ΜΠΙΡΤΣ

Ποσό αποζημίωσης: 500.000$

Τα εύσημα πηγαίνουν: Στον Γιάννη Σφαιρόπουλο και το επιτελείο του. Ο Καναδός σέντερ δεν είχε υψηλό μπασκετικό IQ και καμία παράσταση σε υψηλό επίπεδο, όταν μετακόμισε από την Ουσάκ στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2016. O Έλληνας προπονητής τού έδωσε συγκεκριμένο ρόλο, τον μετέτρεψε σε έναν τρομερό ριμπάουντερ και ικανό αμυντικό, βελτιώνοντας παράλληλα κάποια στοιχεία στο «άγουρο» επιθετικό του παιχνίδι.

Η εξέλιξη: Ο Μπιρτς έφυγε από τον Ολυμπιακό για να πάει στους Ορλάντο Μάτζικ με το μίνιμουμ συμβόλαιο και κατάφερε να «πιάσει» έχοντας τον ρόλο του αμυντικού ρολίστα. Η επόμενη συμφωνία του με την ομάδα της Φλόριντα του απέφερε έξι εκατομμύρια για δύο χρόνια και η τρίτη ήταν και η… φαρμακερή. Τα 20 εκατομμύρια που έδωσαν το καλοκαίρι του 2020 οι Ράπτορς τον εξασφάλισαν για μια ζωή και πλέον μπορεί χωρίς άγχος να αναζητήσει τον επόμενο προορισμό του. Στα 30 του χρόνια, μπορεί είτε να συνεχίσει στο ΝΒΑ με ένα μίνιμουμ συμβόλαιο ή να επιστρέψει στην Ευρώπη.

ΝΑΙΤΖΕΛ ΟΥΙΛΙΑΜΣ ΓΚΟΣ

Ποσό αποζημίωσης: 725.000$

Τα εύσημα πηγαίνουν: Στον Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος το καλοκαίρι του 2018 προσπάθησε και πέτυχε να ανακαλύψει μερικά «διαμάντια» στη λάσπη, όπως ήταν ο Γκος, ο Λεντέι και ο Πάντερ. Ένα χρόνο νωρίτερα ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είχε πιέσει τον απόφοιτο του Γκονζάγκα να υπογράψει στον ΠΑΟΚ, αλλά εν τέλει αυτός προτίμησε τους… ασπρόμαυρους της Σερβίας. Η μονοετής θητεία του στην Παρτιζάν ήταν απόλυτα πετυχημένη κι από εκεί τον «τσίμπησε» ο Αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός, ο οποίος του εμπιστεύτηκε τη νευραλγική θέση του «άσου». Ο Γκος είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα, αλλά μπόρεσε να βελτιωθεί και να τραβήξει το ενδιαφέρον της Γιούτα που τον είχε κάνει ντραφτ το 2017.

Η εξέλιξη: Ο Γκος υπέγραψε μεν τριετές συμβόλαιο στους «μορμόνους», αλλά μόνο ο πρώτος χρόνος ήταν εγγυημένος. Το πρόβλημα ήταν πως μπροστά του υπήρχαν ο All-Star Μάικ Κόνλει και ο Ντάντε Έξουμ κι έτσι δεν μπόρεσε να κερδίσει χρόνο συμμετοχής. Όταν έφυγε ο Αυστραλός, έπαιξε καλά στα φιλικά προετοιμασίας, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό κι έτσι «κόπηκε». Βρήκε «καταφύγιο» στην Λοκομοτίβ Κουμπάν, με την οποία έκανε καταπληκτική σεζόν κι έτσι το καλοκαίρι του 2021, είχε μπροστά του τρεις εξαιρετικές επιλογές. Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός και Ρεάλ του είχαν κάνει πρόταση και τελικά προτίμησε τη «βασίλισσα». Η πρώτη του περίοδος ήταν προβληματική λόγω τραυματισμών, αλλά τη δεύτερη έπαιξε πολύ καλύτερα και είχε καθοριστική συμβολή στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας.

ΑΛΕΞΕΪ ΠΟΚΟΥΣΕΦΣΚΙ

Ποσό αποζημίωσης: 1,500.000$

Τα εύσημα πηγαίνουν: Σε όλο τον οργανισμό του Ολυμπιακό, από τον Νίκο Κεραμέα που τον ανακάλυψε, ως τον Αντώνη Κατσίκη που έγινε ο μεγάλος του αδελφός. Αυτός, βέβαια, που τον βοήθησε περισσότερο να φθάσει στο ΝΒΑ ήταν ο Ανδρέας Γκατζούλης, ο οποίος αντί να τον «πλακώσει» στα βάρη, πρόσεξε πάρα πολύ το «ιδιαίτερο» κορμί του. Τον έκανε πιο δυνατό, δίχως να του επιτρέψει να χάσει την ευλυγισία και την ταχύτητα του, ενώ «προστάτεψε» και τα προβληματικά γόνατα του. Ακόμα και στη διάρκεια της πανδημίας, τον έβγαζε στις αλάνες του ΣΕΦ για να δουλέψει μαζί του και η ανταμοιβή ήρθε με την επιλογή του Σάσα στο Νο 17 του ντραφτ του 2020.
Εξαιρετική δουλειά έκανε και το διοικητικό επιτελείο, που φρόντισε να αναπροσαρμόσει το συμβόλαιο του Σέρβου φόργουορντ, βάζοντας ένα κλιμακωτό buy out, ανάλογα με τη θέση που θα επιλεγόταν στο ντραφτ.

Η εξέλιξη: Τα δύο πρώτα του χρόνια στο ΝΒΑ ήταν δεδομένο πως θα ήταν… εκπαιδευτικά. H περσινή τρίτη του χρονιά ξεκίνησε πολύ καλύτερα, με τον ίδιο να βρίσκει ρόλο στους Θάντερ σαν stretch 5. Για μια ακόμη φορά, όμως, ένας τραυματισμός του έκοψε τη φόρα και η σεζόν τελείωσε άδοξα για τον ίδιο. Μάλιστα με το που ολοκληρώθηκε, ξαναχτύπησε στον ώμο και πλέον βρίσκεται στο τελευταίο κομμάτι της αποθεραπείας του. Η επόμενη σεζόν θα αποτελέσει τη μεγάλη του ευκαιρία να κερδίσει ένα μεγάλο συμβόλαιο. Αν παίξει καλά, τότε οι Θάντερ θα του προσφέρουν επέκταση που θα ξεκινάει από οκταψήφιο νούμερο. Αν δεν αρπάξει την ευκαιρία, τότε το μέλλον του στο ΝΒΑ θα τεθεί εν αμφιβόλω.

ΣΑΣΑ ΒΕΖΕΝΚΟΦ

Ποσό αποζημίωσης: 1,500.000$

Τα εύσημα πηγαίνουν: Και σε αυτή την περίπτωση σε αρκετούς ανθρώπους, αλλά κυρίως στον Χρήστο Μπαφέ, ο οποίος επέμεινε στη… μη αποχώρηση του Βεζένκοφ μεσούσης της περιόδου 2018-19. Ο Μπλατ δεν τον είχε σε εκτίμηση, ο παίκτης είχε απογοητευθεί, αλλά το διαζύγιο αποφεύχθηκε χάρη στην επιμονή του πιο «παλιού» της ομάδας. Η έλευση του Μπαρτζώκα μερικούς μήνες αργότερα λειτούργησε ευεργετικά, καθώς ο Έλληνας προπονητής μαζί με τον πρώτο του βοηθό Χρήστο Παππά ήξεραν πολύ καλά τον Σάσα από τη συνεργασία μαζί του στην Μπαρτσελόνα.

EUROLEAGUE 2022-2023 / PLAY OFF / ΟΣΦΠ – ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΑΚΟΣ / EUROKINISSI)

Η εξέλιξη: Υπό την καθοδήγηση του Μπαρτζώκα και με τον Ανδρέα Γκατζούλη να «καλύπτει» τις εγγενείς σωματικές αδυναμίες του, ο Βεζένκοφ εξελίχθηκε στο καλύτερο stretch 4 του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο τρόπος με τον οποίο σουτάρει είναι υποδειγματικός, καθώς στήνει τέλεια τα πόδια του και απελευθερώνει πολύ γρήγορα την μπάλα. Παράλληλα η κίνηση του χωρίς την μπάλα είναι επίσης τρομερή κι έκανε τους Κινγκς να τον αποκτήσουν μέσω ανταλλαγής το καλοκαίρι του 2022. Πλέον τα 20 εκατομμύρια που του έδωσαν, τον καθιστούν ως το πιο ακριβοπληρωμένο Νο57 του ντραφτ στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ