fbpx

Λογική απόφαση

Λογική απόφαση

Ήταν ένα σίριαλ, που ξεκίνησε αλλά και τελείωσε νωρίς με το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η απόφαση του Σάσα Βεζένκοφ να ενταχθεί στους Κινγκς ήταν απολύτως λογική και περιποιεί τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και για τον οργανισμό του Ολυμπιακού. Η εξέλιξη του σε MVP της Ευρωλίγκας, ανάγκασε μια ομάδα του ΝΒΑ να αποκτήσει μέσω ανταλλαγής τα δικαιώματα του και να δείξει με έντονο τρόπο επί μια ολόκληρη σεζόν πόσο πολύ τον ήθελε.

Είναι ένα τρομερό success story τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα του, ιδίως αν αναλογισθεί κανείς πως η απόκτηση του το καλοκαίρι του 2018 έλαβε χώρα κυρίως επειδή δεν καταλάμβανε θέση ξένου. Για τον ίδιο λόγο, μάλιστα δεν είχε αποχωρήσει στα μέσα της πρώτης του περιόδου στο λιμάνι.

Όσο κι αν αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την αγωνιστική χημεία και (πολύ λογικά) προκαλεί στενοχώρια στους φίλους των «ερυθρόλευκων», ο 28χρονος θα είχε κάνει λάθος αν έλεγε «όχι» στην πρόταση του Σακραμέντο. Οι λόγοι είναι απλοί:

Α) Η οικονομική πρόταση που έλαβε ήταν δίκαιη βάσει της αγοράς και επί της ουσίας διπλασιάζει τις αποδοχές που προβλέπονταν από την επέκταση συμβολαίου του στα μέσα της προηγούμενης σεζόν. Τα (μικτά) 6,5 εκατομμύρια είναι ένας πολύ καλός μισθός για έναν Ευρωπαίο ρούκι στο ΝΒΑ και δύσκολα θα μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερα. Παράλληλα το συμβόλαιο του (εφ΄όσον αυτό επιβεβαιωθεί) έχει μια πολύ έξυπνη δομή. Μετά τα δύο χρόνια μπορεί να μείνει ελεύθερος και να διεκδικήσει έναν μέσο μισθό με οκταψήφιο νούμερο. Το καλοκαίρι του 2025 το ΝΒΑ θα ετοιμάζεται να μπει στον πρώτο χρόνο του νέου του τηλεοπτικού συμβολαίου, που αναμένεται να του αποφέρει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν ο Βεζένκοφ εξελιχθεί σε σημαντικό στέλεχος των Κινγκς, σε δύο χρόνια τα 15 εκατομμύρια τον χρόνο θα είναι ένα πολύ εφικτό νούμερο για τον ίδιο. Αν δεν πετύχει, στην χειρότερη θα γυρίσει στην Ευρώπη στα 31 του χρόνια, με φουσκωμένο τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Β) Πάει σε μια ομάδα που τον παρακολούθησε στενά, ξέρει άριστα τι μπορεί να κάνει και του ταιριάζει το αγωνιστικό της στιλ. Ως γνωστόν ο Βασίλης Σπανούλης το 2006 πήγε στο Χιούστον λόγω της έντονης επιθυμίας της διοίκησης του, αλλά ο Τζεφ Βαν Γκάντι δεν είχε μπει στον κόπο να τον παρακολουθήσει. Ως εκ τούτου, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα επήλθε ρήξη ανάμεσα τους και ο V Span εγκατέλειψε πρόωρα το αμερικανικό όνειρο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Μάικ Μπράουν έχει δώσει την συγκατάθεση του για την προσθήκη του 28χρονου φόργουορντ, καθώς θεωρεί πως «κουμπώνει» στο αγωνιστικό του πλάνο. Το Σακραμέντο είναι μια ομάδα που κινείται εξαιρετικά χωρίς την μπάλα και δημιουργεί πολλά ελεύθερα σουτ στην περιφέρεια.

Γ) Αν έμενε φέτος στον Ολυμπιακό, πιθανότατα δεν θα είχε ανάλογη ευκαιρία να πάει στο ΝΒΑ. Οι «βασιλιάδες» κινήθηκαν πολύ συντηρητικά στο ντραφτ και όταν διαπίστωσαν πως δεν έχουν τύχη να πάρουν κάποιο «μεγάλο» όνομα της free agency (Γκριν, Μίντλετον, Κούζμα) αμέσως έσπευσαν να κρατήσουν το περσινό τους ρόστερ και να αφήσουν χώρο για μικρές, πλην σημαντικές προσθήκες, μια εκ των οποίων είναι ο Βεζένκοφ. Του χρόνου, μπορεί να μην είχαν ανάλογη δυνατότητα, αλλά και διάθεση. Τώρα το timing ήταν ιδανικό.

Προσοχή, όμως! Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως η επιτυχία του Βεζένκοφ στο ΝΒΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να καλύψει τις αμυντικές του αδυναμίες και παράλληλα να μάθει να φέρνει «άμεση επίθεση» σε πολύ μικρότερο χρόνο συμμετοχής σε σχέση με αυτό που είχε στον Ολυμπιακό, αλλά και απέναντι σε πολύ πιο αθλητικούς αντιπάλους. Αυτό που έχει να αντιπαρατάξει (πέραν των δεδομένων ικανοτήτων του) είναι το τρομερό IQ του, το οποίο υπερτερεί πολλών συνομηλίκων του στο ΝΒΑ.

Την ίδια στιγμή οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μια ακόμα πρόκληση μπροστά τους. Όπως «αναίμακτα» άφησαν πίσω τους την εποχή του Σπανούλη και του Πρίντεζη, έτσι και τώρα καλούνται να ξεπεράσουν το κενό ενός παίκτη που βοήθησαν πολύ, ώστε να εξελιχθεί σε ηγέτη τους και σε έναν εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη. Το 1,5 εκατομμύριο που θα λάβουν ως αποζημίωση, αλλά και το πολύ ισχυρό brand name τους πλέον στην Ευρωλίγκα, αποτελούν ισχυρά εχέγγυα για την επιτυχία του νέου εγχειρήματος τους…

ΥΓ: Τα 20 εκατομμύρια δολάρια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο συμβόλαιο, που έχει πάρει παίκτης που φεύγει από τον Ολυμπιακό και ταυτόχρονα ισούται με το μεγαλύτερο που έχει δώσει στην ιστορία της η ομάδα του Πειραιά. Μπερδευτήκατε; Η λύση στην σπαζοκεφαλιά είναι η εξής: Ο Τζος Τσίλντρες υπέγραψε το καλοκαίρι του 2008 ένα τριετές συμβόλαιο αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων με τους «ερυθρόλευκους» και δύο χρόνια αργότερα, πήρε 34 για πέντε σεζόν από τους Φίνιξ Σανς.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ