fbpx

Σαμπόνις σε πρώτο πλάνο, Σάσα στο βάθος

Σαμπόνις σε πρώτο πλάνο, Σάσα στο βάθος

Οι Κινγκς ξεφορτώθηκαν τον Χολμς και πλέον έχουν αρκετά διαθέσιμα χρήματα για την επέκταση του Λιθουανού, ενώ δημιούργησαν μια ακόμα εξαίρεση για τον Βεζένκοφ.

Οι Κινγκς κινήθηκαν συντηρητικά, αλλά μεθοδικά στη διάρκεια του ντραφτ. Αποφάσισαν να «δωρίσουν» την ανταλλαγή τους στο Νο24 στους Μάβερικς, ώστε να ξεφορτωθούν τον Ρισόν Χολμς και να δημιουργήσουν χώρο στο σάλαρι-καπ τους, με βασικό στόχο να επεκτείνουν το συμβόλαιο του Ντομάντας Σαμπόνις.

Ο Λιθουανός έχει ακόμα ένα χρόνο με αποδοχές «μόλις» 22 εκατομμυρίων δολαρίων, νούμερο το οποίο βάσει της αξίας του στην αγορά είναι πολύ μικρό. Χοντρικά η ομάδα του Σακραμέντο εξοικονόμησε κοντά στα 30 εκατομμύρια για την επόμενη διετία, καθώς ο συνολικός μισθός του Χολμς έφθανε τα 25 εκατομμύρια, ενώ δεν χρειάζεται πλέον να δώσουν συμβόλαιο σε επιλογή πρώτου γύρου, μιας και την έστειλαν στο Ντάλας.

Πλέον έχει 35 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα στο σάλαρι-καπ για να χρησιμοποιήσει για free agents, αλλά κυρίως για την παραμονή του Σαμπόνις. Στόχος των «βασιλιάδων» είναι να δώσουν μια αύξηση για τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου και με βάσει τον νέο του μισθό να του προσφέρουν μια τετραετή επέκταση που θα ισούται με το 140% της τελευταίας αμοιβής του.

Αναπροσαρμογή και επέκταση

Για να το θέσουμε με νούμερα ώστε να γίνει κατανοητό: Αν για παράδειγμα του κάνουν μια αναπροσαρμογή οκτώ εκατομμυρίων, οι αποδοχές του για την σεζόν 2023-24 θα ανέβουν στα 30 εκατομμύρια δολάρια. Με βάση αυτό το νούμερο, ο πρώτος χρόνος στην επέκταση του θα προβλέπει μισθό 42 εκατομμυρίων δολαρίων και από κει και πέρα με την προβλεπόμενη ετήσια αύξηση του 8%, θα πάρει 189 εκατομμύρια δολάρια για την τετραετία 2024-2028. Αν προσθέσει κανείς και τα 30 εκατομμύρια της περιόδου 2023-24, τότε ο Λιθουανός για μια πενταετία θα λάβει 219 εκατομμύρια! Φυσικά αυτό το σενάριο είναι υποθετικό, καθώς μπορεί να του κάνουν αύξηση μικρότερη των οκτώ εκατομμυρίων, αλλά και μεγαλύτερη!

Υπάρχει, ωστόσο και η άλλη πλευρά του νομίσματος: Ο Ντόμας έχει το δικαίωμα να ρισκάρει και να περιμένει ως το επόμενο καλοκαίρι, ώστε να μπει στην αγορά των ελευθέρων παικτών. Σε αυτή την περίπτωση οι Κινγκς θα έχουν το δικαίωμα να του προσφέρουν πενταετές μάξιμουμ συμβόλαιο, που θα ξεκινάει από τα 42,2 εκατομμύρια δολάρια και στο σύνολο του θα του αποφέρει κοντά στα 230 εκατομμύρια.

Στην παρούσα φάση και για τις δύο πλευρές, η πιο συμφέρουσα λύση θα ήταν η αναπροσαρμογή και η επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας τους.

Η ανταλλαγή του Χολμς και του Νο24 στους Μαβς, αφορά εμμέσως και τον Βεζένκοφ. Ο χώρος που δημιουργήθηκε, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τον Σαμπόνις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον παίκτη του Ολυμπιακού, αλλά και για οποιονδήποτε άλλον free agent.

Η νέα επέκταση για Βεζένκοφ

Την ίδια στιγμή, όμως, το Σακραμέντο πήρε μια πολύτιμη εξαίρεση από το Ντάλας, το οποίο δεν έστειλε κανένα έμψυχο αντάλλαγμα. Η Traded Player Exception δημιουργείται όταν μια ομάδα αποχωρίζεται έναν παίκτη και δεν παίρνει ως αντάλλαγμα κανέναν άλλον και ισούται με τον μισθό του παίκτη που έχει φύγει. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Χολμς έπαιρνε 12 εκατομμύρια, άρα οι «βασιλιάδες» έχουν αυτό το νούμερο για να το χρησιμοποιήσουν για τον Βεζένκοφ, ή για οποιονδήποτε άλλον έχουν στο στόχαστρο τους. Μπορεί να δοθεί εξ’ ολοκλήρου σε έναν μόνο παίκτη, ή να «σπάσει» σε κομμάτια, όπως συμβαίνει με την Mid Level Exception.

Πλέον από σήμερα (23/6) έχουν επισήμως το δικαίωμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον MVP της Ευρωλίγκας και εντός των ημερών θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ