fbpx

Χασούρα 50 εκατομμυρίων δολαρίων!

Χασούρα 50 εκατομμυρίων δολαρίων!

Η απερισκεψία του Μοράντ τον υποχρεώνει σε τεράστιες οικονομικές απώλειες και σε ανυπολόγιστη ζημιά της φήμης του.

Ο απερίσκεπτος τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, έχει θέσει την καριέρα του εν αμφιβόλω κι έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε ολόκληρη τη λίγκα. Ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα είναι τα πράγματα όταν επιστρέψει στα παρκέ, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ο Τζα Μοράντ θα χάσει κοντά στα 50 εκατομμύρια δολάρια (!!!) από τον μισθό του στους Γκρίζλις κι ενδέχεται η ζημιά του να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, αν αποφασίσουν κάποιες από τις εταιρίες με τις οποίες έχει χορηγικές συμφωνίες να τερματίσουν την συνεργασία μαζί του.

Το ποσό μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά προκύπτει μέσα από απλές μαθηματικές πράξεις και τους κανονισμούς του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου…

Η ανάλυση της «ζημιάς»

Μετά το πρώτο περιστατικό επίδειξης όπλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Άνταμ Σίλβερ αποφάσισε να τον τιμωρήσει με οκτώ αγώνες αποβολή. Ως γνωστόν, στο ΝΒΑ όταν ένας παίκτης τιμωρείται με αποβολή χάνει το αγωνομίσθιο (sic) του. Την σεζόν 2022-23, ο παίκτης του Μέμφις είχε μισθό 12,1 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς βρισκόταν στην τελευταία χρονιά της ρούκι συμφωνίας που είχε υπογράψει μετά την επιλογή του στο Νο2 του ντραφτ του 2019. Καθώς τιμωρήθηκε με οκτώ αγώνες, η αμοιβή του ανά αγώνα ισούται με το 1/145ο της συνολικής του, όπερ σημαίνει πως ανέρχεται στα 83.500 δολάρια. Άρα η πρώτη του αποβολή του κόστισε «μόλις» 669.000 δολάρια, πλην όμως είχε μια σημαντική επίπτωση στο επόμενο συμβόλαιο του.

Το καλοκαίρι του 2022, ο Μοράντ υπέγραψε την super maximum επέκταση με το Μέμφις που θα του απέφερε 230 εκατομμύρια. Σε αυτή για να πάρει το μπόνους των 39 εκατομμυρίων δολαρίων, θα έπρεπε στο τέλος της σεζόν 2022-23 να επιλεγεί σε μια από τις τρεις καλύτερες πεντάδες (All NBA teams) του πρωταθλήματος. Μέχρι τη στιγμή της αποβολής του, ήταν δεδομένο πως θα κέρδιζε την ψήφο των εκπροσώπων του Τύπου, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του απέδιδαν εξαιρετικά. Μετά την αποβολή του, φυσικά το σκηνικό αντιστράφηκε πλήρως, δεν επιλέχθηκε σε καμία πεντάδα κι έτσι απλά 39 εκατομμύρια δολάρια έκαναν φτερά.
Άρα από την πρώτη του αποβολή, η συνολική του «χασούρα» έφθασε τα 39,6 εκατομμύρια!

Τα δεδομένα του δεύτερου συμβολαίου

Ας εξετάσουμε τώρα τι ισχύει μετά τη δεύτερη των 25 αγώνων. Με δεδομένο πως η ποινή του είναι μεγαλύτερη των 20 αγώνων, η αμοιβή του ανά αγώνα, υπολογίζεται με βάση το 1/110ο και όχι το 1/145ο του συνολικού του μισθού, όπως στην πρώτη του. Στην εξίσωση προστίθεται το γεγονός πως η περίοδος 2023-24 είναι η πρώτη του super max συμβολαίου του και ο ετήσιος μισθός του από τα 12,1 εκατομμύρια, εκτοξεύεται στα 33,5 εκατομμύρια! Άρα για κάθε χαμένο ματς, αφαιρούνται 304.545 δολάρια από τον τραπεζικό του λογαριασμό, πράγμα που σημαίνει ότι η δεύτερη του τιμωρία θα του κοστίσει 7,6 εκατομμύρια! Αν προσθέσει κανείς και τα 39,6 της πρώτης, τότε η σούμα «βγάζει» 47,2 εκατομμύρια!

Οι παράπλευρες απώλειες

Τα κακά μαντάτα, ωστόσο, ενδέχεται να έχουν και συνέχεια. Ο Μοράντ έχει αρκετές «δυνατές» χορηγικές συμφωνίες και οι δύο σημαντικότερες είναι με την NIKE και την Powerade. Η εταιρία αθλητικών ειδών υπολογίζεται πως του δίνει 12 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και μέχρι στιγμής δεν έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο να σταματήσει τη συνεργασία μαζί του, όπως έκανε με τον Καϊρί Έρβινγκ. Η Powerade από την άλλη πλευρά, έχει αποσύρει τις διαφημίσεις με το πρόσωπο του και είναι άγνωστο τι θα πράξει. Σε περίπτωση που ακυρώσει το συμβόλαιο μαζί του, τότε οι οικονομικές απώλειες του 24χρονου γκαρντ θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά αυτό ίσως να είναι το λιγότερο… Η καριέρα του Γκίλμπερτ Αρίνας πήρε την κατιούσα με την ταχύτητα του… φωτός μετά την αποβολή του με 50 αγώνες από τον Ντέιβιντ Στερν το 2009 για την επίδειξη της… συλλογής όπλων του και τις απειλές προς τον Τζαβάρις Κρίτεντον. Ο agent zero πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια της καριέρας του σε ανυποληψία και δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ο παίκτης που έφθασε να παίξει σε τρία συνεχή All Star Game.

Γιατί… πήρε ανάποδες ο Σίλβερ

Ο Μοράντ είναι νεότερος, αλλά υπέπεσε σε ένα μεγαλύτερο ολίσθημα σε σχέση με τον Αρίνας που εξαγρίωσε τον Άνταμ Σίλβερ. Πίσω στο 2009, δημιουργήθηκε η αίσθηση πως ο Στερν εξάντλησε την αυστηρότητα του, όταν μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού, ο τότε αστέρας της Ουάσινγκτον εθεάθη σε έναν αγώνα των Ουίζαρντς να σημαδεύει εν είδει αστεϊσμού τους συμπαίκτες του με τους δείκτες των χεριών του. Ως γνωστόν ο Στερν δεν ανεχόταν κανείς να «παίζει» μαζί του και τιμώρησε παραδειγματικά τον Αρίνας.

Ο Σίλβερ από την πλευρά του είναι γνωστό πως έχει μια πολύ πιο ήπια προσωπικότητα και η διαλλακτικότητα του, έχει οδηγήσει το ΝΒΑ στις καλύτερες μέρες της ιστορίας του σε ότι αφορά τα οικονομικά του οφέλη και όχι μόνο. Ο νυν κομισάριος αποφάσισε να ακολουθήσει μια πιο σκληρή στάση μετά το δεύτερο ολίσθημα του Μοράντ, διότι θεώρησε πως η μεταμέλεια του δεν υπήρξε ειλικρινής.

Ύστερα από το πρώτο συμβάν, ο παίκτης είχε συναντηθεί με τον Σίλβερ, τον αντιπρόεδρο της λίγκας Τζο Ντουμάρς και τη γενική διευθύντρια της Ένωσης παικτών Ταμίκα Τρεμάλιο, στον Olympic Tower (ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Ωνάση) της 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη.

Είχε αποδώσει την ανάρτηση του με το όπλο στο Instagram, σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και είχε δείξει πως ήταν μια απερισκεψία της στιγμής. Ο Σίλβερ τον είχε πιστέψει και γι’ αυτό το λόγο η ποινή του είχε περιορισθεί στα οκτώ παιχνίδια και είχε χαρακτηρισθεί το λιγότερο «επιεικής» από τον αμερικανικό Τύπο.

Τώρα, όμως, το αφεντικό της λίγκας έκρινε πως ο Μοράντ (όπως και ο Αρίνας το 2009) δεν είχε αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης και αποφάσισε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα.

Η Ένωση παικτών είναι έτοιμη να ασκήσει έφεση και το πιθανότερο είναι πως ο ανεξάρτητος (δικαστικός) «διαιτητής» Ρίτσαρντ Μπλοχ θα αναλάβει την υπόθεση και θα πάρει την τελική απόφαση.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ