fbpx

Βεζένκοφ: Οι ημερομηνίες-κλειδιά για το ΝΒΑ

Βεζένκοφ: Οι ημερομηνίες-κλειδιά για το ΝΒΑ

Η υπόθεση του Σάσα Βεζένκοφ αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπάσκετ, δεδομένης της αξίας του ως ο MVP της Ευρωλίγκας, αλλά και της στενής παρακολούθησης των Κινγκς στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. 

Το τελευταίο διάστημα δεν έχει προκύψει κάποια νεότερη πληροφόρηση γύρω από την προσφορά που προτίθεται να του καταθέσει η ομάδα του Σακραμέντο, με εξαίρεση τις εκτιμήσεις ορισμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι καλύπτουν το ρεπορτάζ των «βασιλιάδων» και θεωρούν πως ο μισθός του για δύο χρόνια θα είναι ανάμεσα στα εννέα και τα δέκα εκατομμύρια δολάρια. Στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί, πλην όμως είναι ξεκάθαρο το χρονικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο οι Κινγκς μπορούν να κινηθούν ώστε να κάνουν δικό τους τον 28χρονο φόργουορντ.  

Το ΝΒΑ έχει συγκεκριμένους κανονισμούς και ημερομηνίες βάσει της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και οι 30 ομάδες τις ακολουθούν απαρέγκλιτα. Ως εκ τούτου, τα δεδομένα έχουν ως εξής: 

23 Ιουνίου: Είναι η επόμενη μέρα του ντραφτ του 2023  και οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με τους παίκτες που έχουν επιλέξει σε αυτό. Προσοχή όμως: Όχι μόνο στο φετινό, αλλά και σε παλιότερα, κατηγορία στην οποία ανήκει ο Βεζένκοφ. 

Για τους first rounders (επιλογές 1ου γύρου), οι αμοιβές τους είναι προκαθορισμένες βάσει του μισθολογίου που υπάρχει για τους rookies και επί της ουσίας δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Για τους second rounders, το σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό και μια ομάδα μπορεί να τους δώσει ότι θέλει ή πιο σωστά ότι της επιτρέπει το σάλαρι-καπ της. 

Ο Βεζένκοφ είχε επιλεγεί στο Νο57 του ντραφτ του 2017 από τους Νετς, το 2021 απέκτησαν τα δικαιώματα του οι Καβαλίερς και από τις 23 Ιουνίου του 2022 ανήκουν στους Κινγκς. Ακριβώς ένα χρόνο μετά, η ομάδα της Καλιφόρνια έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει (επισήμως) τις συζητήσεις μαζί του και να του καταθέσει την προσφορά της. 

30 Ιουνίου: Είναι η πρώτη μέρα στην οποία οι ομάδες μπορούν να καταθέσουν προσφορά στους ελεύθερους παίκτες (free agents), είτε είναι δικοί τους, είτε ανήκουν σε άλλα franchises. Τι σχέση έχει αυτό με τον Βεζένκοφ; Πολύ σημαντική γιατί είναι η πρώτη μέρα στην οποία οι Κινγκς μπορούν να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους για τον Χάρισον Μπαρνς και τον Τρέι Λάιλς. Δηλαδή τον βασικό και τον αναπληρωματικό τους φόργουορντ, οι οποίοι διεκδικούν κομμάτι τόσο της αγωνιστικής, όσο της οικονομικής πίτας από τον παίκτη του Ολυμπιακού. 

Αν οι Κινγκς αποφασίσουν να μην χρησιμοποιήσουν μια από τις δύο εξαιρέσεις για τον MVP της Ευρωλίγκας και θελήσουν να τον υπογράψουν με τον διαθέσιμο χώρο στο σάλαρι-καπ τους, τότε οι αποφάσεις για τον Μπαρνς και τον Λάιλς θα αποκτήσουν τεράστια σημασία. 

6 Ιουλίου: Είναι μια ημερομηνία περισσότερο τυπικής παρά ουσιαστικής σημασίας, καθώς σε αυτή ανακοινώνονται επισήμως οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, αρχής γενομένης από τις 30 Ιουνίου. Συνήθως στις τέσσερις πρώτες μέρες της free agency (από 30 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου) έχουν υλοποιηθεί το 80% των συμφωνιών και λίγο πολύ οι ομάδες έχουν σχηματοποιήσει το ρόστερ τους και αφήνουν σε εκκρεμότητα παίκτες δευτερεύουσας σημασίας. 

Πρέπει να σημειωθεί πως αν ένας παίκτης δώσει τα χέρια με μια ομάδα μέσα στην περίοδο του λεγόμενου moratorium (30 Ιουνίου ως 5 Ιουλίου), διατηρεί το δικαίωμα να κάνει πίσω. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, πλην όμως έχει συμβεί στο παρελθόν με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Ντι Άντρε Τζόρνταν. 

Ο νυν σέντερ των πρωταθλητών Νάγκετς, είχε συμφωνήσει στις 3 Ιουλίου του 2015 να υπογράψει ένα τετραετές συμβόλαιο 80 εκατομμυρίων δολαρίων με τους Μάβερικς, αλλά στις 8 Ιουλίου μετά την επίσκεψη των (τότε συμπαικτών του) Κρις Πολ και του Μπλέικ Γκρίφιν στο σπίτι του στο Χιούστον, αποφάσισε να αθετήσει τον λόγο του στον Μάρκ Κιούμπαν και να συνεχίσει τους Κλίπερς έναντι 88 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Οι εξαιρέσεις του σάλαρι-καπ

Όπως είναι γνωστό στο ΝΒΑ δεν ισχύει το «μπάτε σκύλοι αλέστε» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, στο οποίο, οποιαδήποτε ομάδα, μπορεί να προσεγγίσει έναν παίκτη, σε όποιο χρονικό σημείο της καπνίσει και να του προσφέρει όσα χρήματα θέλει. Οι κανονισμοί του σάλαρι-καπ είναι δαιδαλώδεις και έχουν προβλέψει κάθε πιθανή η απίθανη λεπτομέρεια. 

Οι Κινγκς δεν μπορούν από τώρα να γνωρίζουν πόσα χρήματα θα έχουν διαθέσιμα, καθώς έχουν πάρα πολλές εκκρεμότητες στο ρόστερ τους, με σημαντικότερες αυτές του Χάρισον Μπαρνς και του Τρέι Λάιλς. Συνολικά μόλις οκτώ παίκτες τους έχουν συμβόλαιο για την σεζόν 2023-24, ενώ ανά πάσα στιγμή έχουν το δικαίωμα μέσω μιας ανταλλαγής να αφαιρέσουν ή από την άλλη και να προσθέσουν, ένα ή περισσότερα συμβόλαια. Φερ’ ειπείν, ο Ρισόν Χολμς ο οποίος έχει άλλα δύο χρόνια συμβολαίου, θεωρείται βάσει των ρεπορτάζ στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, υποψήφιος προς αποχώρηση, καθώς δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του Μάικ Μπράουν. 

Εντούτοις, οι «βασιλιάδες» μπορούν να έχουν έτοιμη πρόταση για τον Βεζένκοφ από την 23η Ιουνίου και να μην χρειαστεί να περιμένουν ως τις 30 όταν θα ανοίξει η αγορά των free agents, αν αποφασίσουν να του προσφέρουν μια από τις δύο εξαιρέσεις του σάλαρι-καπ. Αυτές είναι συγκεκριμένες και διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή, ανεξαρτήτως από το τι θα συμβεί με τους ελεύθερους παίκτες. 

Mid level exception: Είναι η εξαίρεση που χρησιμοποιούν οι ομάδες που δεν πληρώνουν τον φόρο πολυτελείας και το Σακραμέντο είναι μια από αυτές. Για την επόμενη σεζόν, εκτιμάται ότι θα ανέβει στα 12,1 εκατομμύρια δολάρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρη η να «σπάσει» σε κομμάτια. Μπορεί να αξιοποιηθεί σε συμβόλαια διάρκειας ως και τέσσερα χρόνια με ετήσιες αυξήσεις που φτάνουν το 5%. Το ανώτερο ποσό, σε μια τέτοια περίπτωση, λοιπόν, μπορεί να φτάσει στα 52 εκατομμύρια δολάρια. Μπορεί, όμως, να την σπάσει στην μέση και για παράδειγμα να προσφέρει 26 για τέσσερα χρόνια, ή 19 για τρία. 

Γενικά, μια ομάδα μπορεί να είναι πολύ δημιουργική με την συγκεκριμένη εξαίρεση και να την χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν. 

Bi annual exception: Είναι η εξαίρεση, που μια ομάδα μπορεί να χρησιμοποιεί μια φορά ανά δύο χρόνια κι έχει στενά περιθώρια. Αφορά μόνο διετή συμβόλαια με αύξηση του 5%. Το περσινό καλοκαίρι, μόνο οι Σίξερς την χρησιμοποίησαν, δίνοντας 8,5 εκατομμύρια δολάρια για δύο χρόνια στον Ντάνιελ Χάους. 

Φέτος οι υπόλοιπες 29 ομάδες την έχουν διαθέσιμη και βάσει της αύξησης του σάλαρι-καπ, υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 9,1 εκατομμύρια δολάρια για διετείς συμφωνίες. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, έχουν υπάρξει δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα που θέλουν τους Κινγκς να προσφέρουν αυτό το νούμερο στον Βεζένκοφ ώστε να τον κάνουν δικό τους ως το 2025. 

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, θα μάθουμε ποια είναι η αλήθεια… 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ