fbpx

Ευρωμπάσκετ 1987: Η πορεία και η μέρα που άλλαξε τον ελληνικό αθλητισμό (pics & vid)

Ευρωμπάσκετ 1987: Η πορεία και η μέρα που άλλαξε τον ελληνικό αθλητισμό (pics & vid)

Η 14η Ιουνίου 1987 είναι η ημερομηνία – ορόσημο για τον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα για το μπάσκετ στην Ελλάδα, και σήμερα (14/6), συμπληρώνονται 36 χρόνια.

Η Εθνική Ελλάδας, άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, έβαλε το μπάσκετ στα σπίτια των Ελλήνων και οι νέες γενιές διδάχθηκαν όλα όσα έπρεπε.

Αυτό καθώς είναι η ημέρα που η ομάδα του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φασούλα, του Χριστοδούλου και των άλλων παιδιών (όπως έλεγε και το γνωστό σύνθημα) ανέβασαν την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε στον τελικό την “τρομακτική” Σοβιετική Ένωση που ήταν το απόλυτο φαβορί, αλλά οι Έλληνες – και ειδικά αυτές οι μορφές Ελλήνων – δεν “χαμπάριαζαν” από αυτά.

Η νίκη της Εθνικής με 103-101 υπήρξε ο μεγαλύτερος ελληνικός θρίαμβος στο μπάσκετ και έφερε το άθλημα στα σπίτια των Ελλήνων.

Ο δρόμος προς το Χρυσό

Τετάρτη 3 Ιουνίου: Ρουμανία – Ελλάδα 77-109

Η ομάδα του Κώστα Πολίτη με μπροστάρη τον Νίκο Γκάλη που γέμισε το καλάθι των Ρουμάνων με 44 πόντους, και συμπρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Φασούλα, διέλυσε με 109-77 τον αντίπαλο στο σχεδόν κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Ιωάννου 2, Χριστοδούλου 6, Γκάλης 44, Σταυρόπουλος, Γιαννάκης 8, Καμπούρης 6, Λινάρδος 4, Καρατζάς 2, Φιλίππου 12, Φασούλας 20

Πέμπτη 4 Ιουνίου Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία 84-78

Ένα  ματς-ορόσημο για την ελληνική ομάδα. Ο Νίκος Γκάλης συνέχισε ακάθεκτος και πάτησε φρένο ξανά στους 44 πόντους και  η νίκη ήρθε απέναντι στους «πλάβι» με το 84-78.

Οι Έλληνες παίκτες είδαν πως έχουν τις δυνάμεις να υποτάξουν ένα από τα φαβορί για τον τίτλο, την αρμάδα των αείμνηστων Ντράζεν Πέτροβιτς και Κρέζιμιρ Τσόσιτς και απέκτησαν την κατάλληλη ψυχολογία.

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Γκάλης 44, Σταυρόπουλος 1, Γιαννάκης 11, Καμπούρης 5, Ρωμανίδης 4, Φιλίππου, Ανδρίτσος 2, Φασούλας 8, Χριστοδούλου 9

Παρασκευή 5 Ιουνίου: Ελλάδα – Ισπανία 89-106

Η Εθνική Ομάδα είχε ίσως αποκτήσει υπερβολική αυτοπεποίθηση από την νίκη ενάντια στους Γιουγκοσλάβους και η ήττα από την Ισπανία με 89-106 ήρθε φυσιολογικά, αλλά και ανώδυνα, αφού την βοήθησε για να κρατήσει προσγειωμένους τους Έλληνες παίκτες.

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Γκάλης 35, Γιαννάκης 17, Καμπούρης 1, Λινάρδος, Ρωμανίδης 8, Ανδρίτσος, Φασούλας 20, Χριστοδούλου 8, Σταυρόπουλος

Σάββατο 6 Ιουνίου: Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 66-69

Η Σοβιετική Ένωση, βρέθηκε στην Αθήνα χωρίς τον Σαμπόνις, αλλά και πάλι ήταν πραγματικά το μεγάλο φαβορί. Η ελληνική ομάδα έδειξε να αφήνει πίσω της την ήττα από την Ισπανία και κοίταξε στα μάτια τους Σοβιετικούς, όμως ηττήθηκε με 69-66.

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Γκάλης 31, Γιαννάκης 9, Καμπούρης 7, Ρωμανίδης, Ανδρίτσος, Φασούλας 13, Ιωάννου 2, Χριστοδούλου 4, Σταυρόπουλος

Κυριακή 7 Ιουνίου: Ελλάδα – Γαλλία 82-69

Η Ελλάδα έπρεπε να δείξει τα δόντια της και να τα παίξει όλα για όλα, αφού με νίκη προκρινόταν στην 8άδα, όμως με ήττα θα περιοριζόταν σε μια θέση από την 9η ως τη 12η.

Οι παίκτες του Κώστα Πολίτη μπήκαν αποφασισμένοι στον αγώνα και με ήρωα ξανά τον Νίκο Γκάλη που σημείωσε 34 πόντους, ξέφυγαν από την αρχή στο σκορ και έφτασαν σε μια άνετη επικράτηση.

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Γκάλης 34, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 7, Ανδρίτσος 4, Φασούλας 5, Ιωάννου, Χριστοδούλου 12

Τρίτη 10 Ιουνίου: Ελλάδα – Ιταλία 90-78

Στα προημιτελικά η παρέα των Ρίβα, Κόστα και Μανίφικο “έσκυψε το κεφάλι”  στο δίδυμο Γκάλη – Γιαννάκη, που σημείωσαν 60 πόντους και η πρόκριση στα ημιτελικά ήταν γεγονός.

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Γκάλης 38, Γιαννάκης 22, Καμπούρης 14, Φασούλας 9, Ιωάννου 4, Χριστοδούλου 3

Μετά το τέλος του αγώνα ο Νίκος Γκάλης κάνει τη δήλωση που μένει στην ιστορία, απαντώντας σε ερώτηση για το αν αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη της Εθνικής μέχρι τώρα. “Είναι μέχρι το επόμενο παιχνίδι” ήταν η αποστομωτική ατάκα του Νικ.

Παρασκευή 12 Ιουνίου: Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία 81-77

Οι Γιουγκοσλάβοι θεωρούν αδιανόητο να χάσουν από την Ελλάδα και μάλιστα δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα και ήταν σίγουροι για την πρόκριση στον τελικό.

Πράγματι μπήκαν στο ματς δυνατά, πήραν μια διαφορά, όμως η ελληνική ομάδα δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.

Ο Γκάλης με 30 πόντους και ο Χριστοδούλου με 18 πήραν τα ηνία της αντεπίθεσης, η οποία έδωσε στη «γαλανόλευκη» τη νίκη με 81-77 και μαζί την πρόκριση στον τελικό.

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Γκάλης 30, Σταυρόπουλος, Γιαννάκης 14, Καμπούρης, Φιλίππου, Ανδρίτσος 8, Φασούλας 11, Ιωάννου, Χριστοδούλου 18

Κυριακή 14 Ιουνίου: Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 103-101 (κανονικός αγώνας 89-89)

Οι Σοβιετικοί ονειρεύονταν το τρόπαιο απέναντι σε μια ομάδα που την είχαν νικήσει στην πρώτη συνάντηση στην διοργάνωση, όμως υπολόγιζαν χωρίς τους Έλληνες διεθνείς που ήθελαν να σερβίρουν το πιάτο της εκδίκησης.

Το φαληρικό στάδιο είχε γεμίσει από παλμό και ο ελληνικός αθλητισμός βρισκόταν ένα βήμα από τη μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας του.

Η αναμέτρηση ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι, καθώς οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ, αλλά ο Κώστας Πολίτης έχασε δύο από τα σημαντικότερα «όπλα» του με πέντε φάουλ λίγο πριν τη λήξη του δευτέρου ημιχρόνου, τον Παναγιώτη Φασούλα και τον Παναγιώτη Γιαννάκη.

Ο Λιβέρης Ανδρίτσος έστειλε το ματς στην παράταση με τις δύο εύστοχες βολές στα 39’’ πριν τη λήξη. “Οι πιο σημαντικές βολές, ακόμη και από αυτές του Αργύρη Καμπούρη”,  όπως είπε ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στο έξτρα πεντάλεπτο και η μάχη ήταν συναρπαστική.

Στην τελευταία επίθεση της αναμέτρησης, ο Μέμος Ιωάννου δεν κατάφερε να βάλει την μπάλα στο καλάθι, όμως ο Αργύρης Καμπούρης, από το πουθενά, άρπαξε το επιθετικό ριμπάουντ και κέρδισε το φάουλ που τον έστειλε στις βολές. Ο Έλληνας παίκτης έκανε την προσωπική του υπέρβαση και ευστοχώντας με ψυχραιμία και στις δύο βολές, έδωσε προβάδισμα στην ελληνική ομάδα λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

Οι Σοβιετικοί έκαναν βιαστικά την επαναφορά, και το τρίποντο του Γιοβάισα με την εκπνοή βρήκε στο “δοκάρι”.

Έτσι  η Ελλάδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το «τιρινίνι» ακουγόταν σε όλη την επικράτεια και ένα ατελείωτο κύμα χαράς πήρε τα πάντα στο διάβα του.

Η Ελλάδα βγαίνει στους δρόμους και οι πανηγυρισμοί συνεχίζονται μέχρι το επόμενο πρωί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ο Νίκος Γκάλης βγαίνει πολυτιμότερος παίκτης και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 296 πόντους, ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι πρώτος σε ασίστ, ενώ δύο μέλη της Εθνικής Ελλάδας μπαίνουν στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης (Γκάλης, Φασούλας, Μαρτσουλιόνις, Βολκόφ και Χιμένεθ).

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ