fbpx

Η άγνωστη «σχέση» Μίλιτσιτς-Γιόκιτς

Η άγνωστη «σχέση» Μίλιτσιτς-Γιόκιτς

Πως η αποτυχία του Ντάρκο Μίλιτσιτς στο ΝΒΑ οδήγησε στην επιτυχία του Joker, με «μεσολαβητή» τον μεσαίο αδερφό του, Νεμάνια. 

Ο ένας υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα «busts» στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ. O άλλος από τα ξημερώματα της Τρίτης (13/6) είναι με την… σφραγίδα του τίτλου του ΝΒΑ, ένας από τους πιο πετυχημένους στα χρονικά του μπάσκετ, με μια καριέρα βγαλμένη από κινηματογραφικό σενάριο. Κι όμως η αποτυχία του Ντάρκο Μίλιτσιτς έπαιξε εμμέσως καθοριστικό ρόλο στην πορεία του MVP των τελικών του 2023 Νίκολα Γιόκιτς. 

Είναι μια ιστορία που λίγοι γνωρίζουν, αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελεί το πρώτο κεφάλαιο στην μελλοντική βιογραφία του Joker. 

Η κακή… έκδοση του «αμερικανικού ονείρου»

Το καλοκαίρι του 2004 ο Μίλιτσιτς ζούσε το «αμερικανικό όνειρο» στο απόλυτο. Ένα χρόνο μετά την επιλογή του στο Νο2 του ντραφτ, ήταν πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Πίστονς και ιδιαίτερα δημοφιλής στον… κοινωνικό κύκλο του Ντιτρόιτ. Ουδεμία σημασία είχε το γεγονός πως η συνεισφορά του στην κατάκτηση του τίτλου ήταν ανύπαρκτη και πως η ρούκι σεζόν του ήταν πλήρως αποτυχημένη… 

Η πολυτελής έπαυλη του στο προάστιο Ρότσετσερ Χιλς ήταν μονίμως γεμάτη και τα πάρτι λάμβαναν χώρα επί καθημερινής βάσης. Ο Μίλιτσιτς, όμως, δεν είχε πολλούς φίλους μέσα στην ομάδα των «Πιστονιών» κι έτσι επικοινωνούσε τακτικά με αυτούς που είχε δημιουργήσει στην παιδική του ηλικία. Ένας εξ’ αυτών ήταν ο συμπαίκτης του στο Νόβισαντ, Νεμάνια Γιόκιτς…

O μεσαίος αδελφός της οικογένειας Γιόκιτς ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερος του, ενώ ο πρεσβύτερος, Στράχινια ήταν αυτός που είχε βαφτίσει τον Ντάρκο. 

Έτσι το 2004  ζήτησαν την συνδρομή του, ώστε ο Νεμάνια να μετακομίσει στην Αμερική και να ενταχθεί σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. 

Αποφάσισε να αποδεχθεί την υποτροφία του Ντιτρόιτ Μέρσι, εν μέρει γιατί ο Μίλιτσιτς του είχε υποσχεθεί ότι θα τον φροντίσει, όπως πράγματι έπραξε.

Η ψευδεπίγραφη ζωή του Νεμάνια

Ο 20χρονος Νεμάνια έμενε στο σπίτι του 21χρονου Ντάρκο και σε αυτό διοργάνωνε… μεγαλειώδη πάρτι για τους συμφοιτητές του, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να εξελιχθεί σε διασημότητα του κολεγίου, έστω κι αν οι επιδόσεις του στο παρκέ ήταν φτωχές. Μπορούσε να οδηγεί τα πανάκριβα αμάξια του «κολλητού» του, είχε πρόσβαση στις καλύτερες θέσεις του «Palace of Auburn Hills» στα εντός έδρας ματς των Πίστονς και επί της ουσίας, βίωνε την ζωή ενός αστέρα του ΝΒΑ! 

Η προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα ήρθε ενάμισι χρόνο αργότερα. Στις 15 Φεβρουαρίου του 2006, ο Μίλιτσιτς έγινε ανταλλαγή στο Ορλάντο και ο Νεμάνια από την έπαυλη του αναγκάστηκε να μετακομίσει σε ένα ταπεινό δωμάτιο στους ξενώνες του πανεπιστημίου. Στα τρία χρόνια της παρουσίας του στο ΝCAA δεν κατάφερε ποτέ να εξελιχθεί σε βασικό στέλεχος κι έτσι το 2007 αναγκάστηκε να υπογράψει στο άγνωστο (και διαλυμένο από το 2017) ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα της Premier Basketball League, με τους Σκράντον Στίμερς. 

Έμεινε έξι χρόνια και το 2013, η θητεία του στην Αμερική έλαβε τέλος, όπως και του Ντάρκο Μίλιτσιτς στο ΝΒΑ. 

Οι κακές συνήθειες του Νίκολα

Ο Νεμάνια επέστρεψε στον Ζόμπορ, στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας και είδε πως ο μικρός αδελφός του Νίκολα, πλέον από παιδί είχε γίνει άντρας. Όταν τον είχε αφήσει, ήταν εννέα χρονών και τον… βασάνιζε επί καθημερινής βάσης. Συνήθιζε να τον πετάει από το ένα κρεβάτι στο άλλο, ενώ μια φορά τον είχε μετατρέψει σε στόχο, πετώντας του μαχαίρια πάνω από το κεφάλι του, όταν ο νυν MVP του ΝΒΑ αρνήθηκε να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, στην διάρκεια ενός οικογενειακού πικ νικ. 

Το καλοκαίρι του 2013, ο 18χρονος Νίκολα ήταν πλέον 213 εκατοστά και σχεδόν 140 κιλά. Πλέον ο Νεμάνια δεν μπορούσε να τον… κουλαντρίσει σωματικά, ήξερε όμως ότι έπρεπε να τον κάνει… καλά πνευματικά.  

Ο «Joker» έπινε επί καθημερινής βάσης τρία λίτρα κοκά κόλα και η καθημερινή του διατροφή περιλάμβανε ουκ ολίγα «boreks», τα πατροπαράδοτα σερβικά μπουρέκια. 

Ο Νεμάνια, έχοντας βιώσει από πρώτο χέρι το γεμάτο χρυσόσκονη ξεκίνημα του Μίλιτσιτς και το άδοξο τέλος του στο ΝΒΑ, φρόντισε ώστε να μην συμβεί κάτι ανάλογο στον μικρό του αδελφό. 

Αρχικά μετακόμισε στο Βελιγράδι μαζί του ο Στράχινια και ένα χρόνο αργότερα, μαζί με τον Νεμάνια, οι τρεις τους ταξίδεψαν παρέα με προορισμό το Ντένβερ. Ζούσαν σε ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων, μαζί με την σύντροφο του Νίκολα. Ναι μεν δεν ήταν ότι πιο… βολικό, αλλά τα δύο αδέρφια ένιωθαν ότι έπρεπε να είναι εκεί, ώστε να ελέγχουν επί καθημερινής βάσης τις συνήθειες του Νίκολα. 

Ο Νεμάνια μάλιστα, ακόμα κι όταν παντρεύτηκε, συνέχισε να μένει στην πόλη του Κολοράντο, ενώ η γυναίκα του ζούσε στην Νέα Υόρκη. «Δεν είναι επιλογή του Νίκολα αν θα μας έχει δίπλα του», είχε πει χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξη του το 2017. «Είναι έξυπνος και δεν νομίζω ότι θα έχανε τον δρόμο του. Αλλά είναι μια πολύ σημαντική στιγμή γι’ αυτόν και θέλω να έχει την υποστήριξη που έλειψε σε εμένα. Πάντα του λέω, μην κάνεις τα λάθη που κάναμε εμείς». 

Όπου «εμείς» βάλτε τον Νεμάνια Γιόκιτς και τον Ντάρκο Μίλιτσιτς…  

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ