fbpx

Πέτροβιτς: Πέρασαν 30 χρόνια από την απώλεια ενός συμβόλου του ευρωπαϊκού μπάσκετ (vids)

Πέτροβιτς: Πέρασαν 30 χρόνια από την απώλεια ενός συμβόλου του ευρωπαϊκού μπάσκετ (vids)

Στις 7 Ιουνίου του 1993 ο Ντράζεν Πέτροβιτς «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 28 ετών. Ο πρόωρος θάνατός του άφησε την κοινότητα του μπάσκετ στο πένθος και η κληρονομιά του παραμένει χαραγμένη στις καρδιές των φιλάθλων παγκοσμίως. 

Την ώρα που η αποστολή της Κροατίας πετούσε προς το Ζάγκρεμπ, ο ίδιος έχανε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, καθώς επέλεξε να πάει οδικός προκειμένου να περάσει ώρα με την κοπέλα του. Ο ίδιος κοιμόταν στη θέση του συνοδηγού την ώρα που το κόκκινο Golf, το οποίο οδηγούσε η Κλάρα Ζάλαντζι έπεφτε πάνω σε ένα φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο Autobahn 9. 

Ένας βιρτουόζος της επίθεσης

Ο Ντράζεν Πέτροβιτς φημιζόταν για την επιθετική του δεινότητα, μαγεύοντας τους οπαδούς με την ικανότητά του στο σκοράρισμα και την ακρίβεια στο σουτ. Είτε επρόκειτο για το βαθύ του βεληνεκές, είτε για το φτερωτό του άγγιγμα, είτε για την κίνηση Lawrence Welk (Το πρώτο euro step), το επιθετικό οπλοστάσιο του Πέτροβιτς ήταν απαράμιλλο. Οι επιδόσεις του στο γήπεδο ήταν απλά συγκλονιστικές, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα ρεκόρ 112 πόντων για την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ το 1985, μια απόδειξη της ικανότητάς του στο σκοράρισμα.

YouTube video

Πρωτοπόρος για τους Ευρωπαίους παίκτες

Το ταξίδι του Πέτροβιτς στο ΝΒΑ ήταν πρωτοποριακό, καθώς άνοιξε το δρόμο για τους Ευρωπαίους παίκτες να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Προερχόμενος εκτός του παραδοσιακού αμερικανικού κολεγιακού συστήματος μπάσκετ, έφτασε με μια διακαή επιθυμία να αποδείξει τον εαυτό του απέναντι στους καλύτερους. Η επιτυχία και η επιμονή του Πέτροβιτς κατέρριψαν τα στερεότυπα και άνοιξαν τις πόρτες για τις μελλοντικές γενιές των ευρωπαϊκών ταλέντων του μπάσκετ.

YouTube video

Ο Πέτροβιτς ήταν ένας από τους κορυφαίους αθλητές της Ευρώπης όλων των εποχών

Ως βασικό μέλος της εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας, ο Πέτροβιτς σημείωσε αξιοσημείωτες επιτυχίες στη διεθνή σκηνή. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να οδηγήσει τη Γιουγκοσλαβία στην κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988. Οι επιδόσεις του ανέδειξαν την αφοσίωσή του στην εκπροσώπηση της χώρας του και εδραίωσαν τη θέση του ως σύμβολο του μπάσκετ.

Τη στιγμή του θανάτου του, η καριέρα του Πέτροβιτς ήταν ακόμα σε άνθηση. Είχε ήδη πετύχει σπουδαία πράγματα στην Ευρώπη και μόλις είχε αρχίσει να αφήνει το στίγμα του στο ΝΒΑ, παίζοντας για τους Nets. Πολλοί πιστεύουν ότι αν του είχε δοθεί περισσότερος χρόνος, ο Πέτροβιτς θα είχε αναμφίβολα γίνει ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών στο πρωτάθλημα. Οι δυνατότητές του έμειναν με τραγικό τρόπο ανεκπλήρωτες, αφήνοντας τους οπαδούς να αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να είχε γίνει.

YouTube video

Ο αντίκτυπος του Πέτροβιτς στο άθλημα παραμένει ανεξίτηλος. Ο μοναδικός τρόπος παιχνιδιού του, το πάθος του για το παιχνίδι και η αδιάκοπη επιδίωξη της τελειότητας συνεχίζουν να εμπνέουν παίκτες και οπαδούς του μπάσκετ σε όλο τον κόσμο. Η μνήμη του Πέτροβιτς ζει μέσα από τα επιτεύγματά του και τον διαρκή σεβασμό και θαυμασμό που λαμβάνει από την κοινότητα του μπάσκετ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ