fbpx

Get up, stand up (vid)

Get up, stand up (vid)

O Κάιλ Γκάι ακούει Μπομπ Μάρλει και πηγαίνει στο Μπρόντγουεϊ όταν δεν «σκοτώνει» τους αντιπάλους με τα τρίποντα του.

Αν υπήρχε δείκτης αξιών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, θα τον είχε «καταστρέψει». Ο Κάιλ Γκάι έχει «λάμψει» περισσότερο κι από παίκτη της Ευρωλίγκας το τελευταίο δεκαήμερο, καθώς οι εκπληκτικές του εμφανίσεις στα πλέι-οφ της ισπανικής λίγκας, αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης στα μπασκετικά στέκια της Γηραιάς Ηπείρου. To τελευταίο του αριστούργημα απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, έδωσε το πλεονέκτημα έδρας στην Μπανταλόνα στη σειρά των ημιτελικών των πλέι-οφ κι έφερε στο προσκήνιο το ερώτημα: Μπορεί ο σουτέρ από την Ινδιανάπολη να αλλάξει επίπεδο και να γίνει παίκτης της Ευρωλίγκας;

Ο ίδιος θα απαντούσε με ένα στίχο του αγαπημένου του Μπομπ Μάρλεϊ. «Get up, stand up, stand up for your right». Άλλωστε σε όλη του την καριέρα κάθε φορά που βλέπει φως, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και κερδίζει το δικαίωμα της… νίκης. Μολονότι μικρός το μέγεθος για σούτινγκ γκαρντ (μόλις 1,85), ο 26χρονος άσος έμαθε να διαψεύδει τους επικριτές του από τα κολεγιακά του χρόνια, όπως και ο παίκτης που είχε για πρότυπο. Ο Τζέι Τζέι Ρέντικ αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Ντιούκ το 2006 ως ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των «μπλε διαβόλων» και ακολούθησε μια επιτυχημένη διαδρομή 15 ετών στο ΝΒΑ.

Η μάχη με τον Κάρσεν Έντουαρντς

Ο Γκάι από τη δική του πλευρά, έχει να λέει ότι ξεπέρασε το πρότυπο του στο κολέγιο, καθώς κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής. Η σεζόν 2018-19 φέρει τη σφραγίδα του, καθώς υπήρξε καθοριστικός σε πολλά διαφορετικά σημεία. Πρώτα απ’ όλα στον προημιτελικό του τελικού τουρνουά, αποτέλεσε το αντίπαλο δέος του Κάρσεν Έντουαρντς. Ο νυν παίκτης της Φενέρμπαχτσε τότε αποτελούσε τον ηγέτη του Περντιού και είχε κάνει μια από τις καλύτερες εμφανίσεις όλων των εποχών στην March Madness, σημειώνοντας 42 πόντους με 10/19 τρίποντα!!!

Ο Γκάι είχε μετρήσει 25 πόντους και 10 ριμπάουντ, μα το κυριότερο όλων είναι ότι είχε σταθεί στο πλευρό του συμπαίκτη του Ντι Άντρε Χάντερ, στο πιο κρίσιμο σημείο του ματς. Ακριβώς ένα λεπτό πριν την ολοκλήρωση της παράτασης, ο νυν άσος των Ατλάντα Χοκς έκανε κακό χειρισμό της μπάλας, η οποία χτύπησε στο γόνατο του και κατέληξε εκτός παρκέ. Η ομάδα του ήταν μπροστά με 74-73 και ο απογοητευμένος Χάντερ έσκυψε το κεφάλι, θεωρώντας ότι είχε πετάξει την ευκαιρία να «καθαρίσει» το ματς στα σκουπίδια. Αμέσως ο Γκάι τον πλησίασε, έβαλε το χέρι του γύρω από τον ώμο του, αλλά ο συμπαίκτης του τον έσπρωξε μακριά. «Η ομάδα σε χρειάζεται. Θα βάλεις ένα σημαντικό καλάθι» του είπε, κάνοντας τον να αναθαρρήσει. Ο Έντουαρντς έγραψε το 75-74 στα 48’’, αλλά ο τελευταίος λόγος ανήκε στον Χάντερ, ο οποίος με ψυχραιμία έκανε το μπάσιμο στα 28’’ κι έβαλε μπροστά την ομάδα του. «Δεν ήθελα να ακούσω τον Κάιλ γιατί ήμουν εκνευρισμένος. Είχε, όμως, δίκιο και τον εκτιμώ γι’ αυτό», σχολίασε μετά το ματς ο συμπαίκτης του.

Αναντικατάστατος

Όταν πια το Βιρτζίνια έφτασε στο φάιναλ-φορ της Μινεάπολις για πρώτη φορά από το 1984, ο Γκάι ήταν έτοιμος για τη μεγάλη πρόκληση. Στον ημιτελικό με το Όμπερν ξεκίνησε βασικός και αγωνίστηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον (και) από τις δύο ομάδες. Έχασε μόνο μερικά δευτερόλεπτα, καθώς ο Τόνι Μπένετ ήξερε ότι μπορούσε να βασιστεί πάνω του. Με 17’’ για το τέλος, το Όμπερν προηγήθηκε με 61-57 κι έδειξε έτοιμο να πανηγυρίσει την πρόκριση στον τελικό. Ο Γκάι με το τρίποντο του στα 9’’, έδωσε το φιλί της ζωής στην ομάδα του. Στα 7’’ ο Τζάρεντ Χάρπερ (που φέτος αγωνίστηκε στην Βαλένθια) έκανε το 72-70 και ακολούθως οι Tigers έκαναν δύο φάουλ για να «ροκανίσουν» τον χρόνο. Τα κατάφεραν περίφημα και με ενάμισι δευτερόλεπτο για το τέλος, ο Μπένετ πήρε τάιμ-αουτ. Η οδηγία του ήταν ξεκάθαρη: «Δώστε στην μπάλα στον Κάιλ».

Πράγματι ο Τάι Τζερόμ έκανε την πάσα επαναφοράς στον Κάιλ Γκάι και τα υπόλοιπα γράφτηκαν στην ιστορία.

YouTube video

«Είπα στον εαυτό μου ότι με βλέπουν 80.000 άνθρωποι, γιατί να μην κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα», ανέφερε ο ίδιος για την ιστορική στιγμή. «Όλοι ονειρεύονται να είναι σε αυτή την κατάσταση, αλλά όταν έρχεται αυτή, θέλεις πράγματι να είσαι εκεί; Εγώ σίγουρα ήθελα».

Αμυντικά ευάλωτος

Το πρωτάθλημα και η καθοριστική του συμβολή σε αυτό, τον βοήθησαν ώστε να γίνει ντραφτ από το Σακραμέντο στο Νο 55 του 2019. Σε αντίθεση με τον Ρέντικ δεν κατάφερε να μακροημερεύσει στο ΝΒΑ, γιατί το μικρό του μέγεθος σε συνδυασμό με το αδύναμο κορμί του, τον καθιστούσαν ευάλωτο ιδίως στο αμυντικό κομμάτι.

Η Μπανταλόνα του έδωσε την ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο του και ο Κάρλες Ντουράν μέσα από «δράσεις» από σκριν ή από πάσες χέρι με χέρι, τον έχει μετατρέψει στον «Ρέντικ της Ευρώπης». Ο Γκάι αδιαφορεί για το μέγεθος των αντιπάλων, όπως έδειξε τόσο στον πρώτο γύρο με την Μπασκόνια, όσο και στον πρώτο ημιτελικό με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη.

Είναι ένας παίκτης με τρομερή αυτοπεποίθηση, αλλά και ιδιαίτερη κουλτούρα, καθώς τα καλοκαίρια συνηθίζει να πηγαίνει μαζί με τη σύζυγο του Αλέξα σε παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ. Διαβάζει αρκετά βιβλία και χαλαρώνει ακούγοντας τον αγαπημένο του Μπομπ Μάρλεϊ, όποτε του το επιτρέπει o γιος του.

Άλλα η οικογενειακή ιστορία του Γκάι αποτελεί ένα άλλο ιδιαίτερο θέμα, το οποίο θα αναλύσουμε στο εγγύς μέλλον…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ