fbpx

Αποκάλυψη-Μάικ Τζέιμς: Το επεισόδιο πριν τον πέμπτο προημιτελικό και οι “κρυφοί” όροι στο συμβόλαιο του

Αποκάλυψη-Μάικ Τζέιμς: Το επεισόδιο πριν τον πέμπτο προημιτελικό και οι “κρυφοί” όροι στο συμβόλαιο του

Η Μονακό μπορεί να αποδεσμεύσει ανά πάσα ώρα και στιγμή τον Μάικ Τζέιμς μετά την ολοκλήρωση της σεζόν, παρά το κλειστό συμβόλαιο που λήγει το καλοκαίρι του 2024, με βάση τους ειδικούς όρους που υπάρχουν σε αυτό. Για να φτάσουμε στο “πως” και στο “γιατί” καλό είναι όμως να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

“Όλοι σας και μόνος μου”

H εικόνα στο αεροδρόμιο, κατά την αναχώρηση της αποστολής της Μονακό από τη Λιθουανία, μια μέρα μετά την ολοκλήρωση του Final-4, δεν άφηνε αμφιβολίες για την κατάσταση στα ενδότερα της ομάδας. Παίκτες, προπονητές και παράγοντες χωρισμένοι σε 4-5 “πηγαδάκια” εν αναμονή της επιβίβασης και ο Μάικ Τζέιμς σε μια γωνία, ολομόναχος.

Είχε προηγηθεί ένα καυτό τριήμερο: ο συναγερμός χτύπησε κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου του ημιτελικού με τον Ολυμπιακό, όταν ο Αμερικανός γκαρντ άρχισε να κάνει… νοήματα στον βοηθό προπονητή για την τακτική που θεωρούσε πως έπρεπε να ακολουθήσει η ομάδα. Δεν έμεινε όμως μονάχα σε αυτό, αμφισβητώντας μετά τη λήξη ανοιχτά τις αποφάσεις του Ομπράντοβιτς. “Είμαι ο σταρ της Μονακό, την μπάλα έπρεπε να την είχα εγώ στην τρίτη περίοδο”.

Δύο μέρες αργότερα “έγραψε” μόλις έξι λεπτά συμμετοχής στον μικρό τελικό με την Μπαρτσελόνα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ένα νέο καυστικό σχόλιο από την πλευρά του (“δεν ξέρω αν με θέλουν (σ.σ. οι υπεύθυνοι της ομάδας), όμως είμαι ακόμα εδώ”) για να φτάσουμε εν τέλει στο σκηνικό της επομένης, με το… “όλοι σας και μόνος μου” στο αεροδρόμιο.

Παραμένουν τα σύννεφα

Ένα 10ήμερο αργότερα, τα σύννεφα δεσπόζουν ακόμα στον ουρανό του Πριγκιπάτου. Ο Αμερικανός έμεινε εκτός αποστολής στον δεύτερο και τελευταίο προημιτελικό του γαλλικού πρωταθλήματος απέναντι στο Στρασβούργο, κίνηση που επιβεβαιώνει τις ενδείξεις περί αγεφύρωτου χάσματος με τον προπονητή του. Κάπου εδώ φτάνουμε στην ταμπακιέρα.

Με βάση τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, που θέλουν τον (αγαπημένο τού Τζέιμς από την εποχή που συνυπήρξαν στον Παναθηναϊκό) Τσάβι Πασκουάλ να είναι το φαβορί για να αναλάβει το τιμόνι της ομάδας μετά τη λήξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, δημιουργήθηκε αυτόματα η αίσθηση πως οι πιθανότητες παραμονής του Αμερικάνου σούπερ σταρ στο Πριγκιπάτο αυξάνονται σημαντικά. Αυτό ωστόσο δεν είναι αληθές. Η απόφαση θα παρθεί από τη διοίκηση (έχοντας βεβαίως ληφθεί υπόψη και η άποψη του προπονητή) και θα βασίζεται κατά κύριο λόγο σε μη αγωνιστικά κριτήρια.

Το δίλημμα των “Μονεγάσκων”

Επί της ουσίας, οι ιδιοκτήτες της ομάδας και οι άμεσοι συνεργάτες τους καλούνται να αποφασίσουν αν ο Τζέιμς είναι ικανός να αφήσει οριστικά πίσω του τα φετινά “παραστρατήματα”, παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο. Βλέπετε, η είδηση που έσκασε σαν βόμβα στα μέσα του Μάρτη, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Η Μονακό έθεσε ξαφνικά εκτός ομάδας τον Αμερικανό, με την Εκίπ να αποκαλύπτει λίγες ημέρες αργότερα πως αυτό συνέβη επειδή δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην προπόνηση την επόμενη του εντός έδρας παιχνιδιού με τον Παναθηναϊκού, λόγω… hangover που προκλήθηκε από ένα γερό ξενύχτι παρέα με τον Μπέικον.

Ασφαλείς πληροφορίες του apexsports.gr από το Πριγκιπάτο αναφέρουν πως είχε προηγηθεί ένα μικρότερης κλίμακας ζήτημα που επίσης εμπίπτει στον εσωτερικό κανονισμό της ομάδας, περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της σεζόν, ενώ ακολούθησε ένα ακόμα, κατά τη διάρκεια της σειράς απέναντι στη Μακάμπι. Συγκεκριμένα, ο Τζέιμς δεν έδωσε το παρών στην τελευταία (ή στην προτελευταία) προπόνηση πριν από τον πέμπτο και τελευταίο προημιτελικό, ενημερώνοντας τους ανθρώπους της ομάδας την τελευταία στιγμή. Εύλογα το μυαλό των “Μονεγάσκων” πήγε στο κακό. Ακόμα κι όταν επιβεβαίωσαν πως η αδικαιολόγητη απουσία του παίκτη δεν είχε να κάνει με… μεταμεσονύκτια παραστρατήματα, η πρώτη τους σκέψη ήταν να τον θέσουν ξανά εκτός ομάδας, λόγω επαναλαμβανόμενων παραβάσεων. Εν τέλει επικράτησε η λογική “πάνω απ’ όλα είναι ο στόχος της πρόκρισης στο Final-4”, με τη συμμετοχή του Τζέιμς στο παιχνίδι να οριστικοποιείται το προηγούμενο βράδυ του καθοριστικού ραντεβού με την ισραηλινή ομάδα.

Οι όροι αποδέσμευσης

Το ερώτημα που προκύπτει απ’ όλα αυτά είναι το εξής: με ποιον τρόπο θα αποδεσμευτεί ο Τζέιμς από τη Μονακό, στην περίπτωση που οι δύο ιδιοκτήτες πουν “ως εδώ”; Στο διετές συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές το περασμένο καλοκαίρι υπάρχει ξεχωριστή ενότητα, με τίτλο “Detrimental conduct to the team”. Όπου “detrimental” μπορείτε να βάλετε “harmful”. Με απλά λόγια λοιπόν, υπάρχουν ειδικοί όροι για “επιζήμια συμπεριφορά απέναντι στην ομάδα”, που επιτρέπουν στους διοικούντες να “σπάσουν” το συμβόλαιο του Αμερικανού μονομερώς, χωρίς να καταβάλουν έστω ένα δολάριο. Όροι τους οποίους ο Τζέιμς έχει ήδη παραβεί και μάλιστα όχι μόνο μία φορά.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ