Οι τέσσερις μονομάχοι του Κάουνας έχουν παίκτες που ξεχωρίζουν μέσα από την ικανότητα τους να αναδεικνύονται από εκεί που δεν το περιμένουν οι αντίπαλοι τους
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι ο πρώτος του σκόρερ, ο Κώστας Παπανικολάου ο «ελβετικός σουγιάς» για όλες τις δουλειές, ο Μουσταφά Φαλ ο “Πύργος” του και ο Τόμας Ουόκαπ, ο αμυντικός του εξολοθρευτής. Αυτός, όμως, που την ώρα της κρίσης θα πάρει την απόφαση για τον Ολυμπιακό είναι ο Κώστας Σλούκας!
Το απέδειξε περίτρανα στην σειρά με την Φενέρ, καθώς ήταν ο καθοριστικός παράγοντας και των τριών νικών. Στον πρώτο αγώνα, με τα καλάθια και τις ασίστ του στην τελευταία περίοδο, στον τρίτο με την συγκλονιστική του εμφάνιση που επιστεγάστηκε από το απίθανο νικητήριο τρίποντο και στον πέμπτο με την κυριαρχική παρουσία του από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό.
Στα 33 του χρόνια, ο θεσσαλονικιός γκαρντ διανύει την πιο ώριμη σεζόν της καριέρας του και στο Κάουνας, θα δώσει το «παρών» σε ένα ένατο φάιναλ-φορ σε διάστημα 11 σεζόν! Σε αυτά δεν υπολογίζονται τα δύο του 2009 και του 2010, όταν είχε ταξιδέψει στο Βερολίνο και στο Παρίσι με τον Ολυμπιακό του Παναγιώτη Γιαννάκη, αφού δεν ήταν μέλος του ενεργού ρόστερ. Έχει πάρει δύο κούπες με τον Ολυμπιακό κι άλλη μια με την Φενέρ και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κουβαλάει την μεγαλύτερη εμπειρία από οποιονδήποτε άλλον.
Είναι ένας από τους καλύτερους PNR παίκτες στην γηραιά Ήπειρο, ενώ έχει μια τρομερή ικανότητα να βάζει σουτ υπό την πίεση του αμυντικού του. Όπως μαρτυρούν τα advanced statistics, ο διεθνής άσος, παράγει 1,5 πόντο ανά κατοχή σε contested σουτ και μόλις 1,10 σε «ανοιχτές» προσπάθειες. Επί της ουσίας, δηλαδή είναι καλύτερος όταν σουτάρει υπό δύσκολες συνθήκες παρά όταν είναι ελεύθερος!
Ο Σλούκας είναι γεννημένος για τα δύσκολα, κάτι που έχει αποδείξει από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός στο ελληνικό μπάσκετ. Στο Κάουνας θα έχει την ευκαιρία να κατακτήσει μια ακόμα κορυφή, καθώς σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης, θα γίνει ο πρώτος Έλληνας με τέσσερις κατακτήσεις του ακριβοθώρητου τροπαίου!
ΜΟΝΑΚΟ-ΕΛΙ ΟΚΟΜΠΟ
Ο Μάικ Τζέιμς είναι προφανώς ο χαρισματικότερος σκόρερ των ευρωπαϊκών παρκέ. Δεν διστάζει να «σηκώσει» την Μονακό στις πλάτες του για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να πάρει την μπάλα την ώρα της κρίσης. Εντούτοις στην διάρκεια της περιόδου, αυτός που αποτέλεσε το βαρόμετρο της, όχι τόσο με το σκοράρισμα του, αλλά με το καλό του «διάβασμα», ήταν ο Ελί Οκομπό.
Μέχρι πέρσι στην Βιλερμπάν ήταν γνωστός για την ευχέρεια του στο σκορ, αλλά συνάμα και για την κατάχρηση προσπαθειών. Αφού βοήθησε την ομάδα της Λιόν να πετύχει την ανατροπή στους τελικούς των γαλλικών πλέι-οφς και από το 1-2, να πάρει τον τίτλο με 3-2, κερδίζοντας το τελευταίο ματς μέσα στο Πριγκηπάτο, εντάχθηκε στην ομάδα την οποία «σκότωσε» και άλλαξε την αγωνιστική του φυσιογνωμία.
Ο Σάσα Ομπράντοβιτς τον χρησιμοποίησε πολύ περισσότερο στον «άσο», παρά στο «2» και μπορεί η παραγωγικότητα του να έπεσε από τους 14,5 πόντους το 2022 με την Βιλερμπάν στους 12,5 πόντους φέτος, πλην όμως αύξησε το ποσοστό του στα δίποντα από το 51,5% στο 53,2%. Ακόμα πιο σημαντικό από αυτό είναι το γεγονός πως βελτίωσε την σχέση του ανάμεσα σε ασίστ και σφάλματα. Την σεζόν 2021-22 έδινε 3,9 τελικές πάσες και είχε 3,1 λάθη, ενώ φέτος μοιράζει 3,5 ασίστ και το παθητικό του είναι στα 2,1 σφάλματα.
Αυτό που καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο τον 26χρονο Γάλλο, είναι η ικανότητα του στην διείσδυση από την δεξιά πλευρά. Είναι χαρακτηριστικό πως το 54% των προσπαθειών του με drive γίνεται από τον συγκεκριμένο διάδρομο, έχοντας τον ικανοποιητικό απολογισμό των 1,2 πόντων ανά κατοχή, ενώ όταν επιτίθεται με το «δυνατό» του χέρι, η παραγωγικότητα του πέφτει στους 0,8 πόντους ανά κατοχή.
Στον αγώνα του πρώτου γύρου στο ΣΕΦ, ήταν εκείνος που είχε καθορίσει το σημαντικό «διπλό» της Μονακό, παίρνοντας τις κατάλληλες αποφάσεις στην διάρκεια της τελευταίας περιόδου. Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να του «χαλάσει» το μυαλό, τότε θα έχει πετύχει ένα σημαντικό «πλήγμα» στην επιθετική λειτουργία των Μονεγάσκων.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΝΙΚΟΛΑΣ ΛΑΠΡΟΒΙΤΟΛΑ
Διαθέτει τον πιο ακριβοπληρωμένο σταρ των Ευρωπαϊκών παρκέ και μια πλειάδα από ικανούς παίκτες που εκτελούν εξαιρετικά τα καθήκοντα που τους έχει αναθέσει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ωστόσο ούτε ο Νίκολα Μίροτιτς, ούτε κάποιος εκ των Βέσελι, Κάλινιτς, Σατοράνσκι αποτελεί «σημείο αναφοράς» την ώρα που η μπάλα «ζυγίζει 1000 κιλά». Ο Νίκολας Λαπροβίτολα είναι σίγουρα η πιο ισχυρή προσωπικότητα των Καταλανών, έστω κι αν δεν είναι η πιο… σταθερή.
Ο Αργεντινός γκαρντ την τρέχουσα περίοδο, έχει δείξει ότι επηρεάζει το παιχνίδι της ομάδας του όχι μόνο με το σκοράρισμα, (στο οποίο η έφεση του είναι δεδομένη), αλλά και με την δημιουργία του. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο δεύτερος προημιτελικός με την Ζαλγκίρις, στον οποίο σημείωσε μεν μόλις πέντε πόντους, αλλά μοίρασε 11 ασίστ και υπέπεσε σε μόλις ένα σφάλμα! Στα τρία παιχνίδια με τους Λιθουανός δεν πέτυχε ούτε ένα δίποντο, πλην όμως το 43% πίσω από τα 6,75μ. και κυρίως οι πέντε ασίστ ανά αγώνα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο «sweep» των Καταλανών.
Ασφαλώς ο «Λάπρο» δεν είναι καθαρός δημιουργός, έστω κι βελτιώθηκε σημαντικά την φετινή περίοδο, αποδίδοντας 4,6 ασίστ και 2,2 λάθη μέσο όρο. Όποτε, όμως, καταφέρνει να βάλει τον εγωισμό του στην άκρη και να βοηθήσει τους συμπαίκτες του, η Μπαρτσελόνα ανεβαίνει επίπεδο και γίνεται ασυναγώνιστη.
Ακόμα ένα ιδιαίτερο στοιχείο του παιχνιδιού του, όπως αναδεικνύεται μέσα από τα advanced statistics, είναι η ικανότητα του στο ανοιχτό γήπεδο, κάτι που επίσης μοιάζει παράδοξο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι δεν διακρίνεται ούτε για την αθλητικότητα, ούτε για την ταχύτητα του. Ο Αργεντινός, όμως, έχει μετατρέψει σε λέι-απ το τρίποντο στον αιφνιδιασμό και είναι χαρακτηριστικό πως έχει σημειώσει 18/30 στο transition! Αν προσθέσει κανείς και τα δίποντα του, τότε δίνει 1,4 πόντους ανά κατοχή στο ανοιχτό γήπεδο, κατηγορία που αποτελεί μακράν της δεύτερης την πιο παραγωγική του!
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΣΕΡΧΙΟ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΘ
Αν δει κανείς τα νούμερα του, ιδίως στην κανονική περίοδο, θα απορήσει: Μπορεί ένας παίκτης των 4,2 πόντων στα 37 του χρόνια, να αποτελεί τον πιο σημαντικό ρυθμιστικό παράγοντα σε μια ομάδα του φάιναλ-φορ; Κι όμως, αν αυτός ο παίκτης λέγεται Σέρχιο Ροντρίγκεθ, μπορεί!
Στην δεύτερη του θητεία στην Ρεάλ, είναι λογικό πως με τα χρόνια να βαραίνουν τα πόδια του, δεν έχει την ίδια εκρηκτικότητα και αποτελεσματικότητα της πρώτης του θητείας στην Μαδρίτη. Εντούτοις η μπασκετική του οξυδέρκεια και η αποφασιστικότητα του την ώρα της κρίσης, ουδόλως έχουν φθίνει.
Το απέδειξε με την παρουσία του στα προημιτελικά απέναντι στην Παρτιζάν. Σίγουρα θα είναι… εικονική πραγματικότητα να πιαστούμε από την… ρετρό εμφάνιση του στον πέμπτο αγώνα. Οι 19 πόντοι του σε ισάριθμα λεπτά, με διαδοχικά καθοριστικά καλάθια στην τελευταία περίοδο, αποτελούν την εξαίρεση που… δεν επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ωστόσο οι 17 ασίστ του έναντι μόλις τριών λαθών στις τρεις νίκες της «Βασίλισσας» επί των Σέρβων, μαρτυρούν ξεκάθαρα την τεράστια ποιότητα του Σέρχιο.
Στο Κάουνας δεν πρόκειται να κάνει την διαφορά με το σκοράρισμα του, αλλά με τις αποφάσεις του. Πέρσι (όταν αγωνιζόταν στην Αρμάνι) θα είχε χρησιμεύσει σημαντικά στον τελικό με την Εφές, απέναντι στην οποία ο Λάσο στερήθηκε τον τραυματία Γκος και δεν θέλησε να κάνει έκπτωση στις αρχές του χρησιμοποιώντας τον παραγκωνισμένο Ερτέλ.
Φέτος ο Τσους Ματέο θα στηρίξει πολλά πάνω του στο τέταρτο δεκάλεπτο. Τι πρέπει να προσέξουν οι αντίπαλοι του; Ότι σε αντίθεση με το παρελθόν που ο δαιμόνιος πλέι-μέικερ τρυπούσε τις άμυνες με τις διεισδύσεις του, ή εκτελούσε πολύ γρήγορα μετά το απότομο σταμάτημα και την ντρίπλα πίσω από την πλάτη, τώρα που έχει χάσει την ταχύτητα του, έχει βελτιωθεί πολύ στις καταστάσεις catch n shoot. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει 1,4 πόντους ανά κατοχή, χωρίς να έχει πάρει ούτε μια προσπάθεια για δίποντο! Όλοι οι πόντοι του, βγαίνοντας μέσα από σκριν είναι πίσω από τα 6,75μ, θυμίζοντας (πάρα πολύ) λίγο τον παλιό του συμπαίκτη Τζέισι Κάρολ…