fbpx

Ένας ανώτερος Καρίμ 

Ένας ανώτερος Καρίμ 

Στα 38 του χρόνια, ο Λε Μπρον πρώτα προσπέρασε τον Τζαμπάρ στην 1η θέση των σκόρερ όλων των εποχών και πλέον προσπαθεί να ξεπεράσει και το κατόρθωμα του 1985 

Η προσήλωση του στο μπάσκετ και η εργατικότητα του είναι απαράμιλλες. Μεσούσης της περιόδου, έγραψε ιστορία προσπερνώντας τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών, μα σε εκείνο το σημείο η κακή πορεία των Λέικερς, έκανε το επίτευγμα του να μοιάζει με μια ατομική παρένθεση σε ένα σύνολο που υπολειτουργούσε. Πλέον, όμως, μετά την ιστορική πρόκριση επί των Ουόριορς, ο Λε Μπρον κυνηγάει σε άλλη (πολύ πιο σημαντική) βάση, ένα κατόρθωμα του Τζαμπάρ που δεν είναι τόσο γνωστό, αλλά είναι εξόχως σημαντικό. 

Ο «έφηβος» 38άρης Τζαμπάρ 

Την περίοδο 1984-85, αφού ο Νεοϋορκέζος σέντερ είχε συμπληρώσει το 38ο έτος της ηλικίας του, οδήγησε την ομάδα του Λος Άντζελες στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, όντας ο καλύτερος της παίκτης. Σύμφωνοι ο Μάτζικ Τζόνσον είχε τον ασύλληπτο μέσο όρο των 15,2 ασίστ στην post season του 1985, ο BigGame James Worthy έβαζε 21,5 πόντους ανά αγώνα, πλην όμως ο Τζαμπάρ αποτελούσε το «Α και το Ω» των Λέικερς, λίγο πριν συμπληρώσει την 4η δεκαετία της ζωής του. 

Τα νούμερα του το επιβεβαιώνουν, καθώς είχε σε 19 ματς ήταν ο πρώτος τους σκόρερ με 21,9 πόντους, ο καλύτερος τους «σκουπιδιάρης» με 8,1 και ο κορυφαίος τους μπλοκέρ με 1,9! Οι τελικοί με τους Σέλτικς αποτέλεσαν το «αριστούργημα» του, έστω κι αν ξεκίνησαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο πρώτος αγώνας στην Βοστώνη (καθώς οι Κέλτες είχαν το πλεονέκτημα) έγινε γνωστός ως η «σφαγή της ημέρας μνήμης» (Memorial Day Massacre). Ο (τότε) 30χρονος Ρόμπερτ Πάρις είχε κερδίσει την μονομαχία με τον Τζαμπάρ έχοντας 18 πόντους και οκτώ ριμπάουντ, ενώ ο αντίπαλος του είχε μείνει στους 12 πόντους. Την μέρα που οι Αμερικανοί αποτίουν φόρο τιμής στους νεκρούς τους στο πεδίο της μάχης, πολλοί θεώρησαν ότι είχε γραφτεί το τέλος της καριέρας του Καρίμ. Η πραγματικότητα, ωστόσο, έμελλε να είναι τελείως διαφορετική… 

Ο 38χρονος Τζαμπάρ δεν δίστασε να επιστρατεύσει ακόμα και τον πατέρα του Λιου Άλσιντορ σίνιορ, στον οποίο ο Πατ Ράιλι επέτρεψε να μπαίνει στο λεωφορείο της ομάδας. Στις τέσσερις νίκες των Λέικερς, ο Καρίμ είχε 30,2 πόντους, 11,3 ριμπάουντ, 6,3 ασίστ και δύο τάπες ανά αγώνα και σε ηλικία 38 ετών και 54 ημερών έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία MVP στην ιστορία των τελικών του ΝΒΑ. Ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο ως τις μέρες μας. 

Τα ρεκόρ των Ουόριορς που «γκρέμισαν» οι Λέικερς 

Πλέον μετά την πρόκριση επί των Ουόριορς, αυτό το τρόπαιο αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο του Λε Μπρον! Ήδη έγραψε ιστορία, καθώς οι Λέικερς έγιναν οι πρώτη ομάδα της Δύσης από το 2015 που ο Κερ ανέλαβε τα ηνία του πάγκου των «πολεμιστών» που τους απέκλεισαν. Το εντυπωσιακό 19-0 που είχαν απέναντι σε Δυτικούς αντιπάλους «κατέρρευσε», όπως και το σερί των 28 σειρών με τουλάχιστον μια εκτός έδρας νίκη που ήταν το καλύτερο στην ιστορία της post season! 

ΛΕΜΠΡΟΝ
ΛΕΜΠΡΟΝ

Στην ίδια ηλικία που ήταν ο Καρίμ στα πλέι-οφ του 1985, ο Λε Μπρον είναι ακόμα πιο παραγωγικός και εντυπωσιακός! Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα νούμερα του σε σχέση με την κανονική περίοδο, ναι μεν σκοράρει λιγότερο, αλλά είναι πιο «οικονομικός» σε μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Σε 55 ματς της regularseason είχε 35,5 λεπτά μέσης συμμετοχής και σούταρε με 58% στα δίποντα, ενώ στην post season o μέσος όρος λεπτών του έχει ανέβει στα 37,3 και το ποσοστό του στα δίποντα στο 62,5%! 

Στους πίνακες που ακολουθούν, μπορείτε να διαπιστώσετε πως και τα δύο «γερόντια» είχαν εκπληκτικές επιδόσεις για την ηλικία τους με τον «King James» φυσικά να υπερτερεί. 

Η στατιστική σύγκριση των 38άρηδων Τζέιμς-Τζαμπάρ στα πλέι-οφ

Παίκτης Ματς Πόντοι Ριμπάουντ Ασίστ Κλεψίματα Τάπες
ΛεΜπρον 12 23,4 10 5,3 0,9 1,3
Καρίμ 19 21,9 8,1 4,0 1,2 1,9

Η στατιστική σύγκριση των 38άρηδων Τζέιμς-Τζαμπάρ στην κανονική περίοδο

Παίκτης Ματς Πόντοι Ριμπάουντ Ασίστ Κλεψίματα Τάπες
ΛεΜπρον 55 28,9 8,3 6,8 0,9 0,6
Καρίμ 79 22,0 7,9 3,2 0,8 2,1

Πλέον ο ΛεΜπρον καλείται να ξεπεράσει το πολύ δύσκολο εμπόδιο του Νίκολα Γιόκιτς και των Νάγκετς για να φθάσει για 11η φορά (!) στην καριέρα του στους τελικούς του ΝΒΑ. Αν τα καταφέρει, θα βρίσκεται πολύ κοντά στο να αφήσει δεύτερο τον Καρίμ σε ακόμα μια ιστορική λίστα: Αυτή των μεγαλύτερων σε ηλικία MVPτων τελικών.

Μπορεί να το πετύχει; Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι απανταχού φίλοι του μπάσκετ λένε «ναι», αλλά ίσως το «ne brate» του Γιόκιτς να αποδειχθεί πιο ισχυρό… 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ