Η Φενέρ μπορεί να μην ήταν ομάδα που να… τρόμαζε τον Ολυμπιακό, αλλά πάντα σε ένα Game 5, μπορούν να γίνουν πολλά. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το καθήκον τους και με σκακιστή τον Γιώργο Μπαρτζώκα, κατάφεραν να φτάσουν στο 12ο Final Four της ιστορίας τους.
Πως θα μπορούσε να χάσει ο Ολυμπιακός στο «κολαστήριο» του ΣΕΦ; Υπήρχε τρόπος; Σίγουρα όχι, ειδικά απέναντι σε μια Φενέρ που έπεσε μέσα σε όλες τις παγίδες που της έστησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας και η αρμάδα του. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν κάτι παραπάνω από πειστικοί. Δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη και δικαίως βρίσκονται στο Final Four.
Εξολόθρευση του Ντόρσεϊ
Ένα βασικό στοιχείο για τον επιθετικό περιορισμό της Φενέρμπαχτσε, ήταν ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας γνώριζε πως ο ομογενής γκαρντ θα πιέσει για να πάει σε καταστάσεις 1v1. Αυτό που ουσιαστικά προσπάθησαν οι Τούρκοι, ήταν να δώσουν στον Ντόρσεϊ την ευκαιρία για iso, μέσω pick and roll. Εκεί, ήθελαν οι παίκτες του Ολυμπιακού να αλλάζουν τα μαρκαρίσματα και ο Ντόρσεϊ να βρει απέναντι του, ψηλό.
Οι «ερυθρόλευκοι» -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- μετά από PNR του Ντόρσεϊ, έκαναν παγίδα στον ομογενή γκαρντ, ώστε να αναγκαστεί να πασάρει τη μπάλα. Όσα τρίποντα πήρε, ήταν σχεδόν όλα υπό κακές προϋποθέσεις, είτε αυτό έχει να κάνει με την κούραση που είχε, είτε από το γενικότερο timing.
Ο coach Μπαρτζώκας τον είχε στοχεύσει και στην άμυνα, έχοντας τον Παπανικολάου πάνω του. Έτσι, ο Έλληνας γκαρντ/φόργουορντ πόσταρε συχνά-πυκνά τον Ντόρσεϊ με σκοπό να τον φθείρει. Εκεί, πόνταρε και στον χαρακτήρα του Ντόρσεϊ, ο οποίος αντί να κάνει… φάουλ, ουσιαστικά άφηνε τον Παπανικολάου να βάλει το καλάθι ή να δημιουργεί ανενόχλητος.
Φυσικά υπήχε και ο Γκούντουριτς, αλλά από κάπου έπρεπε να βρει σκορ η Φενέρ και σίγουρα δεν μπορούσε να νικήσει μόνος του τον Ολυμπιακό.
Παπανικολάου, εσύ, ΣΟΥΠΕΡ ΣΤΑΡ!
Όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω στον Σλούκα και τον Βεζένκοφ, αλλά ο Παπανικολάου για ακόμη μια φορά έκανε τρομερό παιχνίδι. Στο πρώτο δεκάλεπτο που οι «ερυθρόλευκοι» δεν έβρισκαν το σκορ εύκολα, ο «Παπ» ήταν εκεί να ανοίξει τον δρόμο.
Οι 10 πόντοι του στην πρώτη περίοδο, από τους 14 συνολικά, οι οποίοι φυσικά προήλθαν και από τις 7 ασίστ που μοίρασε ο Ολυμπιακός στο πρώτο δεκάλεπτο, μπορούν να επαληθεύσουν του λόγου το αληθές.
Ήταν εξαιρετικός ο Παπανικολάου τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Αμυντικά, ο «Παπ» κάλυπτε όλους τους χώρους, αφού και σε πολλές φάσεις παίζει άμυνα μέχρι και για τρεις συμπαίκτες του. Απίστευτο και όμως αληθινό.
Το double-double (14 πόντοι, 11 αμυντικά ριμπάουντ) επιβεβαιώνουν την πολυποίκιλη παρουσία του αρχηγού του Ολυμπιακού.
Ο Ολυμπιακός «τιμώρησε» την κακή προσωπική άμυνα της Φενέρ
Η Φενέρμπαχτσε έπεσε μέσα σε όλες τις παγίδες που της έστησε ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν στοχεύσει τρία μαρκαρίσματα στην περιφερειακή τους γραμμή. Τον Καλάθη, τον Έντουαρντς και τον Ντόρσεϊ. Για τον τελευταίο τα αναλύσαμε και παραπάνω. Όσον αφορά τους Καλάθη και Έντουαρντς…
Ο Νικ έχει χάσει την σπιρτάδα του παρελθόντος. Ο χρόνος είναι αμείλικτος και ο Καλάθης δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Απέναντι στον Σλούκα δεν είχε καμία τύχη και ο Ολυμπιακός είχε φτιάξει όλες τις προϋποθέσεις για το 1v1 του Έλληνα περιφερειακού.
Πως; Τοποθετώντας τον Βεζένκοφ στην αντίθετη γωνία, και τραβώντας τον αντίπαλο ψηλό, ψηλά. Εκεί ήταν και το μεγαλύτερο λάθος της Φενέρ, που δεν διάβασε ποτέ το fake pnr του Φαλ, με συνέπεια ο Μότλεϊ (κυρίως), να αφήνει τεράστιο χώρο στους περιφερειακούς του Ολυμπιακού να δράσουν.
Φάση «καρμπόν» έγινε και με τον ΜακΚίσικ σε ρόλο χειριστή, με την Φενέρ να εξακολουθεί να κάνει τα ίδια λάθη. Βλέπετε και ο Ολυμπιακός έχει κάθε φορά τέσσερις παίκτες που μπορούν να εκτελέσουν από οποιαδήποτε απόσταση και αυτό δεν βοηθάει τον αντίπαλο, σε καμία περίπτωση.
Παρόλα αυτά, στην παρτίδα… σκάκι, ο Μπαρτζώκας βγήκε νικητής. Όμως, δεν μπορούμε να παραλείψουμε, πως ο coach Ιτούδης με… «7.5» παίκτες κατάφερε να πάει τη σειρά σε Game 5, έχοντας το βασικό του Point Guard και το βασικό του «5αρι» εκτός αλλά και τον Νεμάνια Μπιέλιτσα που περίμενε όλη τη σεζόν, στα «πιτς».