fbpx

Κάνααν: Αναγεννήθηκε ξανά μέσα από τις στάχτες του

Κάνααν: Αναγεννήθηκε ξανά μέσα από τις στάχτες του

Ο Αμερικανός από τότε που έχασε το σπίτι του και αναγκάστηκε να μείνει σε τροχόσπιτο, έχει μάθει να επιβιώνει κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Αμφισβητήθηκε σχεδόν με το ξεκίνημα της σεζόν, πλην όμως δεν έσκυψε το κεφάλι. Έπαιξε καλά σε αρκετά σημαντικά παιχνίδια, κέρδισε με το σπαθί του μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής και δεν λύγισε ούτε όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήρε την απόφαση να τον αφήσει εκτός του ενεργού ρόστερ των πλέι-οφ της Α1. Έβαλε το δικό του πολύτιμο λιθαράκι στην πρόκριση επί της Φενέρ, επιβεβαιώνοντας την ιστορία της ζωής του: Κάθε φορά που μένει κυριολεκτικά η επαγγελματικά χωρίς στέγη, βρίσκει τον τρόπο να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του και να επιβιώσει. 

Ο άσος του Ολυμπιακού είναι παιδί του Αμερικανικού νότου, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Μπιλόξι, στις όχθες του κόλπου του Μεξικού, μιάμιση ώρα από την Νέα Ορλεάνη. Σε αντίθεση με αρκετά παιδιά του Μισισιπή, είχε στην ζωή του και τους δύο γονείς του, τον Σάρντι και την Νικόλ, οι οποίοι τον ανέθρεψαν με αγάπη και σωστές αρχές. Την στιγμή που είχε αρχίσει να ξεχωρίζει για την ικανότητα του στο μπάσκετ, ως μέλος του τοπικού γυμνασίου του Μπιλόξι, ο τυφώνας Κατρίνα «χτύπησε» την πολιτεία της Λουιζιάνα, το 2005. 

Το καταφύγιο αστέγων

Την μέρα που «επισκέφθηκε» την γενέτειρα του, η γιαγιά του, πήρε τον ίδιο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και τα μετέφερε στην εκκλησία της γειτονιάς του, η οποία είχε μετατραπεί επί της ουσίας σε ένα καταφύγιο αστέγων. Το σπίτι του άντεξε μεν, έμεινε στην θέση του, πλην όμως πλημμύρισε και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους, καταστράφηκε. Τα προσωπικά του βραβεία και οι τίτλοι του στο μπάσκετ χάθηκαν και το μόνο που κατάφερε να πάρει ήταν μερικά ρούχα, για να έχει να αλλάζει για μερικές μέρες. 

Η οικογένεια του αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Ατλάντα, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα του, πλην όμως ο 14χρονος Αϊζάια, δεν ένιωθε καλά μακριά από τους φίλους και τους συμπαίκτες του. Καθώς και η γιαγιά του δεν ήθελε να αποχωριστεί το Μπιλόξι, αποφάσισε να αφήσει τους γονείς του στην Ατλάντα και να επιστρέψει στην πόλη των 50.000 ανθρώπων που προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της, μετά το καταστροφικό πέρασμα της Κατρίνα. 

Δύο χρόνια σε τροχόσπιτο 

Φυσικά το σπίτι της οικογένειας δεν ήταν κατοικήσιμο και για δύο χρόνια ο Κάνααν μαζί με την γιαγιά του, έζησαν σε ένα από τα τροχόσπιτα που η αμερικανική Πολιτεία μετέφερε στην Λουιζιάνα για τους εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους. Το τροχόσπιτο είχε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το κανονικό του υπνοδωμάτιο, αλλά αυτό του ήταν αρκετό! Έμεινε προσηλωμένος στον στόχο του, που ήταν να κερδίσει τίτλους και μια υποτροφία στο NCAA. Το πέτυχε σε απόλυτο βαθμό, καθώς επιλέχθηκε δύο φορές στην καλύτερη πεντάδα της πολιτείας, πήρε ένα πρωτάθλημα και το Μάρεϊ Στέιτ του πρόσφερε πλήρη αθλητική υποτροφία! 

Από κει και πέρα, η πορεία του είναι γνωστή: Έγινε ντραφτ από τους Ρόκετς, έχασε την θέση του στην ομάδα του Χιούστον όταν διέλυσε τον αριστερό του αστράγαλο τον Νοέμβριο του 2014 και περιπλανήθηκε για τρία χρόνια κατά σειρά στην Φιλαντέλφια, το Σικάγο, την Οκλαχόμα και (ξανά) στο Χιούστον. 

Αυτό που λίγοι θυμούνται είναι την «καραμπόλα» των γεγονότων που οδήγησαν στην επιστροφή του στο ΝΒΑ. Όταν οι Ρόκετς του είπαν «όχι» την 28η Οκτωβρίου του 2017, «κόβοντας» τον, βρέθηκε επαγγελματικά άστεγος στην μέση του πουθενά. Δεν ήθελε να μετακομίσει στην Ευρώπη, αλλά την ίδια στιγμή δεν είχε πρόταση καν από την G league. 

Η συγκυρία με τους Σανς

Στις 4 Δεκεμβρίου, ο Ντέβιν Μπούκερ τραυματίστηκε στους προσαγωγούς στην διάρκεια του αγώνα των Σανς με τους Ράπτορς και ο Τζέι Τριάνο ξεκίνησε την αναζήτηση ενός περιφερειακού με αξιόπιστο σουτ, που θα μπορούσε να καλύψει προσωρινά το κενό του σούπερ-σταρ του. Τότε ο Καναδός προπονητής (που ώ της σύμπτωσης φέτος επισκέφθηκε ως ασίσταντ των Κινγκς το Ηράκλειο για να παρακολουθήσει τον Βεζένκοφ στο φάιναλ-8 του Κυπέλλου) θυμήθηκε πως ο Κάνααν στην διάρκεια του καλοκαιριού είχε πάρει μέρος στις προπονήσεις των free agents που είχε προσκαλέσει η ομάδα του Φίνιξ. Του είχε κάνει θετική εντύπωση, πλην όμως δεν υπήρχε θέση γι’ αυτόν στο ρόστερ των «ήλιων». Αρχικά υπέγραψε στην θυγατρική τους στην G league, αλλά την επόμενη μέρα το ΝΒΑ ενέκρινε το αίτημα για μια ιατρική εξαίρεση (ένεκα του τραυματισμού του Μπούκερ) και ο «Ησαΐας» βρέθηκε στο κανονικό ρόστερ των Σανς!  

Η “κόντρα” με τον Τζέιμς

Το ντεμπούτο του ήταν προγραμματισμένο για τις 17 Δεκεμβρίου απέναντι στους Γουλβς των Τάουνς-Ουίγκινς-Μπάτλερ μέσα στην Μινεσότα. Μπροστά του στο rotation είχε τον Μάικ Τζέιμς, αλλά ο Τριάνο προτίμησε να του δώσει μια ευκαιρία και να χαρίσει ένα DNP στον νυν αστέρα της Μονακό. Το αποτέλεσμα; Ο Κάνααν σε 27 λεπτά μέτρησε 15 πόντους, οκτώ ριμπάουντ και επτά ασίστ, με συνέπεια το Φίνιξ να κάνει την έκπληξη και να πάρει το διπλό με 108-106. 

Στο επόμενο ματς μέσα στο Ντάλας, έβαλε 17 πόντους και μοίρασε έξι ασίστ! Έτσι οι Σανς νίκησαν τους Μάβερικς του (γερασμένου) Νοβίτσκι και ο γκαρντ από το Μπιλόξι έγινε ο πρώτος αναπληρωματικός στην ιστορία τους, που στα πρώτα του παιχνίδια είχε τουλάχιστον 15 πόντους και πέντε ασίστ! 

Ο Τριάνο και η διοίκηση των «ήλιων» βρέθηκαν μπροστά σε ένα δίλημμα, που έχει κάποιες ομοιότητες με αυτό που παρουσιάστηκε την τρέχουσα περίοδο στον Ολυμπιακό, όταν ο Τάιλερ Ντόρσεϊ αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη: Να στηρίξουν τον σκληροτράχηλο και πάντα έτοιμο Κάνααν, ή να προτιμήσουν τον πολύ καλύτερο σκόρερ Μάικ Τζέιμς; Η κατάληξη ήταν ανάλογη με την εφετινή… 

Ο Κάνααν έμεινε και προς μεγάλη έκπληξη ο Τζέιμς «κόπηκε»!  Γιατί το παιδί από το Μπιλόξι έχει μάθει να επιβιώνει…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ