fbpx

Ο άνθρωπος πίσω από τον «μύθο» (vid)

Ο άνθρωπος πίσω από τον «μύθο» (vid)

Ο Τζέρι Ουέστ και μια σειρά τυχαίων γεγονότων οδήγησαν στην παραμονή του Σεφ Κάρι στους Ουόριορς το 2012 και άλλαξαν την ιστορία του ΝΒΑ.

Ενισχύει τον «μύθο» του χρόνο με το χρόνο, παιχνίδι με το παιχνίδι. Το αριστούργημα των 50 πόντων στον 7ο αγώνα απέναντι στους Κινγκς, ανέδειξε για μια ακόμη φορά το μεγαλείο του παίκτη με την μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι την τελευταία 10ετία. Παράλληλα ήρθε να υπενθυμίσει πως η τύχη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα τόσο στην ατομική όσο και στην ομαδική επιτυχία. Ο Στεφ Κάρι ναι μεν είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των τετράκις μέσα σε οκτώ χρόνια πρωταθλητών Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, πλην όμως μια σειρά από τυχαία γεγονότα κι ο καλύτερος παράγοντας στην ιστορία του αθλήματος, άλλαξαν την μοίρα του «Στεφανάκου» και φυσικά ολόκληρου του παγκόσμιου μπάσκετ.

Οι γνωστές ιστορίες…

Τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι γνωστά. Στα 16 του κανένα κολέγιο δεν του πρόσφερε υποτροφία και μόνο το Βιρτζίνια Τεκ στο οποίο είχε φοιτήσει ο πατέρας του, είχε συναντηθεί μαζί του. Του είχε προσφέρει μια θέση walk on, που σήμαινε ότι θα πρέπει να πληρώσει μόνος του τα δίδακτρα και να διεκδικήσει μια από τις τελευταίες θέσεις του ρόστερ.  Ήταν περισσότερο μια χάρη στον Ντελ Κάρι για την προσφορά του στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, παρά ένα ουσιαστικό ενδιαφέρον…

Πέντε χρόνια αργότερα, έχοντας λάμψει στο NCAA με το Ντέιβισον, ο πατέρας του έκανε ότι μπορούσε να για να πείσει όσες ομάδες επέλεγαν πριν το Νο8, να μην πάρουν τον γιο του. Είχε καταστήσει σαφές πως ο Στεφ έπρεπε να καταλήξει στους Νικς (που επέλεγαν στην όγδοη) θέση, διαφορετικά δεν θα παρουσιαζόταν σε άλλη ομάδα. Οι Ουόριορς απλά αδιαφόρησαν και πόνταραν τις μάρκες τους στον Στεφ στο Νο7, εξαγριώνοντας τον τότε αστέρα τους Μόντα Έλις. «Δεν μπορούμε να παίξουμε μαζί με τον Κάρι. Εγώ θέλω απλά να νικάω και έτσι δεν πρόκειται να νικάμε», είχε πει λίγη ώρα αφού είχε μάθει ότι θα γίνουν συμπαίκτες.

…και η κομβική πρόσληψη

Μα το γεγονός που άλλαξε όλα τα δεδομένα ήταν η πρόσληψη του Τζέρι Ουέστ από τους «πολεμιστές» τον Μάιο του 2011. O νέος ιδιοκτήτης Τζο Λέικομπ είχε αναλάβει μερικούς μήνες νωρίτερα και ήθελε να ξοδέψει αρκετά λεφτά για να προσελκύσει κάποιον σούπερ-σταρ στην Bay Area. Είχε καταλάβει, όμως, πως χρειαζόταν την βοήθεια ενός έμπειρου παράγοντα για να το πετύχει και ο Ουέστ ήταν ο ιδανικός.

Η… σοφία του φάνηκε περίπου ένα χρόνο μετά την πρόσληψη του…

Τον Μάρτιο του 2012, οι Ουόριορς βρέθηκαν μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Να χτίσουν την ομάδα τους πάνω στον Μόντα Έλις που ήταν ο αγαπημένος του κοινού, ή να προτιμήσουν τον κατά τρία χρόνια μικρότερο Στεφ Κάρι; Στις μέρες μας η απάντηση μοιάζει αυτονόητη, μα πριν από 11 χρόνια, η κρατούσα αντίληψη ήταν πως ο Κάρι λόγω των προβλημάτων στους αστραγάλους που τον ανάγκασαν να χάσει 56 από τα 82 ματς της σεζόν 2011-12, έπρεπε να φύγει.

Οι δύσκολες αποφάσεις με Νίξον-Βαν Έξελ

Το όνομα του είχε εμπλακεί σε αρκετά σενάρια ανταλλαγών, αλλά λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία των ανταλλαγών στις 15 Μαρτίου του 2012, ο Ουέστ κατέστησε σαφές ένα πράγμα: Οι Ουόριορς θα «οικοδομούσαν» το ρόστερ τους γύρω από τον Κάρι και θα έδιωχναν τον Έλις.

Είχε πάρει ανάλογα σκληρές αποφάσεις στο παρελθόν με δημοφιλείς παίκτες των Λέικερς, τους οποίους μετέτρεψε σε υπερδυνάμεις σε δύο διαφορετικές εποχές. Πρώτα στα 80s όταν «θυσίασε» τον Νορμ Νίξον για να παραδώσει τα ηνία της ομάδας στον Μάτζικ Τζόνσον και να προσθέσει δίπλα του τον Μπάιρον Σκοτ, τον οποίο απέκτησε στην ανταλλαγή του Νίξον με τους Κλίπερς. Ακολούθως το πέτυχε στα 90s, διώχνοντας τον Νικ Βαν Έξελ, καθώς θεωρούσε πως η κατάχρηση τρίπλας που έκανε, δεν ταίριαζε στο παιχνίδι του Σακίλ Ο’ Νιλ και του Κόμπε Μπράιαντ.

Τόσο ο Νίξον όσο και ο Βαν Έξελ ήταν fan favorites (αγαπημένοι του κοινού) στο Forum, όπως και ο Έλις στο Όκλαντ.

Ο Ουέστ, όμως, ήξερε ότι τα εισιτήρια θα εξαντλούνταν όχι με ατομιστές γκαρντ που θα πρόσφεραν προσωπικά σόου, αλλά με ομάδες που θα είχαν την σωστή χημεία. Στους Λέικερς οι κινήσεις του έγραψαν ιστορία, καθώς δημιούργησε την ομάδα του showtime και στην συνέχεια αυτή των τριών τίτλων με το δίδυμο Σακίλ-Κόμπε και το ίδιο θα έπραττε στους Ούοριορς…

Η συνάντηση με τους Μπακς στο Σιάτλ

Πριν φθάσουμε στο τελικό στάδιο της ιστορίας, πρέπει να σταθούμε σε ένα ακόμα τυχαίο γεγονός: Τον Φεβρουάριο του 2012, ο τότε GM των πολεμιστών Έρικ Ράιλι και ο (νυν πανίσχυρος επικεφαλής, αλλά τότε) βοηθός του, Μπομπ Μάγιερς είχαν ταξιδέψει στο Σιάτλ ώστε να παρακολουθήσουν έναν αγώνα του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, το οποίο είχε στο ρόστερ του, τους μετέπειτα 1st rounders Τέρενς Ρος και Τόνι Ρότεν. Σε εκείνο το παιχνίδι, συνάντησαν τους διοικητικούς ηγέτες των Μπακς Τζον Χάμοντ (ο οποίος μετά από ένα χρόνο θα επέλεγε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο) και Τζεφ Ουέλτμαν. Στην συνομιλία τους, επιβεβαίωσαν πως ο Άντριου Μπόγκουτ ήταν διαθέσιμος για ανταλλαγή και μετά την επιστροφή τους στο Όκλαντ, ενημέρωσαν τον Ουέστ και τον ιδιοκτήτη Τζο Λέικομπ.

Αμέσως ο Ουέστ πρόσφερε τον Μόντα Έλις, αλλά το Μιλγουόκι ζήτησε τον Κάρι. Μετά από τρεις ομάδες διαπραγματεύσεων, οι Ουόριορς στις 12 Μαρτίου του 2012 έπρεπε να πάρουν την τελική απόφαση: Κάρι η Έλις; Ο Ουέστ δεν άφησε περιθώριο συζήτησης, ούτε στην ομάδα του, ούτε στους Μπακς. Μια μέρα αργότερα, το Μιλγουόκι δέχθηκε το πακέτο Έλις-Ούντο για τον Μπόγκουτ και ο Κάρι έμεινε στην θέση του, γεγονός που εξαγρίωσε το κοινό των «πολεμιστών»!

Οι αποδοκιμασίες για την παραμονή Κάρι!

Θέλετε την απόδειξη; Ακριβώς μια εβδομάδα μετά την ανταλλαγή του Έλις, οι Ουόριορς είχαν προγραμματίσει την τελετή απόσυρσης της φανέλας του Κρις Μάλιν. Όταν ο Λέικομπ πήρε το μικρόφωνο για να ξεκινήσει την τελετή, το κοινό τον αποδοκίμασε έντονα, εκφράζοντας την αντίθεση του στην απομάκρυνση του Έλις. Άπαντες σάστισαν και μόνο ο έμπειρος Μάλιν κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα . «Κάποιες φορές η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και τα πράγματα θα πάνε καλά», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε. «Με την στήριξη και την υπομονή σας, αυτό το πράγμα θα οδηγηθεί στο σωστό δρόμο. Έχω εμπιστοσύνη στον ιδιοκτήτη και τον Μαρκ Τζάκσον ότι όλα θα πάνε καλά, Απλά κάντε λίγη υπομονή».

YouTube video

Κι όντως μετά από δύο χρόνια, η πρόσληψη του Στιβ Κερ αποτέλεσε το τελευταίο κομμάτι για την δημιουργία της «δυναστείας» των Ουόριορς με ηγέτη τον Στεφ Κάρι.

Ο αστικός μύθος του Τζάκσον

Ο Κερ προτιμήθηκε αντί του συνωμοσιολόγου Μαρκ Τζάκσον, ο οποίος πριν φύγει είχε προλάβει να δημιουργήσει έναν αστικό μύθο. «Όταν έγινε η ανταλλαγή του Έλις, ο κόουτς Τζάκσον με έβαλε στην άκρη των αποδυτηρίων και μου είπε. «Πρέπει να ξέρεις ότι οι Μπακς σε ήθελαν». Μετά μου είπε κι αυτό. «Μπήκα κι εγώ στην μέση και είπα να μην σε δώσουν. Τώρα θα δώσω τα κλειδιά σε σένα. Πιστεύουμε πολύ σε σένα, πρέπει απλά να σε βοηθήσουμε να μείνεις υγιής». Ήταν μια πολύ τρελή μέρα για μένα», είχε αποκαλύψει ο Στεφ Κάρι, αλλά η αλήθεια ήταν διαφορετική.

Αν ο Τζέρι Ουέστ δεν είχε επιμείνει ότι ο Έλις έπρεπε να φύγει, όπως είχαν φύγει ο Νίξον και ο Βαν Έξελ από το Λος Άντζελες, η ιστορία του ΝΒΑ θα είχε γραφτεί διαφορετικά και δεν θα απολαμβάναμε τον «μύθο» Στεφ Κάρι να βάζει 50άρες στα 35 του χρόνια…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ