fbpx

Analytics: Ζευγάρια για όλα τα γούστα 

Analytics: Ζευγάρια για όλα τα γούστα 

Τα ιδιαίτερα στοιχεία των μονομάχων των δύο αποψινών προημιτελικών της Ευρωλίγκας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Οι δύο αγώνες της κανονικής περιόδου εξελίχθηκαν σε επίδειξη δύναμης του Ολυμπιακού. Η Φενέρ από την πλευρά της στα δύο τελευταία παιχνίδια της στην τουρκική λίγκα, προβλημάτισε με την εικόνα της, τόσο στην ήττα της από την Τουρκ Τέλεκομ, όσο και στην νίκη (στα σημεία) επί της Μερκεζεφέντι. Είναι, όμως, δεδομένο πως θα παρουσιαστεί πολύ διαφορετική στο ΣΕΦ, όχι μόνο λόγω της εμπειρίας του προπονητή και αρκετών παικτών της, αλλά κυρίως διότι θα έχει πίσω τον Νικ Καλάθη και τον Μάρκο Γκούντουριτς.  

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο παίκτης κλειδί: Ο Σάσα Βεζένκοφ σέρνει τον χορό της επίθεσης και ο Τόμας Ουόκαπ της άμυνας, αλλά όταν ο Κώστας Παπανικολάου συνδυάζει την αμυντική του προσήλωση με τα εύστοχα στατικά του τρίποντα, τότε ο Ολυμπιακός γίνεται ασυναγώνιστος. Στα δύο παιχνίδια με τους Τούρκους είχε 5/5 τρίποντα και πέντε ασίστ, αποδίδοντας σε εκπληκτικό επίπεδο ιδίως μέσα στην Πόλη, όπου μέτρησε 21 πόντους με μόλις ένα άστοχο σουτ εντός παιδιάς (1/2 δίποντα, 3/3 τρίποντα) και μια άστοχη βολή (10/11)! 

Το στατιστικό: Δεν είναι μυστικό πως η κίνηση των «ερυθρόλευκων» χωρίς την μπάλα είναι υποδειγματική και τα «κοψίματα» τους αποτελούν σημαντικό μέρος της επίθεσης τους. Για την ακρίβεια τους δίνουν 1,3 πόντους ανά κατοχή και αποτελούν την δεύτερη επιλογή τους πίσω από τα PNRs. Η έκπληξη είναι ότι ο παίκτης με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα δεν είναι ο Βεζένκοφ, αλλά ο Σακίλ Μακ Κίσικ με 1,6 πόντους ανά κατοχή. Όχι πως ο εν δυνάμει MVP τα πάει άσχημα με 1,4 πόντους ανά κατοχή και 3,6 πόντους ανά ματς! 

Δύναμη πυρός: Το PNR παιχνίδι αποτελεί σημείο αναφοράς του Ολυμπιακού, ιδίως όταν οι ψηλοί του ρολάρουν μέσα στην ρακέτα. Παίρνουν 1,3 πόντους ανά κατοχή και είναι χαρακτηριστικό ότι διαθέτουν τρεις παίκτες μέσα στην πρώτη δεκάδα! Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι πρώτος με 1,5 πόντους ανά κατοχή, ο Ταρίκ Μπλακ δεύτερος με 1,48 πόντους και ο Μουσταφά Φαλ όγδοος με 1,43 πόντους! 

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Ο παίκτης κλειδί: Ο Τζόναθαν Μότλεϊ αποτελεί τον καλύτερο σκόρερ και ριμπάουντερ των Τούρκων και έχει στο… τσεπάκι του τα double double. Αυτός, όμως, που κρίνει την τύχη τους είναι ο Νικ Καλάθης. Όποτε μπορεί να δημιουργεί με την γνωστή του μαεστρία για τους συμπαίκτες του, τότε η Φενέρ γίνεται ομάδα επιπέδου φάιναλ-φορ. Συμπαραστάτης του στην δημιουργία είναι ο Μάρκο Γκουντούριτς, ο οποίος βέβαια προέρχεται από τραυματισμό και δεν θα είναι στο 100% των δυνατοτήτων του.

Το στατιστικό: Οι Τούρκοι είναι αρκετά αποτελεσματικοί στο ανοιχτό γήπεδο παίρνοντας 1,2 πόντους ανά κατοχή και έχοντας αποτελεσματικότητα που φτάνει το 67%. Το στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι πως ο πιο χρήσιμος της παίκτης είναι ο Μέλι Μαχμούτογλου, ο οποίος με 2,3 πόντους ανά κατοχή, είναι στην κορυφή ολόκληρης της Ευρωλίγκας! Ο αρχηγός της Φενέρ που δεν γεμίζει το μάτι, έχει την ικανότητα να σουτάρει πολύ γρήγορα από τα 6,75μ όταν φεύγει στον αιφνιδιασμό. 

Δύναμη πυρός: Όπως κι ο Ολυμπιακός, έτσι και η Φενέρ έχει ψηλούς που ρολάρουν καλά και είναι αποτελεσματικοί. Ο Τζεκίρι της δίνει 1,4 πόντους ανά κατοχή και ο Μότλει 1,2 ανά κατοχή, αλλά 3,9 πόντους ανά ματς, μέσος όρος που είναι ο καλύτερος στην διοργάνωση. 

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ- ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

Ο Σάρας τίθεται αντιμέτωπος με την ομάδα της καρδιάς του, έχοντας στο πλευρό του τον Ρόκας Γιοκουμπάιτις ο οποίος αναδείχθηκε από τα τμήματα υποδομής της ομάδας του Κάουνας. Σαφώς η Μπαρτσελόνα είναι το μεγάλο φαβορί, πλην όμως τα σοβαρά προβλήματα τραυματισμών που καλείται να ξεπεράσει στην περιφέρεια της (Χίγκινς, Αμπρίνες) ενδέχεται να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα. 

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ο παίκτης κλειδί: Οι Καταλανοί διαθέτουν τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη των Ευρωπαϊκών παρκέ στο πρόσωπο του Νίκολα Μίροτιτς, αλλά τα πράγματα μπερδεύονται λίγο στον ρόλο του πλέι μέικερ. Ο Γιοκουμπάιτις είναι πολύ καλός από τον πάγκο γι’ αυτό και πολλά εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητα του Νίκο Λαπροβίτολα. Ο Αργεντινός σκόρερ όταν σκοράρει δίχως περιττές προσπάθειες, μετατρέπει την αδυναμία του στην δημιουργία σε πλεονέκτημα λόγω της ευχέρειας του στο σκορ.  

Το στατιστικό: Ένα ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι οι παίκτες της πηγαίνουν σε σταθερή βάση στο επιθετικό ριμπάουντ κι έτσι η Μπαρτσελόνα σημειώνει 1,2 πόντους ανά κατοχή με ποσοστό αποτελεσματικότητας που φτάνει το 89%. Ο Όσκαρ Ντα Σίλβα είναι πρώτος στην Ευρωλίγκα με 1,7 πόντους ανά κατοχή και ο Μίροτιτς στο Νο4 με 1,5 πόντους ανά κατοχή. 

Δύναμη πυρός: Ο Σάρας είναι της παλιάς σχολής και προσπαθεί να αξιοποιεί κάθε μις-ματς με παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι. Ο Σανλί με 1,2 πόντους ανά κατοχή είναι… οικονομικά παραγωγικός, ενώ ο Νίκολα Μίροτιτς με 2,6 πόντους ανά αγώνα είναι δεύτερος στην διοργάνωση πίσω μόνο από τον Μπράντον Ντέιβις της Αρμάνι που έβαζε 3 πόντους με πλάτη κατά μέσο όρο. Κάλινιτς, Βέσελι, αλλά ακόμα και ο Σατοράνσκι έχουν την ικανότητα να ποστάρουν.  

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

Ο παίκτης κλειδί: Ο Κίναν Έβανς ήταν ξεκάθαρα ο ηγέτης και το βαρόμετρο της Ζαλγκίρις μέχρι τον τραυματισμό του, καθώς όποτε έβρισκε ρυθμό στην επίθεση η ομάδα του κέρδιζε τα ματς. Πλέον δίχως τον Αμερικανό, ο ηγέτης των αποδυτηρίων Εντγκάρας Ουλανόβας έχει αναλάβει τον ρόλο αυτό και εντός των τεσσάρων γραμμών. Διαθέτει την ικανότητα να παίζει με πλάτη, παρά το περίεργο στυλ του, είναι αρκετά αποτελεσματικός πίσω από τα 6,75 (με το εξαιρετικό 37,8%) ενώ έχει και παιχνίδι ένας εναντίον ενός. 

Το στατιστικό: Όσο έπαιζε ο Έβανς, η Ζαλγκίρις ήταν η δεύτερη καλύτερη ομάδα στο isolation, πίσω από την Μονακό. Έστω και χωρίς τον Αμερικανό σκόρερ, παραμένει καλή, καθώς τόσο ο Λούκας Λεκαβίτσιους με 1,1 πόντους ανά κατοχή όσο και ο Ουλανόβας με 1 πόντο είναι αρκετά αποτελεσματικοί στο ένας εναντίον ενός. 

Δύναμη πυρός: Το παιχνίδι μέσα από σκριν στην μπάλα αποτελεί βασική επιλογή των Λιθουανών. Ο Λούκας Λεκαβίτσιους της δίνει 1 πόντο ανά κατοχή και 3,6 πόντους ανά ματς, ενώ σε ρόλο secondary ball handler συναντάμε τον φόργουορντ Ίγκνας Μπραζντέικις, ο οποίος σημειώνει 3,4 πόντους ανά αγώνα. Μάλιστα ο αριστερόχειρας γκαρντ συνηθίζει μετά το PNR να πηγαίνει από την δεξιά πλευρά, μπερδεύοντας τους αντιπάλους του. 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ