fbpx

Analytics: Ζευγάρια για όλα τα γούστα

Analytics: Ζευγάρια για όλα τα γούστα

Τα ιδιαίτερα στοιχεία των μονομάχων των δύο πρώτων προημιτελικών της Ευρωλίγκας.

ΜΟΝΑΚΟ-ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Είναι σίγουρα το πιο αμφίρροπο ζευγάρι, καθώς οι δύο ομάδες είχαν παρεμφερή πορεία μέσα στην σεζόν, κάνοντας ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα και στην συνέχεια πέρασαν κάμψη σε διαφορετικά χρονικά σημεία. Αμφότερες έχουν ρόστερ με ποιότητα κι επιλογές, με τους Μονεγάσκους να υπερτερούν στα… σημεία σε εμπειρία, αν και μακριά από την έδρα τους δεν πιστοποιείται αυτό το στοιχείο. Το ρεκόρ τους είναι αρνητικό (8-9), αλλά καλύτερο από αυτό των Ισταηλινών (5-12).

ΜΟΝΑΚΟ

Ο παίκτης κλειδί: Ναι μεν ο Μάικ Τζέιμς είναι ο χαρισματικότερος σκόρερ των Ευρωπαϊκών παρκέ, αλλά οι Γάλλοι παίζουν πολύ καλύτερα, όταν ο Έλι Οκομπό αποδέχεται τον ρόλο του δημιουργού. Η «μεταμόρφωση» του από έναν παίκτη στο στιλ του Τζέιμς (δηλαδή που σουτάρει κατά ριπάς) στην Βιλερμπάν, σε έναν πλέι-μέικερ που πλέον δεν εκβιάζει σουτ και αξιοποιεί τους συμπαίκτες του, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην φετινή επιτυχημένη πορεία της Μονακό…

Ανάλογα σημαντικός είναι και ο ρόλος του Άλφα Ντιαλό στον αμυντικό τομέα, ένεκα της ευχέρειας του να μαρκάρει από το «1» ως το «4». Ο άλλοτε παίκτης του Λαυρίου είναι ένα τρομερό εργαλείο στα χέρια του Ομπράντοβιτς κι όταν συνδυάζει την αμυντική του παρουσία με μερικά εύστοχα στατικά (spot up) τρίποντα, ανεβάζει επίπεδο την ομάδα του.

Το στατιστικό: Οι καταστάσεις απομόνωσης είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού της Μονακό, λόγω της παρουσίας του Μάικ Τζέιμς. Το 10,7% των κατοχών της είναι iso και ο Τζέιμς παίρνει το 26,9% των προσωπικών του επιλογών στο ένας εναντίον ενός. Μόνο ο Ντούειν Μπέικον του Παναθηναϊκού με 27,8% παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά ο Τζέιμς έχει μεγαλύτερη παραγωγικότητα με ένα πόντο ανά κατοχή και 46,6% αποτελεσματικότητα, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα του Μπέικον είναι 0,9 και 39,4%.

Δύναμη πυρός: Η Μονακό δεν τρέχει συχνά, αλλά όποτε το κάνει, σκοράρει με μεγάλη επιτυχία. Για την ακρίβεια παίρνει στο ανοιχτό γήπεδο 1,3 πόντους ανά κατοχή και η αποτελεσματικότητα της φτάνει το 89%. Κορυφαίος της εκφραστής στον αιφνιδιασμό είναι ο Οκομπό, ο οποίος της δίνει 1,3 πόντους ανά κατοχή.

ΜΑΚΑΜΠΙ

Ο παίκτης κλειδί: Από τα χέρια του Μπράουν και του Μπόλντουιν περνάει το 90% των κατοχών της Μακάμπι, η οποία ξεκινάει και τελειώνει από τους δύο πλέι-μέικερ της. Όποτε, όμως, ο Μπόνζι Κόλσον παίζει καλά, οι Ισραηλινοί είναι αδύνατον να χάσουν. Από το «αριστούργημα» των 29 πόντων (με μόλις ένα άστοχο σουτ) και των 14 ριμπάουντ μέσα στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό, ως την τελευταία του εμφάνιση με αντίπαλο την Ρεάλ, ο άλλοτε συμπαίκτης του Γιάννη στους Μπακς, έχει αποδείξει πως όταν «ζεσταθεί» μπορεί να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα.

Το στατιστικό: Όπως κι ο Ολυμπιακός έτσι και η Μακάμπι είναι μια ομάδα που ξέρει να κινείται εξαιρετικά χωρίς την μπάλα. Παίρνει 1,4 πόντους ανά κατοχή από κοψίματα και η αποτελεσματικότητα της φτάνει στο εντυπωσιακό 89%. Ο Άλεξ Πόιθρες με 1,8 πόντους ανά κατοχή είναι ο καλύτερος της στον συγκεκριμένο τομέα.

Δύναμη πυρός: Εδώ δεν υπάρχει έκπληξη. Το παιχνίδι μέσω Pick N Roll αποτελεί τον βασικό τρόπο επίθεσης της ομάδας του Όντεντ Κάτας, κάτι πολύ λογικό λόγω της παρουσίας του Μπράουν και του Μπόλντουιν. Το 21,8% των επιλογών ξεκινάει μέσα από σκριν στην μπάλα, αλλά αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι η αποτελεσματικότητα της δεν είναι πολύ μεγάλη, καθώς παίρνει μόλις 0,8 πόντους ανά κατοχή.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς συναντάει το παρελθόν του, καθώς με την Ρεάλ κατέκτησε την Ευρωλίγκα του 1995 απέναντι στον Ολυμπιακό, αλλά και το Κύπελλο Σαπόρτα του 1997 στην Λευκωσία. Ασφαλώς η «βασίλισσα» υπερτερεί σε ποιότητα, βάθος και κυρίως σε πείρα, αλλά οι Σέρβοι με το εντυπωσιακό ντεμαράζ του δεύτερου γύρου, έδειξαν πως είναι ικανοί να πετύχουν την μεγάλη έκπληξη.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Ο παίκτης κλειδί: Ο Τζανάν Μούσα σκοράρει κατά ριπάς, έχοντας κάνει πετυχημένα την μετάβαση από MVP της ACB με μια ομάδα χαμηλού επιπέδου όπως η Μπρεογκάν, στο μεγαλύτερο «brand» του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η επιτυχία της Ρεάλ, ωστόσο, εξαρτάται περισσότερο από την παρουσία του Έντι Ταβάρες, ο οποίος με την ικανότητα του στα κοψίματα και τις αλλοιώσεις, αλλάζει τα δεδομένα υπέρ των Μαδριλένων. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει ο Γκάμπριελ Ντεκ.

Το στατιστικό: Με τον Ταβάρες και τον Πουαριέ στο ρόστερ της, η Ρεάλ χρησιμοποιεί αρκετά την ικανότητα τους στο ρολάρισμα μέσα στην ρακέτα μετά από PNR. Παίρνει 1,2 πόντους ανά αγώνα και ο Ταβάρες σπανίως αστοχεί, όποτε πάρει την μπάλα. Έχει 1,5 πόντο ανά κατοχή με 74,6% αποτελεσματικότητα!

Δύναμη πυρός: Η Ρεάλ είναι πάρα πολύ καλή και στο παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι, καθώς πέραν του Ταβάρες, αρκετοί παίκτες της «ποστάρουν» με επιτυχία. Στο «3» και στο «4», ο Χεζόνια με τον Ντεκ ξέρουν να το κάνουν πολύ καλά, ενώ στον συγκεκριμένο τομέα βελτιώθηκε φέτος και ο Γιαμπουσελέ, ο οποίος παρά τον τεράστιο όγκο του, μέχρι πέρσι δεν ήταν αποτελεσματικός. Οι Μαδριλένοι παίρνουν 1,1 πόντο ανά κατοχή και η αποτελεσματικότητα τους φτάνει το 83%!

ΠΑΡΤΙΖΑΝ

Ο παίκτης κλειδί: Ο Κέβιν Πάντερ έκανε μια ιστορική σεζόν τελειώνοντας με την αλά ΝΒΑ στατιστική γραμμή 50-40-90 (50,2% στα δίποντα, 41,7% στα τρίποντα, 90,6% στις βολές), αλλά το βαρόμετρο της Παρτιζάν είναι ο Ντάντε Έξουμ. Πλέον στην επίθεση είναι αξιόπιστος και από την περιφέρεια (ανεβαίνοντας από τις 0,8 προσπάθειες στο τρίποντο που είχε πέρσι με την Μπαρτσελόνα στις 2,6 με το σπουδαίο 42,4%) , ενώ στην άμυνα μπορεί να μαρκάρει οποιονδήποτε από το «1» ως το «3» και να αλλοιώσει αρκετές κατοχές με τα τεράστια χέρια του.

Το στατιστικό: Η Παρτιζάν δεν διαθέτει κάποιον κλασικό «άσο» και οι τρεις παίκτες (Έξουμ, Μαντάρ, Αβράμοβιτς) που μοιράζονται την ευθύνη στην συγκεκριμένη θέση, είναι πάρα πολύ καλοί στο ανοιχτό γήπεδο. Το ίδιο ισχύει και με τον «πυραυλοκίνητο» Ματίας Λεσόρ, ο οποίος δίνει 1,8 πόντους ανά κατοχή στην ομάδα του στο ανοιχτό γήπεδο. Συνολικά η ομάδα του Βελιγραδίου παίρνει 1,3 πόντους ανά κατοχή με την αποτελεσματικότητα της να φτάνει το 94% και οι αιφνιδιασμοί να αποτελούν την τρίτη καλύτερη επιλογή της, πίσω από το PNR και τα στατικά σουτ.

Δύναμη πυρός: Με προπονητή τον Ομπράντοβιτς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η Παρτιζάν είναι εξαιρετικά παραγωγική μέσω από Pick N Rolls. Παίρνει 1,1 πόντο ανά κατοχή με 94% αποτελεσματικότητα και εκτός από τον Αβράμοβιτς, πάρα πολύ καλοί σε ρόλο secondary play makers είναι ο Νταντίλο Άντουσιτς και ο Τζέιμς Νάναλι με 1,4 πόντους και 0,9 πόντους ανά κατοχή αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ