fbpx

Basket League: Τελικά το αήττητο στην regular season δίνει το πρωτάθλημα;

Basket League: Τελικά το αήττητο στην regular season δίνει το πρωτάθλημα;

Επτά φορές έχει ξανασυμβεί το κατόρθωμα του Ολυμπιακού στη φετινή Βasket League. Eίναι αρκετό όμως για να του δώσει το πρωτάθλημα;

Μια συνθήκη την οποία δεν βλέπουμε συχνά στα ελληνικά παρκέ έκανε πράξη ο Ολυμπιακός, ο οποίος τερμάτισε πρώτος και αήττητος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Συνολικά είναι η 8η φορά που βλέπουμε αυτό το σκηνικό.

Τι έγινε όμως τις προηγούμενες 7; Το Αpexsports έψαξε και βρήκε τι συνέβη στα προηγούμενα 7 πρωταθλήματα όπου ο πρωτοπόρος τερμάτισε δίχως ήττα στο πρώτο σκέλος του μαραθωνίου.

Την αρχή την έκανε η «βασίλισσα»!

Το πρώτο αήττητο πρωτάθλημα το κατέκτησε η θρυλική ομάδα της ΑΕΚ τη σεζόν 1967-68. Η ομάδα του Αμερικάνου, του Τρόντζου και του Κολοκυθά τερμάτισε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 22-0 και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας.

Βέβαια την ίδια χρονιά η Ένωση κατέκτησε και το ευρωπαϊκό σε εκείνο τον μοναδικό τελικό που διεξήχθη στο Καλλιμάρμαρο ενάντια στη Σλάβια Πράγας με 89-82.

Η πρώτη φορά του Ολυμπιακού!

Η δεύτερη φορά που εμφανίστηκε μια ομάδα που ήταν αήττητη σε ένα πρωτάθλημα ήταν τη σεζόν 1975-76 ο Ολυμπιακός του Φαίδωνα Ματθαίου με ρεκόρ 22-0. Εκείνη η ομάδα είχε παίκτες πρότυπα για την εποχή όπως ο Στιβ Γιατζόγλου και ο Καστρινάκης ενώ ήταν η πρώτη που έκανε αήττητο νταμπλ.

Η αρχή μιας… αυτοκρατορίας!

Η σεζόν 1985-86 είναι η απαρχή της αυτοκρατορίας του Άρη στα ελληνικά παρκέ. Οι Κίτρινοι με μπροστάρη τον ίσως καλύτερο Έλληνα μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, Νίκο Γκάλη κατακτούν το πρωτάθλημα με ρεκόρ 26-0.

Το πρώτο αήττητο πρωτάθλημα με τα playoffs!

Kαι την επόμενη σεζόν ο Άρης τερματίζει πρώτος και αήττητος στην κανονική διάρκεια της Α1 ανδρών με ρεκόρ 18-0. Όμως εκείνη την χρονιά υπήρξε για πρώτη φορά το σύστημα των πλέι οφ.

Η ομάδα του Γκάλη και Γιαννάκη όμως δεν βρίσκει εμπόδιο στην κατάκτηση του τρίτου σερί πρωταθλήματος αφού με 3-0 σκορ σκουπίζει τους Ηλυσιακό στα προημιτελικά, Παναθηναϊκό στα ημιτελικά και Πανιώνιο στους τελικούς.

Τρίτο σερί αήττητο για τους Κίτρινους!

Και τη σεζόν 87/88 ο Άρης τερματίζει πρώτος και αήττητος στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος με ρεκόρ 18-0 αυτή τη φορά. Στα πλέι οφ η ομάδα του Φιλίππου δεν βρήκε καμία αντίσταση για ακόμα μια φορά και αποκλείοντας με 3-0 σκορ τους Απόλλωνα Πάτρας, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κατέκτησε το τέταρτο συνεχόμενο πρωτάθλημα και τρίτο σερί χωρίς ήττα.

Η μοναδική φορά του Παναθηναϊκου!

Ο Παναθηναϊκός παρά την τεράστια αυτοκρατορία που έχει δημιουργήσει στο ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία 30 χρόνια μόλις μια φορά τερμάτισε στην κανονική περίοδο πρώτος χωρίς ήττα.

Αυτό συνέβη τη σεζόν 2017-18 με του Πράσινους έχοντας στον πάγκο τον Τσάβι Πασκουάλ κατέγραψαν ρεκόρ 26-0.

Στα πλέι οφ συνάντησαν μόνο στους τελικούς δυσκολία αφού αρχικά απέκλεισαν με 2-0 νίκες τον Κολοσσό, 3-0 τον ΠΑΟΚ στους ημιτελικούς και στους τελικούς νίκησαν με 3-2 νίκες τον Ολυμπιακό.

Και η… εξαίρεση στον κανόνα!

Τη σεζόν 2010-11 ο Ολυμπιακός ψάχνει μετά από χρόνια να επιστρέψει στο Έβερεστ του ελληνικού μπάσκετ. Με παίκτες όπως ο Βασίλης Σπανούλης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Γιάννης Μπουρούσης οι ερυθρόλευκοι τερματίζουν αήττητοι στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 26-0.

Άλλα σε όλες τις συνθήκες πάντα θα υπάρχει μια εξαίρεση. Παρόλο που η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη μπήκε με φόρα στα πλέι οφ, ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς που ερχόταν από την κατάκτηση της έκτης ευρωλίγκας της χάλασε τα σχέδια αφού στους τελικούς το πρωτάθλημα πήγε στους πράσινους με σκορ 3-2.

Συνεπώς βλέπουμε πως αυτός που τερματίζει πρώτος στην κανονική διάρκεια κατά 85,7% κατακτά και τον τίτλο της Basket League. Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν ο φετινός Ολυμπιακός που πάει στα πλέι οφ με ρεκόρ 22-0 θα… αντιγράψει την ομάδα του 1976 ή θα προστεθεί στις εξαιρέσεις όπως έκανε το 2011.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ