fbpx

O “Ευρωπαϊκός σύνδεσμος”

O “Ευρωπαϊκός σύνδεσμος”

Το UCLA δέσμευσε και τον γάλλο Ιλάν Φιμπλέιγ, χάρη στην παρουσία του Σέρβου βοηθού Ίβο Σίμοβιτς.

Είναι το πανεπιστήμιο με την σπουδαιότερη παράδοση στο NCAA ένεκα των 11 τίτλων που έχει κατακτήσει. Πλέον το UCLA δεν αποτελεί μια από τις κραταιές δυνάμεις του κολεγιακού πρωταθλήματος, πλην όμως προσπαθεί να ανακτήσει την αίγλη του, προσελκύοντας όχι τα καλύτερα ονόματα της αμερικανικής, αλλά της ευρωπαϊκής σκηνής. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα έγινε γνωστό πως οι Bruins είναι το φαβορί για να εντάξουν στο ρόστερ τους τον Αντάι Μάρα της Σαραγόσα και παράλληλα έφτασαν σε συμφωνία με τον γάλλο γκαρντ Ιλάν Φιμπλέιγ, ο οποίος το προηγούμενο καλοκαίρι επιλέχθηκε στην καλύτερη πεντάδα του Παγκόσμιου πρωταθλήματος Εφήβων της Μάλαγα! Ο «σύνδεσμος» ανάμεσα στους δύο κόσμους, είναι ο βοηθός προπονητή Ίβο Σίμοβιτς…

Μέντορας του Ραγιάκοβιτς

Ο Σέρβος ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής του Ερυθρού Αστέρα, αλλά στα 27 του χρόνια μετακόμισε στην Ισπανία για να προπονήσει στην ακαδημία της Τορελοντόνες, που είναι ένα προάστιο μισή ώρα έξω από την Μαδρίτη. Εκεί προσέλαβε τον Ντάρκο Ραγιάκοβιτς (ο οποίος πλέον είναι σημαντικό κομμάτι του προπονητικού επιτελείου του Τέιλορ Τζένκινς στους Γκρίζλις) και γρήγορα «διχτυώθηκε» με αρκετές ομάδες του ΝΒΑ. Οι Σπερς τον προσέλαβαν σαν διεθνή σκάουτ και μάλιστα τον τίμησαν για την προσφορά του, δίνοντας του ένα δαχτυλίδι για το πρωτάθλημα του 2014.

Οι επιτυχίες με Πέτρουσεφ και Αλντάμα

Ακολούθως μετακόμισε στην Αμερική για λογαριασμό του πανεπιστημίου Χάρτφορντ, στο οποίο είχε την πρώτη του επιτυχία σαν «recruiter». Έπεισε τον (νυν παίκτη του Ερυθρού Αστέρα) Φίλιπ Πέτρουσεφ να ενταχθεί στην ομάδα του, πλην όμως όταν ο ίδιος αποχώρησε για το κολέγιο της Σάρλοτ, ο Σέρβος σέντερ αποφάσισε να ακυρώσει την «δέσμευση» του και να προτιμήσει το Γκονζάγκα. Ο Σίμοβιτς, όμως, δεν σταμάτησε την προσπάθεια να φέρει κάποιον Ευρωπαίο από το πρώτο ράφι και τα κατάφερε το καλοκαίρι του 2019 ως βοηθός στο Λογιόλα Μέριλαντ. Λίγες μέρες μετά την ανάδειξη του σε MVP του Ευρωμπάσκετ εφήβων του Βόλου (προσπερνώντας μεταξύ άλλων τον συμπαίκτη του Ουσμάν Γκαρούμπα και τον Τούρκο Αλπερέν Σενγκούν), ο Σάντι Αλντάμα ανακοίνωσε την απόφαση του να ενταχθεί στο πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης στο πλευρό του Σέρβου τεχνικού.

Η «απόκτηση» του Ισπανού φόργουορντ βοήθησε πολύ τον Σίμοβιτς, καθώς ο Αλντάμα το 2020 επιλέχθηκε στον πρώτο γύρο του ντραφτ από τους Γκρίζλις και η κίνηση του να αφήσει στα κρύα του λουτρού τις μεγάλες δυνάμεις του ισπανικού μπάσκετ (Μπαρτσελόνα-Ρεάλ) που του είχαν προσφέρει συμβόλαια, αλλά και πανεπιστήμια με μεγαλύτερη παράδοση, δικαιώθηκε σε απόλυτο βαθμό.

Πήρε φόρα στο UCLA

Επόμενος σταθμός για τον Σέρβο προπονητή, ήταν το φημισμένο UCLA που τον προσέλαβε τον Ιούνιο του 2022. Ο Τούρκος Αντέμ Μπονά είχε ήδη «δεσμευθεί» με τους Bruins, οι οποίοι προσπάθησαν να πάρουν ακόμα έναν Αφρικανό που έχει αποκτήσει Τουρκικό διαβατήριο. Ο λόγος για τον Έγκε Ντεμίρ της Τόφας, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να περάσει τις ακαδημαϊκές εξετάσεις κι έτσι συνέχισε την καριέρα του στην ομάδα της Προύσας.

Την επόμενη σεζόν, όμως, το πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, αναμένεται να έχει τουλάχιστον τρεις Ευρωπαίους στο ρόστερ του:

Τον Γάλλο Ιλάν Φιμπλέιγ, ο οποίος την Πέμπτη (13/4) ανακοίνωσε πως θα αφήσει την ακαδημία INSEP στο Παρίσι για να ακολουθήσει τα βήματα του συμπατριώτη του Τζερόμ Μουαζό, ο οποίος είχε φορέσει την φανέλα των Bruins το μακρινό 1998.

Τον Αντάι Μάρα, το μεγαλύτερο ταλέντο του Ισπανικού μπάσκετ, ο οποίος δεν θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στην Σαραγόσα.

Τον Σέρβο γκαρντ Λαζάρ Στεφάνοβιτς, ο οποίος αγωνίστηκε στο πανεπιστήμιο της Γιούτα την τρέχουσα σεζόν, μαζί με τον Λούκα Τάρλατς, γιο του παλιού παίκτη του Ολυμπιακού, Ντράγκαν.

Μέσα σ’ όλα ο Σίμοβιτς, προσπάθησε να πείσει και τον Αντρέι Στογιάκοβιτς, ο οποίος τελικά προτίμησε ένα άλλο κολέγιο της Καλιφόρνια, το Στάνφορντ.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ