fbpx

Αντισυμβατικοί ηγέτες 

Αντισυμβατικοί ηγέτες 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Τζίμι Μπάτλερ έχουν διαφορετικά όρια και επιτυχίες, αλλά κοινό τρόπο προσέγγισης. 

Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που μονομαχούν και πλέον η αντιπαλότητα τους εξελίσσεται σε κλασική για την Ανατολική περιφέρεια. Μπακς και Χιτ είναι δύο ομάδες με παρεμφερή κουλτούρα, κυρίως γιατί στηρίζονται σε δύο… αντισυμβατικούς σούπερ-σταρ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Τζίμι Μπάτλερ πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα της εποχής, καθώς προτιμούν να ηγούνται μέσω του παραδείγματος που οι ίδιοι θέτουν στους συμπαίκτες τους. Βεβαίως τα όρια τους είναι διαφορετικά, όπως και το μέγεθος της επιτυχίας τους, με τον Greek Freak να είναι ένα επίπεδο πιο ψηλά. 

Το μάθημα από τον Ρόντο

Ο άσος των Χιτ έχει φθάσει αρκετές φορές στα άκρα, ώστε να «ενεργοποιήσει» μέλη των ομάδων του, που δεν έφθαναν στο ταβάνι των δυνατοτήτων τους. Στο Σικάγο «έδεσε» τέλεια με την σκληρή νοοτροπία του Τομ Τιμποντό αλλά και με έμπειρα στελέχη σαν τον Ντέρικ Ρόουζ ή τον Γιοακίμ Νοά. Ωστόσο στην τελευταία χρονιά της θητείας του, «ξέσπασε» εναντίον κάποιων νεαρών συμπαικτών του. Μετά από μια ήττα από τους Χοκς στα μέσα της περιόδου 2016-17, ο ίδιος και ο Ουέιντ έχοντας σημειώσει 40 και 33 πόντους αντίστοιχα, έκριναν πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να ασκήσουν κριτική. «Αν δεν τρελαίνεσαι μετά από κάθε ήττα, τότε κάτι είναι λάθος. Δεν το βλέπουν, όμως, όλοι έτσι. Θέλω να παίζω με τύπους που παίζουν σκληρά και που αγαπάνε αυτό που κάνουν», είπε πει ο «Buckets», για να εισπράξει την απάντηση από τον τότε συμπαίκτη του Ραζόν Ρόντο. «Οι δικοί μου βετεράνοι δεν θα μιλούσαν ποτέ στον Τύπο, θα μιλούσαν μέσα στην ομάδα. Δεν θα επέλεγαν ποια στιγμή θα τα δώσουν όλα. Κάθε μέρα έπαιζαν σκληρά, είτε ήταν προπόνηση, είτε ήταν αγώνας. Δεν έπαιρναν ρεπό». 

Ο Μπάτλερ φάνηκε πως έμαθε το μάθημα του από τον Ρόντο και στην συνέχεια της καριέρας του, φρόντιζε να «μιλάει» περισσότερο με τις πράξεις του, αν και δεν σταμάτησε να εκφράζεται δημοσίως.  

Η προπόνηση που «κατάπιε» τους Τάουνς-Ούιγκινς 

Στην Μινεσότα, έβαλε γρήγορα στο στόχαστρο του τον Κάρλ Άντονι Τάουνς και τον Άντριου Ούιγκινς, θεωρώντας ότι και οι δύο προσπαθούσαν κι έπαιζαν πολύ κάτω από το δυναμικό τους. Γι’ αυτό το λόγο παρά την πρόκριση τους το 2017 στα πλέι-οφ για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, είχε ζητήσει ανταλλαγή από τους «λύκους», οι οποίοι ωστόσο είχαν προσπαθήσει να τον μεταπείσουν. 

Ο Μπάτλερ δεν ήθελε να πάρει μέρος στην προετοιμασία και στην πρώτη προπόνηση που συμμετείχε, έστειλε το μήνυμα του με εμφατικό τρόπο: Στο εσωτερικό διπλό έπαιξε μαζί με τους αναπληρωματικούς και η ομάδα του νίκησε τους βασικούς με τον ίδιο να «καταπίνει» στην άμυνα τον Τάουνς και τον Ούιγκινς. «Είμαι σκληρός μαζί τους, γιατί αυτός είμαι», είχε δηλώσει τότε. «Δεν είμαι ο πιο ταλαντούχος παίκτης της ομάδας. Αυτός είναι ο Τάουνς. Ο Ούιγκινς έχει τα περισσότερα χαρίσματα από τον Θεό. Ποιος παίζει πιο σκληρά; Εγώ! Έτσι δείχνω ότι είμαι εδώ». 

Μάλιστα ο Ντέρικ Ρόουζ, ο οποίος αγωνιζόταν τότε στους Γουλφς είχε αποκαλύψει στην αυτοβιογραφία του, πως ο Μπάτλερ είχε κυριαρχήσει στην συγκεκριμένη προπόνηση, βάζοντας μόνο ένα καλάθι !

Ο εκνευρισμός του στους Σίξερς 

Επόμενος του σταθμός ήταν η Φιλαδέλφια κι ο επόμενος που βρέθηκε στο στόχαστρο του ήταν ο Μπεν Σίμονς. Οι δύο τους δεν συγχρωτίσθηκαν ποτέ, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη ανάμεσα στον νυν παίκτη των Χιτ και τον τότε χεντ κόουτς των Σίξερς Μπρετ Μπράουν. Ο Μπάτλερ είχε εξαγριωθεί σε ένα βίντεο του προπονητικού επιτελείου, όταν κανείς από τους συμπαίκτες του δεν έδειξε να ενδιαφέρεται. «Καθόμασταν όλοι εκεί πέρα και κανείς δεν έλεγε τίποτα. Σκεφτόμουν ότι «αυτοί οι καρ@#$ς πιστεύουν πως έτσι κι αλλιώς είμαι ένας μαλάκας οπότε δεν είπα τίποτα. Κι έτσι καθόμουν κι άκουγα τα «κλικ» από το βίντεο και σκεφτόμουν ποιος είναι ο λόγος που το κάνουμε όλο αυτό», είχε εξιστορήσει με την γνωστή του γλαφυρότητα στο podcast του Τζέι Τζέι Ρέντικ . 

Τα… προβλήματα του Μπάτλερ, λύθηκαν όταν μετακόμισε στο Μαϊάμι, όπου έδεσε τέλεια με την σκληρή κουλτούρα που έχει εμφυσήσει στους Χιτ, ο Πατ Ράιλι. 

Ο μοναδικός Γιάννης 

Αντίθετα στο Μιλγούοκι, δεν είναι ο πρόεδρος ή ο προπονητής αυτός που έχει επιβάλλει τους κανόνες του. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τα έργα του, έχει αναγκάσει τους συμπαίκτες του να τον ακολουθούν χωρίς… αντιρρήσεις. Παίζει ακόμα κι όταν είναι τραυματίας, έχει την ίδια ενέργεια στην προπόνηση και όπως εξήγησε πρόσφατα ο Τζρού Χόλιντει, ο κόσμος έχει αρχίσει να τον… βαριέται. «Έχει υπάρξει MVPπερισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε. Κάνει τα ίδια πράγματα τόσο καιρό, που οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να βαριούνται. Κάνει τα πάντα να φαίνονται εύκολα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι». 

Αντετοκούνμπο
Αντετοκούνμπο

Οι ιστορίες για την ασύγκριτη εργατικότητα του Greek Freak είναι αμέτρητες, αλλά ίσως η πιο ενδεικτική είναι αυτή που είχε εξιστορήσει ο (πρωταθλητής του 2011 με τους Μάβερικς) Τζέισον Τέρι. «Συνήθως πριν τα παιχνίδια, πηγαίναμε το βράδυ στο γήπεδο, κάναμε μερικά σουτάκια, βλέπαμε λίγο βίντεο και φεύγαμε. Στην δεύτερη μου εβδομάδα στο Μιλγούοκι είδα κάτι μοναδικό, Ο Γιάννης ήταν το βράδυ στο γήπεδο και έκανε προπόνηση στην άμυνα για τα συστήματα των αντιπάλων. Αυτό ήταν κάτι ανήκουστο. Έχω δουλέψει μαζί με τον Γκαρνέτ και τον Νοβίτσκι σε παρόμοιες καταστάσεις, αλλά το να βλέπω τον Γιάννη να δουλεύει λες και έπαιζε σε κανονικό αγώνα, ήταν απίστευτο. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο από έναν σούπερ-σταρ». 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ