fbpx

Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία 

Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία 

Οι Νετς απέτυχαν παταγωδώς με την super team τους, αλλά πλέον, με τον Μπρίτζες σε ρόλο ηγέτη και αμέτρητα ντραφτ πικ, το μέλλον τους φαντάζει εξαιρετικά ευοίωνο. 

Ο Τζό Τσάι έδωσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια το 2018 για να αγοράσει το 49% των Νετς, με δικαίωμα εξαγοράς όλου του μετοχικού ποσοστού του Μιχαήλ Προχόροφ σε διάστημα τριών ετών. Δεν μπόρεσε να περιμένει ούτε ένα και στις 16 Αυγούστου του 2019, έδωσε άλλο 1,35 δισεκατομμύριο δολάρια για να γίνει ο καθ’ ολοκληρίαν ιδιοκτήτης της ομάδας του Μπρούκλιν. Την ίδια βιασύνη έδειξε και στο να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα διεκδικούσε άμεσα το πρωτάθλημα, φανερώνοντας πως δεν είχε διδαχθεί από το πάθημα του προκατόχου του. Η απόφαση του Προχόροφ το 2013 να υποθηκεύσει το μέλλον της ομάδας του στην ανταλλαγή των Γκαρνέτ-Πιρς από την Βοστώνη, την οδήγησε σε αρκετά χρόνια ανυποληψίας… 

Έτσι και ο Τσάι αρχικά το 2019 επένδυσε 345 εκατομμύρια δολάρια (!) στους Ντουράντ-Έρβινγκ, αλλά και στον Ντιάντρε Τζόρνταν κι ενάμιση χρόνο αργότερα «κληρονόμησε» τα 80 εκατομμύρια δολάρια του υπολοίπου του super max συμβολαίου του Τζέιμς Χάρντεν στο «deal» με τους Ρόκετς. Ούτε λίγο, ούτε πολύ επένδυσε 400 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερις παίκτες, εκ των οποίων πλέον ουδείς είναι κάτοικος Μπρούκλιν. Κι όμως, απόψε (15/4) που θα αντιμετωπίσουν στην πρεμιέρα των πλέι-οφ τους Σίξερς του Χάρντεν και του Τζοέλ Εμπίντ, οι Νετς φαίνεται πως έχουν ευοίωνο μέλλον. 

Ο βασικός λόγος είναι πως έδιωξαν την τοξικότητα που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στους τρεις σούπερ-σταρ τους. Ο Χάρντεν εκνευρίστηκε γρήγορα με τα τερτίπια του «αρνητή» Έρβινγκ την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, ενώ το ίδιο συνέβη την τρέχουσα με τον Ντουράντ όταν ο «κύριε ελέησον» ζήτησε ανταλλαγή από τον πρόεδρο Σον Μαρκς.

Ο υγιής Μπρίτζες και το «what if» των Σίξερς 

Πλέον ο νέος αστέρας της ομάδας είναι απολύτως υγιής τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. O Μικέλ Μπρίτζες μετά την ανταλλαγή του από το Φίνιξ έγινε μόλις ο 42ος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που πήρε μέρος σε 83 ματς, δηλαδή ένα περισσότερο από το πλήρες πρόγραμμα της κανονικής περιόδου κι ένα λιγότερο απ’ όσα έπαιξαν μαζί την σεζόν 2021-22 οι Ντουράντ-Έρβινγκ!

Στα 27 του χρόνια μπαίνει τώρα στην ακμή της καριέρας του και από την στιγμή που μετακόμισε στο Μπρούκλιν εκτόξευσε την παραγωγικότητα του από τους 17,2 πόντους που είχε στους Σανς στους 26,1, δείχνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει τον ηγέτη των «διχτυών» για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα είναι δεσμευμένος με συμβόλαιο ως το 2027 με αποδοχές «μόλις» 70 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό κατά πολύ μικρότερο της αξίας του στην αγορά.

Ο Μπρίτζες είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας, ιδιαίτερα αγαπητός από τους συμπαίκτες του, ο οποίος ουδέποτε έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα με την συμπεριφορά του. Παράλληλα αποτελεί ένα τεράστιο «what if» για τους Σίξερς, οι οποίοι τον είχαν επιλέξει στο Νο10 του ντραφτ του 2018, πριν τον στείλουν στο Φίνιξ. Σε αντίθεση, όμως, με το 99% ανάλογων περιπτώσεων, δεν ήταν μια προσυνεννοημένη συμφωνία ανάμεσα στις δύο ομάδες, αλλά προέκυψε στην διάρκεια του ντραφτ και «στοιχειώνει» μέχρι σήμερα την Φιλαντέλφια. 

Οι πολύτιμες επιλογές

Πέραν του Μπρίτζες, ακόμα ένας λόγος ώστε οι φίλοι των Νετς να χαμογελούν, είναι πως όχι μόνο «κάλυψαν» τις χαμένες επιλογές πρώτου γύρου που είχαν δώσει στους Ρόκετς για τον Χάρντεν, αλλά έχουν πλέον πλεόνασμα μετά τις ανταλλαγές του Ντουράντ και του Έρβινγκ. Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν ακόμα έξι draft pick στον πρώτο γύρο, καθώς στην… συλλογή τους διαθέτουν το εφετινό και του 2027 των Σίξερς, τρία ακόμα από τους Σανς (23,25,27) και ένα από τους Μάβερικς, το 2029. 

Μετά την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας οι επιλογές πρώτου γύρου έγιναν ακόμα πιο πολύτιμες και χρήσιμες για τις ομάδες, αφού αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να ξεπερνούν το όριο του σάλαρι-καπ και να κρατούν καλούς παίκτες, δίνοντας τους μεγάλα συμβόλαια. Ακόμα κι αν οι Νετς δεν χρησιμοποιήσουν όλες αυτές τις επιλογές, μπορούν να τις αξιοποιήσουν σαν «trade assets» για να μπορέσουν να πάρουν παίκτες από το πρώτο ράφι. 

Ως εκ τούτου, ναι μεν το παρόν φαίνεται πολύ καλύτερο για τους Σίξερς, οι οποίοι είναι το φαβορί στην σειρά του πρώτου γύρου, πλην όμως το μέλλον φαντάζει ιδιαίτερο ελπιδοφόρο για τους Νετς.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ