fbpx

Αρμενία-Βιτόρια μέσω… Χαλκίδας

Αρμενία-Βιτόρια μέσω… Χαλκίδας

Ο Στίβεν Ίνοχ της Μπασκόνια «γνωρίσθηκε» με το Ευρωπαϊκό μπάσκετ μέσω ενός Ευρωμπάσκετ Νέων β κατηγορίας που έγινε στην χώρα μας.

Είναι ένας από τους πιο προικισμένους ψηλούς των Ευρωπαϊκών παρκέ με επιθετικό ρεπερτόριο που θα ζήλευαν ακόμα και παίκτες του ΝΒΑ.

Ο Στίβεν Ίνοχ αποτελεί ακόμα ένα «λαβράκι» της Μπασκόνια που οφείλει πολλά στον… Γιώργο Βασιλακόπουλο, αλλά και στον Ρικ Πιτίνο.

Η διαδρομή του 25χρονου σέντερ από το παραθαλάσσιο χωριό Νόρουοκ του Κονέκτικατ ως την Βιτόρια έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνει στάσεις στην Χαλκίδα και στο Λούιβιλ στις οποίες (έμμεσα η άμεσα) εμπλέκονται ο άλλοτε πρόεδρος της Ελληνικής ομοσπονδίας, μαζί με τον πρώην προπονητή της Εθνικής και του Παναθηναϊκού.

Το… προξενιό με την Αρμενία

Ο λόγος που η πορεία του Αμερικανού παίκτη είναι τόσο αλλόκοτη, έχει να κάνει με την παρουσία του στο γυμνάσιο Μοντβιλ. Εκεί προπονητής του ήταν ο Τζέρε Κούιν, ο οποίος την δεκαετία του 90, είχε παίκτη τον Αρμενικής καταγωγής Ελβετό γκαρντ Σαντάκ Κετσεγιάν, ο οποίος αφού επέστρεψε στην Ευρώπη έγινε ατζέντης. Μάλιστα στις μέρες μας εκπροσωπεί αρκετούς παίκτες στις χώρες που συνορεύουν με την Ελβετία και καλύτερος του πελάτης είναι ο Κρις Τζόουνς.
Ο νυν ηγέτης της Βαλένθια αφού αποφοίτησε από το NCAA, ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία από την Σταργουινγκς της Βασιλείας και… φυσικά έχει αποκτήσει διαβατήριο Αρμενίας, την φανέλα της οποίας φόρεσε το προηγούμενο καλοκαίρι.
Ο Κετσεγιάν, λοιπόν, στην διάρκεια της περιόδου 2015-16, ρώτησε τον Κούιν αν γνωρίζει κάποιον ικανό ψηλό, ο οποίος θα ήθελε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις «μικρές» Εθνικές της Αρμενίας, με αντάλλαγμα το διαβατήριο της χώρας που θα τον καθιστούσε «πολύτιμο» στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Κούιν δίχως δεύτερη σκέψη σύστησε τον Ίνοχ με τον οποίο συγχρωτιζόταν επί καθημερινής βάσης και με συνοπτικές διαδικασίες απέκτησε την μπασκετική υπηκοότητα της Αρμενίας, έστω κι αν δεν είχε την παραμικρή σχέση με την χώρα!

Η στάση στην Χαλκίδα και το λάθος με την Κρήτη

Η πρώτη του υποχρέωση ήταν το Ευρωμπάσκετ Νέων β κατηγορίας, το οποίο ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε σπεύσει να καπαρώσει στον τόπο της εξοχικής κατοικίας του.

Η Χαλκίδα είχε την υποδομή ώστε να φιλοξενήσει το τουρνουά, μέσω του οποίου η Εθνική Νέων θα επέστρεφε στην πρώτη κατηγορία. Όπερ και εγένετο, καθώς ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είχε στα χέρια του μια εξαιρετική δωδεκάδα παικτών, από τους οποίους όλοι πέρασαν από την Α1 και δύο εξ’ αυτών πλέον (ο Κώστας Αντετοκούνμπο στην Φενέρ και ο Αντώνης Λούντζης στον Ολυμπιακό) βρίσκονται στην Ευρωλίγκα!

Η Ελλάδα βγήκε τρίτη και προβιβάστηκε και κέρδισε την συμμετοχή της στο Ευρωμπάσκετ Νέων του 2017 στο Ηράκλειο, ενώ η Αρμενία έμεινε στην 17η θέση, παρά το γεγονός πως ο Ίνοχ ήταν εντυπωσιακός με 17,3 πόντους, 15,2 ριμπάουντ και δύο τάπες ανά αγώνα.

Στην προσωπική του σελίδα στην Wilkipedia αναφέρεται λανθασμένα πως έπαιξε στο τουρνουά του Ηρακλείου, αλλά στην πραγματικότητα είχε περάσει τον Ιούλιο του 2017 στην… εξωτική Οραντέα της Ρουμανίας. Εκεί το σκηνικό ήταν παρεμφερές με την Χαλκίδα. Ο Ίνοχ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Β κατηγορίας έκανε… όργια με 22,5 πόντους, 14,8 ριμπάουντ και 1,8 τάπες ανά αγώνα και η Αρμενία παρέμεινε… σταθερή στην 17η θέση.

Η παρέμβαση και η απόλυση του Πιτίνο

Ανάμεσα στα δύο Ευρωμπάσκετ, ο Ίνοχ είχε περάσει μια αδιάφορη δεύτερη χρονιά στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το οποίο στο ξεκίνημα του Απριλίου του 2023 κατέκτησε το πέμπτο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Τότε είχε προπονητή τον Κέβιν Όλι καλύτερους συμπαίκτες τον Τζέιλεν Άνταμς (νυν της Μακάμπι Τελ Αβίβ) και τον Αμίντ Μπρίμα (πλέον της Γαλλικής Μπουρζ, που απέκλεισε ο Προμηθέας στο Eurocup).

Ο Όλι χρησιμοποίησε ελάχιστα τον… Αρμένιο σέντερ, ο οποίος σε 29 αγώνες είχε μόλις 12 λεπτά μέσης συμμετοχής και 3,1 πόντους ανά αγώνα. Έτσι στο τέλος της περιόδου, αποφάσισε να αλλάξει πανεπιστήμιο και ο Ρικ Πιτίνο έσπευσε να τον «δεσμεύσει» για λογαριασμό του Λούιβιλ.

Ο Ίνοχ πέρασε το καλοκαίρι του στην πόλη του Κεντάκι κάνοντας προπονήσεις με το επιτελείο του Πιτίνο στους Cardinals, γνωρίζοντας πως (λόγω των παλιών κανονισμών του NCAA) θα έχανε την σεζόν 2017-18.

Αυτό που δεν γνώριζε και δεν περίμενε ήταν πως τον Σεπτέμβριο του 2017 θα ξεσπούσε το σκάνδαλο παράνομης χρηματικής συναλλαγής με τον παίκτη Μπράιαν Μπόουεν που θα οδηγούσε στην απόλυση του Ricky P.

Εν τέλει, ο Ίνοχ έπαιξε στους «καρδινάλιους» από το 2018 ως το 2020 με προπονητή τον (παλιό παίκτη του Πιτίνο) Ντέιβ Πάτζετ και μετά την αποφοίτηση του, ξεκίνησε την περιήγηση του στην Ιβηρική χερσόνησο πρώτα με την Ομπραντόιρο και ακολούθως με την Μπασκόνια, έχοντας σαν… βαρύ χαρτί το Αρμενικό διαβατήριο.   

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ