fbpx

Video Analysis: Η αξιοποίηση των Μαντζούκα και Γκριγκόνις

Video Analysis: Η αξιοποίηση των Μαντζούκα και Γκριγκόνις

Ο coach Χρήστος Σερέλης έχει εντάξει στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού δύο παίκτες που επί Ράντονιτς ήταν «παρκαρισμένοι» στον πάγκο.

Η δουλειά του coach Σερέλη αυτό το μικρό διάστημα, αποτελεί ένα δείγμα γραφής στο τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Ο έμπειρος τεχνικός θέλει να αλλάξει ολοκληρωτικά το παιχνίδι του Παναθηναϊκού, παίρνοντας από τους παίκτες αυτό που μπορούν να δώσουν.

Ο Γκριγκόνις έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς για τον Παναθηναϊκό, αλλά επί Ράντονιτς ο Λιθουανός από μπασκετμπολίστας είχε αλλάξει καριέρα σε… ποδηλάτη. Ο Σερέλης τον κατέβασε από το ποδήλατο και τον έβαλε στο παρκέ.

Χαριτολογώντας, δεν έφτανε μόνο αυτό. Ο coach χρησιμοποιεί τον Λιθουανό ως secondrary ball hander, είτε παίρνοντας τα pnr ή βγαίνοντας μέσα από curl και μετά έχει το ελεύθερο να δημιουργήσει. Πάμε να δούμε πως συμπεριφέρεται πλέον ο Λιθουανός μετά DHO (dribble hand off).

via GIPHY

Στην προκειμένη φάση έχουμε πλήρη αξιοποίηση των χαρακτηριστικών του Γκριγκόνις. Ο Λιθουανός αφού παίρνει τη μπάλα στις 45 μοίρες, «χτυπάει» σε πρώτο χρόνο με ένα slash. Ο Σερέλης έχει διώξει τον Μποχωρίδη με ένα cut κοντά στο middle post, ώστε να αναγκαστεί ο Κέιναν να δώσει εκείνος τη βοήθεια στον Γκριγκόνις, έχοντας φυσικά τον Λι στοχευμένο στη γωνία.

Φυσικά το μέγεθος του Γκριγκόνις και η ικανότητα του να πασάρει, δίνει στον Λι αυτό το ελεύθερο τρίποντο, το οποίο προέρχεται από την απόλυτη στόχευση του κόουτς του Παναθηναϊκού.

Ένας ακόμη παίχτης που επί Ράντονιτς βρισκόταν στο περιθώριο, ήταν ο Μαντζούκας. Ο Λευτέρης είναι από τους λίγους Έλληνες που έχουν ως έμφυτο στοιχείο το σουτ και ειδικότερα το spot up shot. Ο coach Σερέλης φτιάχνει συνεχώς «δίδυμα» στην επίθεση. Σε προηγούμενες καταστάσεις είχαμε δει το Γκριγκόνις-Μπέικον, Γκριγκόνις-Λι. Στην προκειμένη, βλέπουμε το Γκριγκόνις-Μαντζούκας.

via GIPHY

Όπως είπαμε, ο Γκριγκόνις λειτουργεί ως secondary ball handler. Στην προηγούμενη φάση είδαμε πως λειτουργεί ο Λιθουανός μετά από DHO. Τώρα, βλέπουμε πως λειτουργεί μετά από PNR. Σε αυτό καταλυτικό ρόλο παίζει το βύθισμα του Γκουντάιτις, που παίρνει τον Πίτερς πάνω του.

Ο Σλούκας δεν πάει να βοηθήσει τη γωνία, αφού αν γινόταν αυτό θα έπρεπε ο ΜακΚίσικ να κάνει μια μεγάλη αντικατάσταση στην άμυνα. Έτσι, με αυτή την επιλογή του Ολυμπιακού που την έχει διαβάσει ο Σερέλης, έχει «κυκλωθεί» το spot up shot του Μαντζούκα.

Ο Έλληνας τεχνικός παίζει με την απόλυτη στόχευση στην επίθεση, ορίζοντας τον Γκριγκόνις ως τον «playmaker» του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ