fbpx

Video Analysis: Ο Ολυμπιακός σκοράρει από τη ρακέτα με κάθε πιθανό τρόπο

Video Analysis: Ο Ολυμπιακός σκοράρει από τη ρακέτα με κάθε πιθανό τρόπο

Ένα μεγάλο «όπλο» του φετινού Ολυμπιακού, είναι η ρακέτα του, αφού μέσω εκείνης φτιάχνει ένα μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού του.

Αναμφίβολα οι Πειραιώτες παίζουν το πιο δομημένο μπάσκετ στην Ευρώπη. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν κάνουν κάτι περισσότερο από το… απλό, αφού έχουν ξεκάθαρους κανόνες. Ο coach Μπαρτζώκας και το επιτελείο του, έχουν σπαταλήσει ατέλειωτες ώρες στο κλειστό του ΣΕΦ και αυτό φαίνεται, καθώς υπάρχουν κάποια sections που ο Ολυμπιακός βασίζει το παιχνίδι του. Εμείς, θα βασιστούμε σε τρια:

  • Spacing
  • Inside-Outside δημιουργία
  • Off Ball Motion

Θα πάρουμε χαρακτηριστικές φάσεις από το πιο πρόσφατο παιχνίδι με την Μπάγερν, όπου ο Ολυμπιακός έδωσε δωρεάν σεμινάρια επιθετικής δημιουργίας από το χαμηλό post με κάθε τρόπο.

Ένα από τα ατού του Ολυμπιακού είναι η κίνηση μακριά από τη μπάλα, το λεγόμενο off ball motion. Στο μονοπάτι που άνοιξε ο Βεζένκοφ, αρχίζει να το περπατάει και ο Πίτερς. Ο Αμερικανός φόργουορντ έχει εξελίξει το παιχνίδι του και πλέον διαβάζει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις τοποθετήσεις της άμυνας.

via GIPHY

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, στο drive του Σλούκα που καταλήγει σε ένα Kick-Out, ο Πίτερς από τη γωνία πηγαίνει στις 45 μοίρες, βάζοντας στην μέση τον Γκιφάι. Η άμυνα της Μπάγερν δεν είναι η ενδεδειγμένη, καθώς ο Γκιφάι θα έπρεπε να πάει πρώτος στη μπάλα. Παρόλα αυτά, ακόμη και να πήγαινε πρώτος, ο Λαρεντζάκης ήταν έτοιμος να πάρει την έξτρα πάσα ώστε να εκτελέσει απευθείας ή να χτυπήσει στο close out και από εκεί να είχε την επιλογή του τελειώματος ή κάποιας skip πάσας.

Σε κάθε του επιλογή, ο Ολυμπιακός έχει 3-4 διαφορετικά πλάνα στην ίδια φάση που φαίνονται πως κινούνται αυτόματα.

Φαλ-Ουοκαπ κάνουν τρομακτική δουλειά που πολλές φορές δεν φαίνεται

Ο Γάλλος ψηλός είναι ένα ισχυρό χαρτί στο μετοχολόγιο του «ερυθρόλευκου» χρηματιστηρίου. Το χαρακτηριστικό που τον κάνει ξεχωριστό είναι η ικανότητα του να πασάρει και να διαβάζει γενικότερα το παιχνίδι. Το ίδιο ακριβώς κάνει και ο Ουόκαπ, καθώς υπήρξε μια συγκεκριμένη φάση με τη Μπάγερν που δείχνει όλες τις αρετές των δύο, μαζεμένες.

via GIPHY

Ναι, ο Βεζένκοφ τελειώνει τη φάση, αλλά έχουν προηγηθεί σημαντικά πράγματα. Ο Φαλ με το που πήρε τη μπάλα, έφτιαξε τον χώρο του και αμέσως πήγε το βλέμμα του στη weak side, έχοντας στοχεύσει εξαρχής τον Βεζένκοφ και όχι να τελειώσει τη φάση ο ίδιος. Ο Ουόκαπ κόβει ολόσωστα, ώστε να μαζέψει την άμυνα προς τα μέσα και ο «Βεζέ» μένει μόνος του στις 45 μοίρες. Ο Φαλ τον βλέπει και από ‘κει και πέρα ο Βεζένκοφ είχε όλες τις επιλογές. Είτε σουτ, είτε κάποιο τελείωμα από χαμηλά.

Η παρουσία του Κέιναν «τρομοκρατεί»

Στην προηγούμενη ανάλυση, είχαμε περιγράψει την επιδραστικότητα του Τόμας στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι και ο Κέιναν. Ο Αμερικανός περιφερειακός τους τελευταίους μήνες έχει μετατραπεί σε έναν «δολοφόνο» έξω από το τρίποντο. Μόνο και μόνο η παρουσία του, αναγκάζει την άμυνα να έχει μονίμως έναν παίκτη πάνω του.

Αυτό, δημιουργεί χώρους και φυσικά είναι το αγαπημένο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Στο ματς (και) με τη Μπάγερν, υπήρξε μια χαρακτηριστική φάση που απέδειξε ότι ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύεται τους πάντες, χωρίς απαραίτητα να κουνηθούν από τη θέση τους!

via GIPHY

Στην προκειμένη φάση, ο αμυντικός του Κέιναν είναι κολλημένος πάνω του. Ο Μπαρτζώκας έχει διαβάσει τη φάση, έχει τοποθετήσει τον Φαλ στο τρίποντο, ώστε να πάρει τον αμυντικό μαζί του και να ανοίξει περισσότερο την άμυνα, ώστε να εκμεταλλευτεί ο Βεζένκοφ μαζί με τον Παπανικολάου την κακή συνεννόηση των Γερμανών, να κάνει το backdoor και να τελειώσει ακόμη μια εύκολη φάση.

Εν κατακλείδι ο Ολυμπιακός παίζει το πιο στοχευμένο μπάσκετ στην Ευρώπη, κάνοντας τα απλά πράγματα με πειθαρχία και οι παίκτες παίζεις μόνο για την ομάδα. Παράγοντες που ο coach Μπαρτζώκας τους έχει ενώσει, έχοντας φτιάξει το τέλειο αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ