fbpx

To «φρύδι» τριαντάρισε!

To «φρύδι» τριαντάρισε!

Ο Άντονι Ντέιβις έχει πετύχει ένα μοναδικό “γκραν σλαμ” στην ιστορία του μπάσκετ, αλλά το μέλλον του δεν δείχνει ανάλογα φωτεινό.

Πέτυχε πολλά σε μικρή ηλικία. Στα 21 του χρόνια, ο Άντονι Ντέιβις είχε προλάβει να αναδειχθεί πρωταθλητής του NCAA με το Κεντάκι, να πάρει το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική Αμερικής στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και να βρεθεί στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Ολοκλήρωσε το μοναδικό του… γκραν σλαμ με το δαχτυλίδι του ΝΒΑ με τους Λέικερς στην «φούσκα» του Ορλάντο το 2020 και θα περίμενε κανείς πως σήμερα (11/3) που συμπληρώνει το 30ο έτος της ηλικίας του, θα ετοιμαζόταν για το τελικό ντεμαράζ της καριέρας του που θα του χάριζε ακόμα περισσότερους τίτλους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι λίγο διαφορετική… 

Απέτυχε να γίνει ηγέτης

Ο «φρύδιας» παρά το γεγονός πως είχε οδηγήσει τους Wildcats στην κορυφή του NCAA μόλις στα 19 του χρόνια, δεν κατάφερε ποτέ να γίνει leader στο NBA. Δύο στοιχεία είναι χαρακτηριστικά από την θητεία του στην Νέα Ορλεάνη. Το πρώτο είναι πως δεν κέρδισε ποτέ την εκτίμηση του Τζρού Χόλιντεϊ, ο οποίος αποτελούσε παράδειγμα για τους συμπαίκτες του στους Πέλικανς και πλέον στο Μιλγουόκι έχει «δέσει» τέλεια με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. 

Το δεύτερο είναι πως η μοναδική πετυχημένη του χρονιά ήταν το 2018, όταν στο πλευρό του είχε τον «καλό» Ντε Μάρκους Κάζινς. Η παρουσία του «Boogie» στο πλευρό του, είχε αφαιρέσει μεγάλο βάρος της πίεσης που ένιωθε και είχε καταφέρει να οδηγήσει τους Πέλικανς για πρώτη (και τελευταία) φορά στον δεύτερο γύρο των πλέι-οφ, όπου είχαν αποκλειστεί με κατεβασμένα τα χέρια από τους μετέπειτα πρωταθλητές Ουόριορς. Συνολικά στα επτά χρόνια του στην πόλη της Λουιζιάνα μέτρησε μόλις δύο παρουσίες στην post season, ενώ έχασε συνολικά 108 ματς κανονικής περιόδου. 

Το γεγονός πως δεν επιστρέφει γρήγορα μετά τους τραυματισμούς του, είναι κάτι που τον έχει χαρακτηρίσει και στην θητεία του στους Λέικερς. Μέσα σε τέσσερα χρόνια έχει χάσει 113 παιχνίδια και μολονότι ο ίδιος εξοργίζεται κάθε φορά που τον ρωτούν για το συγκεκριμένο ζήτημα, τα νούμερα δείχνουν πως πράγματι χρειάζεται αρκετό διάστημα για να θέσει και πάλι τον εαυτό του στην διάθεση του εκάστοτε προπονητή του. 

Εύθραυστες ισορροπίες με Λεμπρόν

Στο Λος Άντζελες παρά το γεγονός ότι «μετακόμισε» ένεκα του powerplay του Λε Μπρον Τζέιμς και του ατζέντη του Ριτς Πολ, ο οποίος μεθόδευσε την ανταλλαγή του από τους Πέλικανς, οι σχέσεις του με τον «βασιλιά» δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο. Ο Λε Μπρον υπολόγιζε πως θα είχε ήδη παραδώσει την σκυτάλη στον Ντέιβις, πλην όμως αυτός δεν μπόρεσε ποτέ να την παραλάβει, καθώς έχει χάσει σχεδόν την μισή του θητεία στους «λιμνάνθρωπους» λόγω των τραυματισμών του. 

Καθοριστικό σταυροδρόμι

Ο μήνας που ακολουθεί μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος για το μέλλον του AD στην “πόλη των αγγέλων”, αλλά και συνολικά για το υπάρχον ρόστερ των Λέικερς. Αν καταφέρουν να μπουν στα πλέι-οφς και έχουν μια καλή παρουσία, τότε ο Ρομπ Πελίνκα θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφέρει νέο πολυετές συμβόλαιο στον Ντ’ Άντζελο Ράσελ, ο οποίος ναι μεν προσφέρει περισσότερα από τον Ουέστμπρουκ, πλην όμως έχει κι αυτός παρεμφερή μειονεκτήματα στην προσωπικότητα του. Παράλληλα θα διατηρήσει ακέραιο τον υπόλοιπο κορμό, στον οποίο δεσπόζουν ο Τζέιμς με τον Ντέιβις. 

Σε περίπτωση, όμως, αποτυχίας, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν ριζικά. Ο Λε Μπρον έχει το δικαίωμα να μείνει ελεύθερος το καλοκαίρι του 2024 (όπως και ο «φρύδιας»), αλλά είναι στην διακριτική του ευχέρεια να αποφασίσει το μέλλον του. 

Σε πρώτη φάση το σίγουρο είναι ένα: Πως θα ήθελε να δει τον Ντέιβις, από «Ρόμπιν» να φορέσει την μπέρτα του «Μπάτμαν» και να δείξει πως μπορούν οι Λέικερς να βασιστούν πάνω του. 

Στα 30 του, έχει μια μοναδική ευκαιρία να βάλει και πάλι την καριέρα του στην σωστή ατραπό.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ