fbpx

Video Analysis: Η επιρροή του Τόμας στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού

Video Analysis: Η επιρροή του Τόμας στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε επί του Ερυθρού Αστέρα στο ΟΑΚΑ, με τον Ματ Τόμας να έχει σημαντικότατη συνεισφορά στο παιχνίδι του Χρήστου Σερέλη.

Κάθε ομάδα πρέπει να διαθέτει έναν σουτέρ μα τα χαρακτηριστικά του Ματ Τόμας. Δεν είναι τυχαίο που παίκτες τύπου Κάρολ, Κούριτς είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η ικανότητα τους μέσω του σουτ να ανοίγουν τις άμυνες, όντας μια μόνιμη απειλή, τους κάνει σίγουρα πιο ξεχωριστούς.

Ο Παναθηναϊκός πήρε την απόφαση να αποκτήσει τον Ματ Τόμας, ενός πολύ χρήσιμου εργαλείου, φτάνει να ξέρει κανείς να τον χρησιμοποιήσει. Επί ημερών Ράντονιτς, ο Τόμας δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σωστά για δύο βασικούς λόγους.

  • Οι «πράσινοι» δεν είχαν καθόλου καλό spacing, ως εκ τούτου, ο Τόμας δεν θα μπορούσε να βρει εύκολα τον χώρο για να εκτελέσει. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για παίκτη που για να φανεί, πρέπει η ομάδα να δουλεύει γι’ αυτόν.
  • Ο Τόμας χρειάζεται ικανότατους συμπαίκτες slasher που να μπορούν να δημιουργούν από έξω προς τα μέσα ή ψηλούς που να μπορούν να οργανώνουν από μέσα προς τα έξω. Κάτι που ο Παναθηναϊκός το είχε, αλλά δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει.

Ο Χρήστος Σερέλης θέλει να δώσει μεγαλύτερη κίνηση στην επίθεση, ώστε παίκτες όπως οι Γκριγκόνις και Τόμας να μπορέσουν να βρουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να εκτελέσουν. Το δίδυμο Γκριγκόνις-Τόμας λειτουργεί, καθώς ο πρώτος επί ημερών Σερέλη λειτουργεί ως secondary ball handler ενώ έχει την ικανότητα του Slasher «χτυπώντας» στα curl. Ο Σερέλης, λοιπόν, προσπαθεί να έχει συνεχώς αντίθετα από τον Γκριγκόνις τον Τόμας.

Τι καταφέρνει με αυτό; Δυο πράγματα:

  • Την σκιπ πάσα του Γκριγκόνις στον Τόμας, ο οποίος κινείται αποτελεσματικά στον χώρο.
  • Τις περισσότερες φορές που η βοήθεια μένει πάνω στον Τόμας, ο Γκριγκόνις έχει περισσότερο χώρο προς το καλάθι, ώστε να τελειώσει τη φάση ή να παίξει με τον ψηλό.

via GIPHY

Στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα, οι δύο τους συνεργάστηκαν άψογα. Φαίνεται ότι έχει δουλευτεί πολύ στην προπόνηση και να υπήρχε μεγαλύτερη κίνηση off ball την ώρα που ο Τόμας παίρνει τη μπάλα μετά από κάποιο split, τότε ενδεχομένως να είχαμε συνέχεια της φάσης σε περίπτωση που δεν υπήρχε σουτ.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός και είναι λογικότατο, είναι πως αν ο Γκριγκόνις ή ο Τόμας μετά από κάποια σκιπ πάσα δεν έχουν σουτ σε πρώτο χρόνο, δεν υπάρχει η κίνηση off ball, κάτι που δουλεύει ο Σερέλης. Παρόλα αυτά, όταν το πλάνο των «πράσινων» επί ημερών Ράντονιτς ήταν one man show του Μπέικον, τότε σίγουρα θα πάρει χρόνο για τους παίκτες να μπουν σε νέο καλούπι.

via GIPHY

Κοντός Λοτζέσκι και πιο πληθωρικός από τον Κάρολ

Η κίνηση για την απόκτηση του Τόμας δεν είχε λογική, όπως είχαμε γράψει, έτσι όπως λειτουργούσε ο Παναθηναϊκός επί Ράντονιτς. Με τον παροπλισμό του Γκριγκόνις και τον Ουόλτερς στα «πιτς» ανά δύο αγώνες, οι «πράσινοι» χρειαζόντουσαν άσσο.

Πλέον, ο coach Σερέλης έχει εντάξει ενεργά τον Γκριγκόνις στο πλάνο ως δεύτερο χειριστή, χτυπώντας μέσα από τα curl, σε συνδυασμό με την εξαιρετική off ball κίνηση του Τόμας.

Αυτό που ξεχωρίζει τον Αμερικανό δεν είναι μόνο το σουτ. Γενικότερα πρόκειται για έναν «κοντό» Λοτζέσκι. Μπορεί να χτυπήσει στα close out και να εκτελέσει με κάποιο pull up. Πολλοί τον συγκρίνουν με τον Κάρολ και δεν έχουν άδικο. Όμως, ο Κάρολ είναι σαφώς καλύτερος σουτέρ αλλά δύσκολα μπορεί να χτυπήσει στο close out.

Αν θέλαμε να περιγράψουμε τον Τόμας, είναι μια πιο πολυδιάστατη μορφή του Κάρολ, που υπό το καθεστώς του Χρήστου Σερέλη, μπορεί να δείξει κάποιες από τις δυνατότητες του.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ