Από τον MVP Πρέι ως τον 15χρονο Πέρεθ, αρκετά ταλαντούχα παιδιά έλαμψαν στο τουρνουά εφήβων ANGT της Πάτρας.
Η Ελλάδα έχει φιλοξενήσει ουκ ολίγες «μικρές» διοργανώσεις Εθνικών ομάδων, γεγονός που έχει δώσει την δυνατότητα στους φίλους του αθλήματος να παρακολουθήσουν στα πρώτα τους βήματα, αρκετούς παίκτες που εξελίχθηκαν σε αστέρια κορυφαίου διαμετρήματος. Από την περσινή περίοδο, έχουμε την τύχη να βλέπουμε και το τουρνουά εφήβων της Ευρωλίγκας στην Πάτρα, όπου φέτος ξεχώρισε η ομάδα με την (αν όχι καλύτερη τουλάχιστον) πιο παραγωγική ακαδημία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η Μπανταλόνα ξέρει να αναπτύσσει ταλαντούχους παίκτες και γι’ αυτό στα τμήματα υποδομής της υπάρχουν παιδιά απ’ όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Θα εξετάσουμε τις περιπτώσεις δύο εξ’ αυτών, αλλά και των υπολοίπων που ξεχώρισαν στο παρκέ του «Δημήτρης Τόφαλος».
ΡΟΥΜΠΕΝ ΠΡΕΙ 2005-ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ (Πορτογαλία)
Ο Πορτογάλος ψηλός ήταν ασταμάτητος και δικαίως αναδείχθηκε MVP. Το καλοκαίρι του 2022 είχε δείξει τα προσόντα του στο Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών της Ποντγκόριτσα, όπου έλαβαν μέρος παίκτες του 2002 και του 2003, ενώ ο ίδιος είναι γεννημένος το 2005!!! Ήταν ο έβδομος καλύτερος σκόρερ με 16,3 πόντους ανά αγώνα και όγδοος καλύτερος ριμπάουντερ με 8,4! Είναι πολύ γρήγορος για το μέγεθος του και με τα τεράστια χέρια του έχει την δυνατότητα να τελειώνει εξαιρετικά τις φάσεις μέσα στην ρακέτα. Αν μπορέσει να βελτιώσει το περιφερειακό του σουτ, ώστε να απειλεί και με πρόσωπο, τότε θα αλλάξει επίπεδο. Σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη του θα αποτελέσει η σωματική του βελτίωση, καθώς για το ανδρικό μπάσκετ είναι ακόμα αδύναμος.
ΤΙΤΖΑΝ ΣΑΛΑΟΥΝ 2005-ΣΟΛΕ (Γαλλία)
Ο Πρέι αναδείχθηκε δικαίως MVP στην Πάτρα, καθώς έστειλε την ομάδα του στην τελική φάση του ANGT στο Κάουνας, αλλά αυτός που εκτόξευσε τις μετοχές του στο μπασκετικό χρηματιστήριο ήταν ο Τιτζάν Σαλαούν. Αθλητής επιπέδου ΝΒΑ, με τεράστια χέρια, ο φόργουορντ της Σολέ ήταν ασταμάτητος στο ανοιχτό γήπεδο και πολλές φορές έμοιαζε με άνδρα απέναντι σε παιδιά. Παράλληλα σούταρε με το εξαιρετικό 41,5% στα τρίποντα και έδειξε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο σουτέρ. Ο γεννημένος το 2005 Σαλαούν θα είναι υποψήφιος στο ντραφτ του 2024 και η συμμετοχή του στο Ευρωμπάσκετ εφήβων της Σερβίας το καλοκαίρι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
ΜΠΕΝ ΣΑΡΑΦ 2006-ANGT (Ισραήλ)
Πέρσι ήταν στους εκλεκτούς του Βασίλη Σπανούλη, αλλά δεν έπαιξε πολύ καθώς ήταν δύο χρόνια μικρότερος. Φέτος ο Πέτερι Κόπονεν του έδωσε τα… κλειδιά της ομάδας επιλεκτών, έστω κι αν ήταν ένα χρόνο μικρότερος. Ενδιάμεσα είχε πρωταγωνιστήσει στο Ευρωμπάσκετ παίδων των Σκοπίων, στο οποίο είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ με 24,8 πόντους μέσο όρο. Είχε βάλει 30 απέναντι στη Εθική Ελλάδας και η μονομαχία του με τον Νεοκλή Αβδάλα (https://www.fiba.basketball/europe/u16/2022/game/1708/Israel-Greece#|tab=boxscore) ήταν ένα από τα χάιλαϊτ του τουρνουά με την ομάδα του Βαγγέλη Ζιάγκου να παίρνει τη νίκη και την πρόκριση στην τετράδα του τουρνουά. Ο αριστερόχειρας κόμπο γκαρντ, μπορεί να σκοράρει με τεράστια ευκολία όταν πηγαίνει από την αγαπημένη του αριστερή πλευρά, ενώ απειλεί και από την περιφέρεια. Είναι ταλέντο επιπέδου Ευρωλίγκας, ενώ αν πιάσει το «ταβάνι» του έχει τύχη ακόμα και για το ΝΒΑ.
ΑΜΑΕΛ ΛΕΤΑΝΓΚ 2005-ΣΟΛΕ (Γαλλία)
Λίγοι γνώριζαν τον Γάλλο ψηλό, ο οποίος δεν είχε αγωνιστεί σε καμία «μικρή» Εθνική των «τρικολόρ», αλλά με την παρουσία του στην Πάτρα, «μπήκε» στα μπλοκάκια αρκετών παραγόντων του μπάσκετ. Με ύψος 214 εκατοστών, ξεχώρισε για την ικανότητα του στην πάσα και τα ριμπάουντ, ενώ πήρε αρκετές προσπάθειες και από την περιφέρεια. Στην παρούσα φάση είναι αναξιόπιστος όπως μαρτυράει το 9% που είχε από τα 6,75μ, αλλά έχει την ικανότητα να βελτιωθεί. Όπως και για τον Πρέι, αλλά πολύ περισσότερο για τον Λετάνγκ, η βασική του προτεραιότητα είναι να δυναμώσει το κορμί του, ώστε να αντέχει στις επαφές και στις δύο άκρες του παρκέ.
ΓΙΟΧΑΝ ΓΚΡΟΥΝΛΟ 2005-ΡΑΣΤΑ ΒΕΧΤΑ (Γερμανία)
Ο Γερμανός σέντερ έκανε θραύση στα κοψίματα τελειώνοντας με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 25 σε τέσσερα παιχνίδια! Έτσι έσπασε το ρεκόρ του Βίκτορ Ουεμπανιάμα, ο οποίος πριν από δύο χρόνια είχε έξι τάπες μέσο όρο και δικαίως συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά. Το κορμί του είναι ήδη δυνατό και ώριμο και το «κλειδί» για το μέλλον του, θα είναι κατά πόσο θα μπορέσει να βελτιώσει την ταχύτητα του. Παράλληλα έδειξε διάθεση να παίξει με πρόσωπο αλλά και σε αυτόν τον τομέα θα χρειαστεί να δουλέψει αρκετά. Ο Γκρούνλο μπορεί να κάνει επαγγελματική καριέρα στην Γερμανία και το ταβάνι του θα καθοριστεί από την βελτίωση που θα έχει στους προαναφερθέντες τομείς.
ΝΤΟΥΕΙΝ ΑΡΙΣΤΟΝΤΕ 2006-ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ (Ολλανδία)
Ο Ολλανδός σούτινγκ γκαρντ με το σώμα που ήδη θυμίζει Ντούειν Ούειντ τα είχε «σπάσει» στο τουρνουά εφήβων Χοσπιταλέτ της Βαρκελώνης τον Δεκέμβριο, σουτάροντας με λίγο πάνω από 10%, αλλά στην Πάτρα παρουσίασε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Βελτίωσε (κάπως) την επίδοση του ανεβαίνοντας στο 28%, αλλά κυρίως με την επιθετικότητα του, κατάφερε να κερδίσει πολλά φάουλ και να σκοράρει από τη γραμμή της προσωπικής. Στην παρούσα φάση είναι πολύ καλύτερος αμυντικός παρά επιθετικός, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και μικρότερος κατά έναν χρόνο από τους περισσότερους αντιπάλους του. Το προηγούμενο Αύγουστο τον είχαμε δει στο Ευρωμπάσκετ παίδων των Σκοπίων με την Εθνική Ολλανδίας, η οποία τερμάτισε προτελευταία και «υποβιβάστηκε» στην Β’ κατηγορία.
ΓΙΟΧΑΝ ΣΙΣΟΚΟ 2006-ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ (Γαλλία)
Η Βιλερμπάν είχε ένα συμπαγές σύνολο και γι’ αυτό έφτασε ως τον τελικό του τουρνουά. Η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στον μικρό Ουεμπανιάμα, πλην όμως ο γεννημένος το 2007 Όσκαρ δεν ήταν έτοιμος να αγωνιστεί σε αυτό το τουρνουά. Καλύτερος παίκτης των Γάλλων ήταν ο Γιοχά Σισόκο, ένας πολύ δυνατός κόμπο γκαρντ, ο οποίος έβαζε… κάτω το κεφάλι και τρυπούσε τις αντίπαλες άμυνες με την δύναμη και τα αθλητικά του προσόντα. Μεγάλο ψεγάδι του ήταν το περιφερειακό του σουτ, αλλά τουλάχιστον είχε… αυτογνωσία και πήρε μόλις τρεις προσπάθειες πίσω από τα 6,75μ. σε τέσσερις αγώνες. Αν μπορέσει να βελτιώσει αυτό το στοιχείο, τότε θα μπορέσει να σταθεί σε επίπεδο ανδρών.
ΜΑΙΚΣΟΛ ΠΕΡΕΘ 2007-ΜΠΑΣΑΝΟ (Ιταλία)
Η Μπασάνο είχε αρκετά παιδιά με εντυπωσιακά κορμιά, αλλά τα περισσότερα είχαν αρκετά ψεγάδια στο παιχνίδι τους. Το ίδιο ισχύει και για τον Πέρεθ, ο οποίος όμως συμπλήρωσε μόλις πριν από δύο μήνες το 15ο έτος της ηλικίας του, καθώς είναι γεννημένος τον Δεκέμβριο του 2005. Στα χαρτιά δηλώνεται με αρκετά… σπάταλη διάθεση 203 εκατοστά, αλλά αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι η δύναμη και τα μακριά χέρια του. Δύο στοιχεία τα οποία εκμεταλλεύεται κατά κόρον, για να τελειώνει φάσεις μέσα στη ρακέτα. Για να μπορέσει, όμως, να σταδιοδρομήσει σε επαγγελματικό επίπεδο, θα πρέπει να βελτιώσει πολύ το σουτ του και τον χειρισμό της μπάλας.