fbpx

Βλέπουμε Ολυμπιακό ή τους Σαν Αντόνιο Σπερς;

Βλέπουμε Ολυμπιακό ή τους Σαν Αντόνιο Σπερς;

Άνετη νίκη η χθεσινή για τον Ολυμπιακό απέναντι στην Άλμπα στο Βερολίνο, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να παραδίδει μαθήματα μπάσκετ και τους «ερυθρόλευκους» να θυμίζουν τους Σαν Αντόνιο Σπερς.

Φυσικά Ολυμπιακό και Άλμπα τους χωρίζει η άβυσσος. Δύο διαφορετικοί κόσμοι και φυσικά τεράστια διαφορά ποιότητας. Από τη μία, είχαμε μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό με ψυχραιμία να βρει τις κατάλληλες λύσεις στα όποια προβλήματα και από την άλλη, ένα σύνολο που βιαζόταν να βάλει ανεπιτυχώς τη μπάλα στο καλάθι.

Οι «ερυθρόλευκοι» γρήγορα τους έριξαν στα σχοινιά, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στον Μπαρτζώκα να δώσει χρόνο συμμετοχής στους Τσάμη και Αμπόσι.

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε μια συνθήκη που δεν είχε ξαναβρεθεί

Το χθεσινό παιχνίδι ήταν ακόμη μια παράσταση του κόουτς Μπαρτζώκα. Ο προπονητής του Ολυμπιακού, για πρώτη φορά, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια συνθήκη που δεν είχε ξανασυναντήσει. Αφού στα πρώτα δύο λεπτά, είδε τους Μουσταφά Φαλ και Ταρίκ Μπλακ να χρεώνονται από δύο φάουλ.

Έτσι, ο Μπολομπόι αναγκάστηκε να επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος, ο οποίος στο τέλος της πρώτης περιόδου, χρεώθηκε και αυτός με δύο φάουλ! Παρόλα αυτά, δεν χρειάστηκαν περαιτέρω ιστορίες, αφού ο Βεζένκοφ θυμίζει περισσότερο παίκτη που κάνει τη… πλάκα του στα ανοιχτά.

Ο Βούλγαρος φόργουορντ πέτυχε 13 πόντους στην πρώτη περίοδο, όσους πέτυχε και η Άλμπα ολόκληρη, μαζεύοντας παράλληλα και 5 ριμπάουντ.

Έξυπνος τρόπος παιχνιδιού

Η Άλμπα δεν είχε ξεκάθαρο πλάνο στην άμυνα, αφού άλλες φορές έκλεινε αφήνοντας μερικά σουτ και άλλες φορές άφηνε πολύ εκτεθειμένη τη ρακέτα της. Ο Ολυμπιακός απ’ την άλλη δεν άλλαξε το παιχνίδι του και γιατί να το αλλάξει, άλλωστε, από τη στιγμή που καμία ομάδα δεν έχει βρει αντίδοτο;

Οι «ερυθρόλευκοι» χτυπούσαν τα φόργουορντ της Άλμπα, κυκλοφορόντας γρήγορα τη μπάλα στην περιφέρεια, στοχεύοντας την αδυναμία τους στα close outs. Μεγάλη δουλειά έκανε και ο Κέιναν, που πίεσε καλά τη μπάλα, δημιουργούσε ρήγματα με τα drives του και ανάγκαζε την βοήθεια να μαρκάρει πιο πάνω, φτιάχνοντας χώρο για τους συμπαίκτες του.

Όσον αφορά την άμυνα του, οι ερυθρόλευκοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως η Άλμπα έχει πολλούς φόργουορντς. Έτσι πίεσε πάνω στη μπάλα, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύτηκε πως μετά από kick out, δύσκολα βρίσκουν ελεύθερο παίκτη. Πράγματι, τα λάθη της Άλμπα ήταν πολλά και ο Ολυμπιακός κατάφερε να λειτουργεί την άμυνα του ως «βεντάλια».

Όταν βγήκε ο μαέστρος…

Παρά το +21 που βρέθηκε ο Ολυμπιακός, η Άλμπα βρήκε την ευκαιρία της να αντιδράσει μετά την έξοδο του Ουόκαπ. Οι Πειραιώτες χάθηκαν στην άμυνα, αφού ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκης ήταν… απόντες από το αμυντικό κομμάτι, επιτρέποντας στην Άλμπα να παίξει το παιχνίδι της, δηλαδή να «χτυπήσει» στο transition. Έτσι με ένα επί μέρους 17-6 σε 4.5 λεπτά, πήγε στην ανάπαυλα στο -10.

Μπορεί η Άλμπα να έφτασε και σε μονοψήφιο (41-50 στο 22’), αλλά Βεζένκοφ και Ουόκαπ έκαναν την δουλειά τους. Με πρωταγωνιστές τους δύο μάγους, ο Ολυμπιακός έφτιαξε ένα σερί 14-0 (43-72) και έκτοτε δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω του.

Οι ερυθρόλευκοι μετά τον εξάψαλμο του Γιώργου Μπαρτζώκα που είχε πάρει δύο τάιμ άουτ σε διάστημα τριών λεπτών, ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι, ανεβάζοντας τον πήχη σε… «ακατάλληλες» διαφορές (+37, 49-86).

Ουόκαπ, εσύ, σουπερ σταρ!

Μπορεί χθες οι περισσότεροι να υποκλίθηκαν στον Λεμπρόν Τζέιμς και στο Twitter να δημιουργείται το παντελώς ανούσιο ερώτημα περί GOAT, αλλά οι φίλοι Ευρωπαίοι, έβγαλαν για ακόμη μια φορά το καπέλο στον Ολυμπιακό.

Η συνεισφορά του Ουόκαπ στον Ολυμπιακό είναι πολυεπίπεδη. Ο action man των «ερυθρόλευκων» εκτός από τη πίεση πάνω στη μπάλα, αποπνέει ένα συναίσθημα ασφάλειας που ξέρεις πως όταν βρεθεί στην πεντάδα, όλα θα πάνε καλά.

Είναι ένα περίεργο συναίσθημα και σίγουρα μαζί με τον Βεζένκοφ είναι οι δύο παίκτες που έχει πάει ο Μπαρτζώκας στο επόμενο επίπεδο.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ