fbpx

Το «άσπρο άλογο» του μπάσκετ

Το «άσπρο άλογο» του μπάσκετ

Ο Λε Μπρον Τζέιμς μπορεί να μην είναι η… «κατσίκα», αλλά καλπάζει επί 20 χρόνια ακολουθώντας την ίδια ρουτίνα χωρίς σταματημό

Από το 2003 που πάτησε το πόδι του στο ΝΒΑ ως ο chosen one, ήξερε ότι θα είχε συνεχώς την σκιά του Μάικλ Τζόρνταν από πάνω του. Αφ’ ης στιγμής δεν είχε το ταλέντο για να τον ξεπεράσει, προσπάθησε να το πράξει με το στοιχείο στο οποίο υπερτερούσε: Την σωματική δύναμη….

Είκοσι χρόνια μετά, το debate «Τζόρνταν ή Λε Μπρον» εξακολουθεί να ιντριγκάρει και να διχάζει τον κόσμο του μπάσκετ, αλλά το σίγουρο είναι ένα: Ο «βασιλιάς Τζέιμς» με την απαράμιλλη εργατικότητα του, στα 38 του χρόνια εξακολουθεί να έχει την παραγωγικότητα ενός… 28χρονου και γι’ αυτό το λόγο έφθασε να είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών, προσπερνώντας τον ζωντανό θρύλο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

Ο τρόπος με τον οποίο «συντηρεί» το αλαβάστρινο κορμί του έχει αναλυθεί πλειστάκις, όπως και το γεγονός πως επενδύει σε αυτό πάνω σχεδόν δύο εκατομμύρια δολάρια ετησίως (https://www.essentiallysports.com/nba-basketball-news-inside-lebron-james-self-love-routine-that-takes-1-5-million-from-his-net-worth/).

Εξακολουθεί, όμως, να είναι το «Α και το Ω» της επιτυχίας του, οπότε ας δούμε τα βασικά κομμάτια της ρουτίνας του.

Οι άξονες της προετοιμασίας του

Πρώτα απ’ όλα ο Τζέιμς, έχει αφήσει άφωνους τους πάντες στο ΛΑ, καθώς όποτε η ομάδα του δεν ταξιδεύει, βρίσκεται στις 8 το πρωί στο προπονητήριο των Λέικερς στο Ελ Σεγκούντο. Μαζί έχει τον προσωπικό του γυμναστή και για μια ώρα κάνει ασκήσεις μόνο για το σώμα του, δίχως να πιάνει στα χέρια του την πορτοκαλί θεά. Οι άξονες της προετοιμασίας του είναι πέντε.

Α) Ο πρώτος και κυριότερος έχει να κάνει με την δύναμη του. Δίνει μεγάλη βάση στον κορμό του, καθώς θεωρεί ότι από εκεί αντλεί την ταχύτητα και την αλτικότητα του. Παράλληλα ξέρει ότι στην επαφή είναι πολύ δύσκολο να σταθεί μπροστά του οποιοσδήποτε αντίπαλος.

Β) Αξιοποιεί τα αθλητικά συμπληρώματα και οποιοδήποτε τεχνικό βοήθημα για το σώμα του. Επί παραδείγματι, πολύ σπάνια δεν θα δέσει τους αστραγάλους του με tape, ακόμα και για ένα χαλαρό shootaround.

Γ) Είναι πολύ προσεκτικός με την διατροφή του. Ο Λε Μπρον στα 20 χρόνια παρουσίας του στο ΝΒΑ, δεν έχει υπάρξει ούτε μια φορά υπέρβαρος, αλλά ούτε και σε κακή φυσική κατάσταση. Ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα και φροντίζει να ενυδατώνεται συνεχώς στην διάρκεια της ημέρας.

Δ)  Δίνει μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση του σώματος του. Λατρεύει την κρυοθεραπεία (https://www.youtube.com/watch?v=gt22MeBZ_DU) και όπως έχει πει «το κρύο νερό είναι το θεμέλιο της νεότητας».

E) Πέραν της άρτιας δουλειάς που κάνει με το σώμα του, είναι πάντοτε πνευματικά συγκεντρωμένος. Πολύ σπάνια θα τον δει κανείς μέσα στα αποδυτήρια το με το τηλέφωνο του ανά χείρας, όπως συμβαίνει με αρκετούς άλλους παίκτες. Προτιμάει να ακολουθάει την ρουτίνα του, να μιλάει με τους προπονητές και να διαβάζει πολύ καλά το scouting report των αντιπάλων του.

H ιεροτελεστία πριν από τα ματς

Παράλληλα ο Τζέιμς έχει συγκεκριμένη ιεροτελεστία πριν από τα παιχνίδια.

Πρώτα απ’ όλα φροντίζει πριν από τα παιχνίδια να παίρνει τον μεσημεριανό του… υπνάκο. Είναι κάτι που θεωρεί ότι τον βοηθάει να έχει ενέργεια στο δεύτερο μέρος των αγώνων και η siesta δεν λείπει ποτέ από το πρόγραμμα του.

Όταν πια φθάνει στο γήπεδο, έχει τον δικό του γυμναστή για να ακολουθήσει συγκεκριμένο ασκησιολόγιο στην προθέρμανση του. Παλιότερα σήκωνε περισσότερα βάρη, αλλά τα τελευταία χρόνια της καριέρας του, απλά φροντίζει να «ζεσταίνει» τους μύες και τις αρθρώσεις του.

Το γεύμα του πριν από τους αγώνες είναι σχεδόν το ίδιο, κλασικό και μονότονο. Συνδυάζει πάντοτε την πρωτεΐνη με υδατάνθρακες και το μενού του κατά βάση αποτελείται από κοτόπουλο και μακαρόνια. Όπως τονίσαμε, φροντίζει για την ενυδάτωση του όχι απλά με νερό, αλλά βάζοντας ηλεκτρολύτες, κάτι που ξεκίνησε μετά τις κράμπες που υπέστη στον πρώτο τελικό του 2014 απέναντι στους Σπερς, ένεκα της υψηλής θερμοκρασίας που υπήρχε στο AT&T Center (https://abcnews.go.com/Sports/lebron-james-body-failed/story?id=24033110).

Από το καλοκαίρι του 2022, μάλιστα, έχει το δικό του συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο έχει ονομάσει ladder (LeBron James Launches Ladder To Offer Clean Supplements For Nutritional Health And Performance (yahoo.com)).

Όταν πια τελειώνει το παιχνίδι, ο Λε Μπρον είναι ο τελευταίος που μιλάει στους δημοσιογράφους μέσα στα αποδυτήρια, όχι (μόνο) γιατί είναι η μεγαλύτερη πριμαντόνα του ΝΒΑ. Κυρίως γιατί θεωρεί ότι ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει το πρώτο μισάωρο μετά το τέλος των αγώνων είναι κομβικός ώστε να βοηθήσει το κορμί του να αποκατασταθεί.

Στο πάτωμα των αποδυτηρίων μετά τον Ολυμπιακό

Το 2009 όταν επισκεφθήκαμε το Κλίβελαντ για το φιλικό του ΝΒΑ με τους Καβαλίερς, γίναμε μάρτυρες της post game routine του «βασιλιά», καθώς ενώπιον όλων των δημοσιογράφων, ξάπλωσε σε ένα στρώμα γυμναστικής που είχε στρώσει στο πάτωμα των αποδυτηρίων της (τότε ονομαζόμενης) Quicken Loans Arena και ξεκίνησε τις ασκήσεις.

Συνήθως συνδυάζει το stretching, με μπάνιο σε παγάκια και φυσικά την κατάλληλη διατροφή και ενυδάτωση.

Σίγουρα είναι δύσκολο ως αδύνατο να βγάλει κανείς συμπέρασμα ως προς το αν αυτός είναι ο GOAT (Greatest of all times) του μπάσκετ. Από την άλλη, όμως, στον τομέα που έχει σίγουρα ξεπεράσει τον Μάικλ Τζόρνταν είναι στην ατομική του προετοιμασία. Ασφαλώς ο «αέρινος Μάικ» είχε τρομερό work ethic, αλλά αυτό τρεφόταν κυρίως από το ανταγωνιστικό του πνεύμα. Στην προσωπική του ζωή, υπέπεσε σε πολλές ατασθαλίες είχε μεγάλα πάθη και γι’ αυτό σταμάτησε στα 35 του, ενώ είχε ξεκουραστεί για ενάμιση χρόνο από το 1993 ως τον Μάρτιο του 1995.

Ο Λε Μπρον έχει υπάρξει υπόδειγμα οικογενειάρχη, δεν έχει δημιουργήσει κανένα σκάνδαλο και ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια την ίδια ρουτίνα για 20 ολόκληρα χρόνια!

Ακόμα κι αν δεν είναι η… «κατσίκα», είναι σίγουρα το «άσπρο άλογο» που καλπάζει στο παγκόσμιο μπάσκετ.  

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ