fbpx

Ο αειθαλής Ξανθόπουλος και τα “τρικ” του Καντζούρη

Ο αειθαλής Ξανθόπουλος και τα “τρικ” του Καντζούρη

Η ΑΕΚ πήρε μια πολύτιμη νίκη απέναντι στη Λιμόζ, δείχνοντας πως όταν τα κομμάτια του «παζλ» ενώνονται, μπορεί να κάνει όμορφα πράγματα.

Πολύ σκληρή για να «πεθάνει» η Ένωση, που κατάφερε να γυρίσει από την κόλαση του -20 και να πάρει μια σπουδαία νίκη απέναντι σε μια καλή ομάδα, όπως είναι η Λιμόζ. Πλέον, το παιχνίδι στη Γαλλία (7/3), αποκτά χαρακτήρα τελικού για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Basketball Champions League.

Φάνηκε απόλυτα διαβασμένη αλλά οι Γάλλοι ήταν σε… παροξυσμό

Ο Ηλίας Καντζούρης ήταν απόλυτα διαβασμένος στο παιχνίδι των Γάλλων, αφού από την πρώτη κιόλας επίθεση, η ΑΕΚ γύρισε άριστα τη μπάλα στη ζώνη της Λιμόζ, με τον Φλιώνη να ανοίγει το σκορ με ωραίο φλότερ. 

Φυσικά από ‘κει και έπειτα, η Λιμόζ με πρωταγωνιστή τον Ογκολάν που ήρθε ως 12ος παίκτης, πέτυχε 4/4 τρίποντα, φέρνοντας την ομάδα του από νωρίς στο +11 (14-25). 

Ο Κατζούρης φέρθηκε έξυπνα και δεν «τρελάθηκε» με την ευστοχία των Γάλλων

Παρόλα αυτά, η ΑΕΚ συνέχιζε το παιχνίδι της. Ο Καντζούρης ήξερε πως η τρελή ευστοχία των Γάλλων θα τελειώσει, έτσι έχτισε το παιχνίδι του βήμα-βήμα. Αρχικά ο Φλιώνης πίεζε καλά πάνω στη μπάλα, αφού η Λιμόζ είχε ως μοναδικό χειριστή τον Γκρέιβς, απόντος του μεγάλου της αστεριού, του Τζόουνς. Στόχος ήταν να «μπουκώσει» τον Αμερικανό, ο οποίος -στην ουσία- έπαιζε μόνος του. 

Το μεγάλο πρόβλημα της ΑΕΚ ήταν τα κεντρικά και side pnrs των Γάλλων, αφού η βοήθεια από την αδύναμη πλευρά ήταν άφαντη, ενώ οι «κιτρινόμαυροι» έμοιαζαν κάποιες στιγμές να απελπίζονται με την τρελή ευστοχία της Λιμόζ (62,5% δίποντα, 71,3% τρίποντα στο τέλος του ημιχρόνου). 

Το πρόβλημα στο Zone Press και το παιχνίδι με Γιάνκοβιτς

Ο Καντζούρης επιστράτευσε τον Γιάνκοβιτς και από την πρώτη κιόλας φάση, του έδωσε τη μπάλα στο χαμηλό post, ώστε να μπορέσει να βρει σκορ, δεδομένης της αδράνειας του Μίτσελ, αλλά και των σουτ που δεν έμπαιναν. Τα ψηλά φόργουορντ των Γάλλων δεν έδωσαν πολλές ευκαιρίες στον Βλάντο να παίξει το παιχνίδι του. Γενικότερα η Λιμόζ ήθελε να μετατρέψει το μειονέκτημα στον αριθμό των γκαρντ της, σε πλεονέκτημα.

Έτσι, με ένα zone press προσπάθησε να παρασύρει την ΑΕΚ στον ρυθμό της και ως ένα σημείο τα κατάφερε, μέχρι που η διαφορά έφτασε στο +20 (17-37).

Η ΑΕΚ «έχτιζε» και ευτυχώς ο Μίτσελ «ξύπνησε»

Την ώρα που το δίδυμο Μάιλς-Γόντικα έμοιαζε καταστροφικό, ο Μίτσελ «ξύπνησε». Ο Καντζούρης είχε στοχεύσει τον Κάτζι που έμοιαζε ανίκητος, καταφέρνοντας να του πάρει με τον Αμερικανό το 3ο του φάουλ, κερδίζοντας παράλληλα και το αντιαθλητικό. Οι έξι συνεχόμενοι πόντοι του Μίτσελ, ήταν το έναυσμα για την ολική αντεπίθεση της Ένωσης.

Στο -13 η ΑΕΚ βρήκε ψυχολογία. Η Ένωση προσπάθησε με pnrs των Στρέλνιεκς και Μίτσελ να δημιουργήσει παραπάνω χώρο για τον Αμερικανό ψηλό. Οι Γάλλοι αμύνονταν στα picks με αλλαγές ή over όταν είχε τη μπάλα ο Λετονός. Έτσι τα βυθίσματα του Μίτσελ είχαν ανταπόκριση, με τη ΑΕΚ να βρίσκει αρκετό σκορ, είτε με απευθείας προσπάθεια, είτε με μοίρασμα της μπάλας στα «φτερά».

Γενικότερα η ΑΕΚ ήταν προσανατολισμένη να φορτώσει με φάουλ τη Λιμόζ. Η μπάλα γύριζε τρομακτικά γρήγορα. Οι Έλληνες είχαν στοχεύσει την αδυναμία των Γάλλων να αμυνθούν στα close out, παίρνοντας τους φάουλ, τα οποία χρειάστηκαν στην 4η περίοδο, καταφέρνοντας παράλληλα να φτάσουν τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο.

Ο Ξανθόπουλος «έσκασε» τον Γκρέιβς και ολική επαναφορά

Η Λιμόζ όταν άρχισε να χάνει τα σουτ, προσπάθησε να παίξει πιο στοχευμένα, αποφασίζοντας να ποστάρει, ώστε να τραβήξει και τον Κάτζι έξω, ώστε να σουτάρει. Σε ένα βαθμό της βγήκε, με τον Κάτζι να ευστοχεί σε τρία τρίποντα, δίνοντας σημαντικές ανάσες.

Το σχέδιο, όμως, της ΑΕΚ πάνω στον Γκρέιβς «έτρεχε». Ο Καντζούρης άλλαξε πολλούς παίκτες πάνω του, αλλά την καλύτερη δουλειά την έκανε ο αειθαλής Ξανθόπουλος. Ο πεπειραμένος playmaker έπαιξε υποδειγματική άμυνα πάνω του, καταφέρνοντας να τον «σκάσει».

Ειδικά την ώρα που η Λιμόζ έβλεπε τον Χόκινς να δίνει σημαντικές βοήθειες στο σκοράρισμα, μια τεχνική ποινή (συν ένα αντιαθλητικό που είχε κάνει στο πρώτο ημίχρονο), τον οδήγησε να πάρει τον δρόμο για τα αποδυτήρια. 

Από ‘κει και πέρα, Μάιλς και Μίτσελ βρισκόντουσαν με κλειστά μάτια, με τον πρώτο να κάνει υπέροχα flashαρίσματα στο high-post και από ‘κει είτε τελείωνε τη φάση ή έπαιζε high-low με τον Μίτσελ.

Η ΑΕΚ σοβαρεύτηκε και αμυντικά περισσότερο, έχοντας άψογες αλληλοκαλύψεις στα drives των Γάλλων, με τους Μίτσελ και Ουίλιαμς να είναι οι «ρυθμιστές» στο αμυντικό κομμάτι. Έτσι η ΑΕΚ έφτασε σε μια νίκη που έψαχνε. Πάντως, η απουσία του Τζόουνς ήταν κομβική για τους Γάλλους που σίγουρα θα έχουν διαφορετικό πρόσωπο στο δεύτερο παιχνίδι , που όπως είπαμε, αποκτά χαρακτήρα τελικού για την πρόκριση.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ