fbpx

Μίσιτς: Ξεθωριάζει το όνειρο του ΝΒΑ

Μίσιτς: Ξεθωριάζει το όνειρο του ΝΒΑ

Η μεγάλη αγωνιστική και οικονομική αξία του Σέρβου αποτελεί το μεγάλο «εμπόδιο» για την μετακίνηση του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού 

Αν βάλει κανείς στην άκρη τον Μίροτιτς, ο οποίος άφησε ένα εγγυημένο συμβόλαιο 12 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για να έρθει στην Ευρώπη, είναι ο παίκτης που έχει κερδίσει τον μεγαλύτερο μισθό στα Ευρωπαϊκά παρκέ. Ο Βασίλιε Μίτσιτς είναι ο «υπάλληλος» με το μεγαλύτερο leverage, κάτι που ναι μεν του δίνει την δυνατότητα να αμείβεται πλουσιοπάροχα από την Εφές, πλην όμως τον απομακρύνει από το Αμερικανικό όνειρο. 

Η αρχή του… ονείρου

Κατ’ αρχάς πρέπει να τονίσουμε πως ο Σέρβος πλέι-μέικερ ήταν μέρος του… διεθνούς παιδομαζώματος που έκαναν οι Σίξερς στην διάρκεια του «process». Από το 2012 ως το 2016, η ομάδα της Φιλαντέλφια ένεκα των… αναρίθμητων επιλογών που είχε στο ντραφτ επέλεξε όλων των ειδών μη Αμερικανούς παίκτες. Από «franchise cornerstones» σαν τον Καμερουνέζο Ζοέλ Εμπίντ και το Αυστραλό Μπεν Σίμονς, ως άγραφους σαν τον Ιρανό Αρσαλάν Καζέμι ή τον Τούρκο Φουρκάν Αλντερμίρ. Υπήρχαν Ευρωπαίοι που κάνουν αξιοπρεπή καριέρα στην Ευρωλίγκα, όπως ο Αρτούρας Γκουντάιτις του Παναθηναϊκού και ο Λούκα Μίτροβιτς του Ερυθρού Αστέρα και κάποιοι που μπόρεσαν να διαβούν το κατώφλι της κορυφαίας λίγκας του κόσμου, όπως ο Φουρκάν Κορκμάζ και ο Τιμοθέ Λουβαβού. Μέσα σε αυτή την… βαβέλ, η πιο πετυχημένη επιλογή ήταν στο Νο52 του 2014, ο Μίτσιτς, αλλά την πέταξαν στα σκουπίδια. 

«Θυσία» για τον Χάρντεν

Ο λόγος ήταν πως μετά την αλλαγή διοικητικού επικεφαλής, ο Ντάριλ Μόρεϊ ήθελε να ξεφορτωθεί ότι είχε «κληρονομήσει» από τις προηγούμενες διοικήσεις. Το χειρότερο «κληροδότημα» ήταν το συμβόλαιο των 110 εκατομμυρίων δολαρίων του (τότε 34χρονου) Αλ Χόρφορντ, καθώς αποτελούσε το μεγαλύτερο εμπόδιο στο σχέδιο απόκτησης του Τζέιμς Χάρντεν που είχε κατά νου. Έτσι όταν οι Θάντερ που είχαν άπλετο χώρο στο σάλαρι-καπ τους, προσφέρθηκαν να αποκτήσουν τον Δομινικανό, ο Μόρεϊ ούτε καν που σκέφτηκε το ενδεχόμενο να απορρίψει την απαίτηση της Οκλαχόμα να συμπεριλάβει στο πακέτο της συμφωνίας, τα δικαιώματα του Μίτσιτς. 

Ούτως η άλλως, ο Μόρεϊ ποτέ δεν είχε σε εκτίμηση τους Ευρωπαίους παίκτες και το πιθανότερο είναι ότι δεν περίμενε πως πέντε μήνες αργότερα, ο Σέρβος θα έπαιρνε το πρώτο από τα δύο MVP του με την Εφές. 

Οι δυσκολίες στην Οκλαχόμα

Όποιος περίμενε, όμως, πως ο Μίτσιτς θα εξαργύρωνε το τρόπαιο της Ευρωλίγκας στην Κολωνία με ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στο ΝΒΑ διαψεύστηκε. Οι Θάντερ δεν είχαν καμία πρόθεση να τον προσθέσουν στο ρόστερ τους, καθώς στον «1» δέσποζε ο Σέι Γκίλγκιους Αλεξάντερ, στην λοταρία του ντραφτ είχαν πάρει τον «Αυστραλό Παπαλουκά» Τζος Γκίντι, ενώ στον πάγκο υπήρχε και ο Γάλλος Τεό Μαλεντόν. Οι Μπουλς έδειξαν ενδιαφέρον να τον αποκτήσουν μέσω ανταλλαγής, καθώς ο GM τους Μαρκ Έβερσλι ήταν στο διοικητικό επιτελείο των Σίξερς όταν τον είχαν κάνει ντραφτ και τον γνώριζε πολύ καλά. Το πρόβλημα ήταν πως το Σικάγο δεν είχε αρκετά ανταλλάγματα να δώσει στην Οκλαχόμα και το κυριότερο όλων είναι πως δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Σέρβου. 

Οι οικονομικές αναλογίες 

Κι εδώ φτάνουμε στην ουσία του θέματος. Ο Μίτσιτς με τρία εκατομμύρια ευρώ «καθαρό» μισθό από την Εφές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει ανάλογο στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Το ποσό αυτό επί της ουσίας ισούται με επτά εκατομμύρια δολάρια στο ΝΒΑ, νούμερο το οποίο δύσκολα μπορεί να δοθεί σε έναν ρούκι από την Ευρώπη. Γιατί ναι μεν ο Μίτσιτς είναι ο κορυφαίος πλέι-μέικερ της Ευρωλίγκας και ένας από τους καλύτερους του κόσμου, πλην όμως για τους Αμερικανούς παραμένει ένας αδοκίμαστος στο κορυφαίο πρωτάθλημα πρωτοετής. 

Παράλληλα μια ακόμα παράμετρος της υπόθεσης του, έχει να κάνει με τον ρόλο του. Ο ίδιος το έχει τονίσει πολλές φορές σε συνεντεύξεις του πως δεν είναι διατεθειμένος να είναι… παρκαρισμένος στον πάγκο, απλά και μόνο για να λέει ότι βρίσκεται στο ΝΒΑ. 

Εν κατακλείδι, λοιπόν, οι Θάντερ θα πρέπει να του προσφέρουν τόσο ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής όσο και ένα μεγάλο starting salary. Αν κάποια ομάδα, θέλει να τον αποκτήσει, πρέπει σε αυτές τις δύο προϋποθέσεις να προσθέσουμε και ακόμα μια: Να πάρει ικανοποιητικά ανταλλάγματα η Οκλαχόμα ώστε να τον παραχωρήσει… 

Για ένα παίκτη της αξίας του Μίτσιτς, θεωρείται δεδομένο πως δεν θα δεχθεί τίποτα λιγότερο από ένα μελλοντικό πικ πρώτου γύρου. 

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η σχέση Μίτσιτς-ΝΒΑ ενώ έπρεπε να είναι απλή με δεδομένη την τεράστια αξία του παίκτη, στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά πολύπλοκη…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ