fbpx

Ο ορισμός του «catch n shoot»

Ο ορισμός του «catch n shoot»

Ο Ματ Τόμας δεν «φλυαρεί» με τη μπάλα στα χέρια και σε αντίθεση με τον Γκριγκόνις δεν χρειάζεται να τριπλάρει για να βρει τον δρόμο προς το καλάθι.

Είναι από τις περιπτώσεις που η φήμη του προηγείται του ονόματος του. Ο Ματ Τόμας είναι ένας «δολοφόνος» της περιφέρειας που μπορεί να δώσει στον Παναθηναϊκό, μια διάσταση που κανείς άλλος παίκτης του δεν διαθέτει: Το αξιόπιστο σουτ χωρίς να χρειάζεται να κάνει τρίπλα! Είναι ο ορισμός του «catch n shoot» γκαρντ και προέρχεται από ένα εξαιρετικό κολεγιακό πρόγραμμα, το οποίο επί των ημερών του, βίωσε στιγμές δόξας, αλλά και ανέδειξε ουκ ολίγους σπουδαίους επαγγελματίες παίκτες.

Το σοβαρό πρόγραμμα του Iowa State

Στην τετραετία του στο Iowa State, οι «Κυκλώνες» έφθασαν δύο φορές στην φάση των 16 του τελικού τουρνουά κι «έστειλαν» στο ΝΒΑ, συνολικά έξι παίκτες. Πέραν του Ματ, ο οποίος πέρασε μια τριετία σε Τορόντο, Γιούτα και Σικάγο, οι πιο πετυχημένοι είναι ο Μόντε Μόρις των Ουίζαρντς και ο Τζορτζ Νιανγκ των Σίξερς. Ο πρώτος «έφαγε» την θέση του βασικού από τον Τόμας στην πρώτη του χρονιά στο κολέγιο (2014), ενώ ο δεύτερος είναι μέχρι τις μέρες μας ο καλύτερος του φίλος. Μάλιστα με τον Νιανγκ πέρασαν παρέα την σεζόν 2020-21 στη Γιούτα, έχοντας για προπονητή τον Κούιν Σνάιντερ.

Νωρίτερα, στο Σολτ Λέικ με βοηθό του Σνάιντερ τον Φώτη Κατσικάρη είχε θητεύσει ο Ναζ Μίτρου Λονγκ, με τον οποίο ο Τόμας, υπήρξε συμπαίκτης στο Αιόβα Στέιτ και στα τέσσερα χρόνια της παρουσίας του. Στο ΝΒΑ επίσης αγωνίσθηκαν επίσης ο Αιγύπτιος Αμπντέλ Νέιντερ, αλλά και ο Μπράις Ντεζάν Τζόουνς, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2016.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και ο προπονητής του Αιόβα Στέιτ, ο Φρεντ Χόιμπεργκ πήρε προαγωγή για το ΝΒΑ, υπογράφοντας τους Σικάγο Μπουλς το 2015.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά ώστε να αντιληφθεί κανείς πως στην τετραετία του στο NCAA, o Τόμας έμαθε άριστα τα βασικά του μπάσκετ και είχε πολλούς συμπαίκτες υψηλού επιπέδου.

Έμαθε το playbook από απόσταση!

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε ο πρώτος του προπονητής στην Ευρώπη. O Μόντσο Φερνάντεθ είναι ένας τεχνικός που δίνει σημασία στην λεπτομέρεια και όταν υπέγραψε τον Αμερικανό sniper το καλοκαίρι του 2017, του ζήτησε να μάθει κάποια από τα συστήματα του. Ο Τόμας από την πλευρά του, του απάντησε ότι θα ήθελε να δει όλο το playbook και πράγματι ο προπονητής από την Γαλικία του το έστειλε. Έτσι όταν ο απόφοιτος των Cyclones εντάχθηκε στην προετοιμασία της Ομπραντόιρο είχε ήδη μάθει τα συστήματα του προπονητή του και χρειάστηκε ελάχιστο διάστημα για να προσαρμοστεί στις υψηλές απαιτήσεις της λίγκας ACB.

Το βασικό του προτέρημα στα δύο χρόνια που αγωνίσθηκε στην Γαλικία και στη Βαλένθια, ήταν ο τρόπος με το οποίο κινείται χωρίς την μπάλα. Ο Τόμας είναι πάρα πολύ ταχύς και ξέρει να εκμεταλλεύεται άριστα τα σκριν των συμπαίκτων του για να μείνει ελεύθερος. Όταν πια πιάσει την μπάλα, δεν χρειάζεται καν να κάνει τρίπλα. Ο μηχανισμός του σουτ είναι υποδειγματικός και η απελευθέρωση της μπάλας εξαιρετικά γρήγορη.

Η off screen σύγκριση Τόμας-Γκριγκόνις

Είναι χαρακτηριστικό πως την σεζόν 2018-19 με την φανέλα της Βαλένθια σχεδόν το 25% των κατοχών του ήταν off screen. Συνολικά πήρε 118 προσπάθειες, εκ τω οποίων οι 52 ήταν για δίποντο και ευστόχησε ακριβώς στις μισές (26). Είναι πάρα πολύ καλός στο να βγαίνει μέσα από ημικυκλική κίνηση (curl) σε συστήματα pin down και να σουτάρει από μέση απόσταση. Πίσω από τα 6,75 είχε 29/66, δηλαδή το εξαιρετικό 44%!

Για να καταλάβει κανείς πόσο διαφορετικό είναι το παιχνίδι του σε σχέση με του Μάριους Γκριγκόνις, αρκεί να συγκρίνει τα νούμερα του με αυτά του Λιθουανού από την περίοδο 2020-21 όταν έκανε όργια με την Ζαλγκίρις Κάουνας. Ο Γκριγκόνις είχε πάρει μόλις το 10% των προσπαθειών του, βγαίνοντας από σκριν και το ποσοστό του ήταν στο 35% με 8/23 τρίποντα σε τέτοιες προσπάθειες.

Αντίθετα μέσα από Pick N Roll, ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός με 13/30 πίσω από την γραμμή.

Ο Τόμας δεν είναι ένας παίκτης που μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του, αλλά είναι οικονομικά αποτελεσματικός και καθόλου «φλύαρος» με την μπάλα στα χέρια.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ