fbpx

Λεφτά για ξόδεμα!

Λεφτά για ξόδεμα!

Οι Πέισερς εκμεταλλεύτηκαν τους όρους του σάλαρι-καπ και έδωσαν 17 εκατομμύρια για τέσσερις μήνες στον Μάιλς Τέρνερ δίχως επί της ουσίας να επιβαρυνθούν!

Στην Ευρωλίγκα με 17 εκατομμύρια δολάρια προϋπολογισμού, μια ομάδα μπορεί να «χτίσει» ένα από τα ακριβότερα ρόστερ της διοργάνωσης. Στο ΝΒΑ το ίδιο ποσό μπορεί να αποτελέσει τα… ρέστα της συνολικής μισθοδοσίας μιας ομάδας και επί της ουσίας να έχει μηδενική επίδραση στα έξοδα της. Πως μπορεί να συμβεί μια τόσο παράδοξη οικονομική ανωμαλία; Το παράδειγμα της ταυτόχρονης αύξησης και επέκτασης του συμβολαίου του Μάιλς Τέρνερ με τους Πέισερς είναι αρκετό για να το καταλάβει κανείς.

Ως γνωστόν ο σέντερ της Ιντιάνα υπέγραψε τα ξημερώματα της Κυριακής (29/1) νέα συμφωνία με τη ομάδα του, η οποία θα του αποφέρει 58,1 εκατομμύρια δολάρια ως το τέλος της περιόδου 2024-25. Το αξιοπερίεργο στοιχείο της επέκτασης του είναι πως προστέθηκαν 17,1 εκατομμύρια δολάρια στον υφιστάμενο μισθό του, ύψους 18 εκατομμυρίων, κάτι που σημαίνει ότι οι φετινές απολαβές του εκτινάχθηκαν στα 35,1 εκατομμύρια δολάρια!

Την ίδια στιγμή, όμως, ο μισθός του για τα επόμενα δύο χρόνια μένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα υπάρχοντα (21 εκατομμύρια το 2024 και 20 το 2025), γεγονός που αποτελεί διπλό κέρδος για τους Πέισερς. Πρώτον διότι δεν προκαλεί πρόσθετη επιβάρυνση στο σάλαρι-καπ τους και συνάμα δεν αποτρέπει τους «μνηστήρες» του (όπως τους Λέικερς) να συνεχίσουν την προσπάθεια απόκτησης του μέσω ανταλλαγής, καθώς από την στιγμή που ο μισθός του είναι αναλλοίωτος δεν χρειάζεται να προσθέσουν περισσότερα ανταλλάγματα από αυτά που ήδη σχεδίαζαν να δώσουν, ώστε να τον αποκτήσουν.

Ως εδώ όλα καλά και ωραία. Θα πει, λοιπόν, κανείς γιατί η Ιντιάνα θέλησε να κάνει ζάμπλουτο τον Τέρνερ την τρέχουσα περίοδο και να του δώσουν επιπλέον 17 εκατομμύρια, για τους υπολειπόμενους (σκάρτους) τέσσερις μήνες; Πολύ απλά γιατί αυτή η αύξηση επί της ουσίας είναι μηδενική!

Οι Πέισερς είχαν συνολικό payroll 97 εκατομμυρίων δολαρίων και ήταν 15 εκατομμύρια κάτω από το ελάχιστο όριο, το λεγόμενο salary floor. Κάθε μια από τις 30 ομάδες, πρέπει πάση θυσία να πληρώσει 112 εκατομμύρια δολάρια σε μισθούς και δεν μπορεί να γλιτώσει σέντ. Αν οι Πέισερς έμεναν στα 97 εκατομμύρια, τότε στο τέλος της σεζόν, θα έπρεπε να μοιράσουν 15 εκατομμύρια στους παίκτες της ομάδας.

Αφ’ ης στιγμής, λοιπόν, δεν υπήρχε περίπτωση να… γλιτώσουν, έκαναν ένα δώρο στον Τέρνερ, επιβραβεύοντας τον για την καλή φετινή παρουσία του, αλλά δίχως να τον υπερπληρώσουν. Θα μπορούσαν να του δώσουν 15 απλά για να φτάσουν στο «πάτωμα», αλλά καθώς ήταν συνολικά 27 εκατομμύρια κάτω από το όριο του σάλαρι καπ (το οποίο φέτος είναι στα 124 εκατομμύρια), είπαν να του δώσουν άλλα δύο! Συνολικά, λοιπόν, του πρόσφεραν 17 και τους περισσεύουν κι άλλα δέκα, αν θέλουν να υπογράψουν κάποιον άλλον παίκτη μεσούσης της χρονιάς.

Συν τοις άλλοις, εκμεταλλεύτηκαν, ένα ακόμα «παρακλάδι» του δαιδαλώδους συστήματος του σάλαρι-καπ. Αν είχαν προσφέρει μια επέκταση χωρίς αύξηση μισθού, τότε η μάξιμουμ αύξηση, ή και μείωση που θα μπορούσαν να δώσουν στον Τέρνερ θα ήταν της τάξης του 8%. Δηλαδή από τα 18 εκατομμύρια του 2022, θα πήγαινε στα 19,4 ή στα 16,6. Τώρα επειδή έγινε επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου του, το ΝΒΑ επιτρέπει μείωση ως και 40%, πράγμα που έκανε η ομάδα της Ιντιάνα.

Έτσι οι αποδοχές του από τα 35 εκατομμύρια φέτος, θα πέσουν στα 21 το 2024 και στα 20 το 2025, γεγονός που τους επιτρέπει να είναι ιδιαίτερα ευέλικτοι, καθώς θα παραμείνουν κάτω από το όριο του σάλαρι-καπ.

Μια ακόμα διαφορά σε σχέση με μια συμβατική επέκταση, είναι ότι λόγω του renegotiation, δεν χάνουν το δικαίωμα να το δώσουν σε ανταλλαγή. Σε περίπτωση που του επέκτειναν το συμβόλαιο χωρίς αύξηση, τότε δεν θα μπορούσαν να τον «πακετάρουν» σε άλλη ομάδα, για τουλάχιστον ένα εξάμηνο!

Άρα με ένα σμπάρο οι Πέισερς πέτυχαν τρία τρυγόνια.

Α) Κράτησαν χαρούμενο το Τέρνερ δίνοντας του μια τρομερή αύξηση 17 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία τους περίσσευαν και θα έδιναν ούτως η άλλως.

Β) Διατήρησαν το δικαίωμα να τον δώσουν όποτε θέλουν σε ανταλλαγή.

Γ) Δεν επιβάρυναν το σάλαρι-καπ τους την επόμενη διετία και κράτησαν το βασικό τους σέντερ, με αύξηση την οποία καρπώνεται ο ίδιος, αλλά δεν επιβαρύνει την ομάδα!

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ