fbpx

Κομπιουτεράκι ακριβείας (Sloukas vol)

Κομπιουτεράκι ακριβείας (Sloukas vol)

Στα 33 του χρόνια, ο Έλληνας διεθνής είναι πιο ουσιαστικός από ποτέ, φέρνοντας στο νου τον «κρυστάλλινο» Ντέιβιντ Ρίβερς

Την δεκαετία του 90, οι τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είχαν ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο πως δίχως την ύπαρξη του διαδικτύου, είχαν τεράστια απήχηση. Από την σεζόν 1996-97 οι περισσότεροι θα θυμούνται το «Καίγεται το σύμπαν» την μέρα που ο Ολύμπιακός πήρε την Ευρωλίγκα στο φάιναλ-φορ της Ρώμης, μα νωρίτερα στην ίδια περίοδο, ένας χαρακτηριστικός ήταν το «κομπιουτεράκι ακριβείας» που είχε χρησιμοποιήσει το «ΦΩΣ» για την παρουσία του Ντέιβιντ Ρίβερς. Πλέον στις μέρες μας, οι εφημερίδες δυστυχώς έχουν «σβήσει», αλλά ευτυχώς για το Ελληνικό μπάσκετ, υπάρχει ένας παίκτης που μας φέρνει στο μυαλό τον συγκεκριμένο τίτλο, ένεκα της εντυπωσιακής αποτελεσματικότητας του. Ο Κώστας Σλούκας δεν είναι φέτος απλά ο καλύτερος δημιουργός της Ευρωλίγκας, αλλά είναι κι αυτός με την καλύτερη σχέση τελικών πασών-λαθών, δείχνοντας πως το decision making του έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο.

Το εντυπωσιακό ratio

Συμπλήρωσε το 33ο έτος της ηλικίας του στις 15 Ιανουαρίου, την ίδια μέρα παντρεύτηκε και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως βρίσκεται στην πιο ώριμη φάση τόσο της καριέρας όσο και της ζωής του. Απόψε (20/1) θα κληθεί να οδηγήσει το Ολυμπιακό απέναντι στη ομάδα που ήθελε να τον «κλέψει» από τους Πειραιώτες το καλοκαίρι του 2020 (https://www.eurohoops.net/en/euroleague/1078155/real-madrid-reportedly-strongly-considering-sloukas-as-potential-campazzo-replacement/), έχοντας το καλύτερο assist to turnover ratio, σε ολόκληρη την διοργάνωση!

Καλύτερος μόνο ο Χαλιμπέρτον

Με 6,8 ασίστ ανά αγώνα και μόλις 1,8 λάθη σε μέση συμμετοχή 30 λεπτών, την αναλογία 3,8 προς ένα, την «συναντάμε» μόνο στο ΝΒΑ. Ο Ταιρίς Χαλιμπέρτον των Πέισερς που είναι ο κορυφαίος πασέρ εφέτος στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού με 10,2 ασίστ μέσο όρο, υποπίπτει σε μόλις 2,6 σφάλματα και το δικό του ratio είναι 3,9 προς ένα. Φυσικά η σύγκριση δεν είναι δόκιμη, καθώς το παιχνίδι, όπως και οι διαστάσεις του γηπέδου στο ΝΒΑ, είναι τελείως διαφορετικές σε σχέση με όσα ισχύουν στα μέρη μας, αλλά είναι ενδεικτική της αποδοτικότητας (efficiency) του.

Στην Ευρωλίγκα, είναι μακράν της δεύτερης η καλύτερη σχέση τελικών πασών-λαθών και αυτό που μαρτυράει την εξαιρετική επιθετική λειτουργία των «ερυθρόλευκων» είναι πως από πίσω από το Σλούκα, βρίσκεται ο Τόμας Ουόκαπ. Με 5,1 ασίστ και 1,9 λάθη, η αναλογία του είναι στο 2,6 και εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί έχει «δέσει» τόσο καλά με τον Έλληνα διεθνή.

Η σύγκριση με τον Ρίβερς

Αν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να μεταφερθούμε στο 1997, όταν ο «κρυστάλλινος» (όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο συγχωρεμένος Ίβκοβιτς) Ρίβερς είχε οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση της πρώτης του Ευρωλίγκας, θα παρατηρήσουμε πως στον τομέα της δημιουργίας δεν ήταν τόσο καλός. Σε 23 παιχνίδια του (τότε) Κυπέλλου πρωταθλητριών είχε 3,4 ασίστ και 2,6 λάθη, πλην όμως σημείωνε 17,2 πόντους ανά αγώνα, με εξαιρετικά ποσοστά (85% στις βολές, 49% στα δίποντα, 36% στα τρίποντα) σε 38 (!) λεπτά μέσης συμμετοχής.

Ο Σλούκας στο πολύ κοντρολαρισμένο παιχνίδι του Ολυμπιακού της τρέχουσας περιόδου, έχει 12,2 πόντους σε μόλις 25 λεπτά ανά αγώνα. Στον μοναδικό τομέα που «χωλαίνει» είναι του τριπόντου, καθώς  έχει μόλις 30%, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της καριέρας του στην Ευρωλίγκα, που είναι 40%. Επί της ουσίας πληρώνει το κακό του ξεκίνημα, καθώς στα πέντε πρώτα παιχνίδια είχε συνολικά 1/17, αλλά στα επόμενα 18 έχει μετρήσει 20/53.

Αν συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς, ο Θεσσαλονικός γκαρντ θα κάνει μια από τις καλύτερες σεζόν που έχουν γίνει στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, από περιφερειακό παίκτη.  

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ