fbpx

Νέος, βελτιωμένος, Ντέρικ Ρόουζ (vid)

Νέος, βελτιωμένος, Ντέρικ Ρόουζ (vid)

Ο Τζα Μοράντ είναι κάτι περισσότερο από ένα «τέρας» αθλητικότητας σε… extra small συσκευασία

Είναι μονίμως στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας του ΝΒΑ, διότι συνδυάζει μοναδικά την ουσία με το θέαμα. Από την στιγμή που οι Γκρίζλις τον επέλεξαν στο Νο2 του ντραφτ του 2019, ο Τζα Μοράντ έχει αλλάξει τον ρου της ιστορίας τους και συνάμα δεν έχει σταματήσει να προσφέρει απλόχερα θέαμα στο φιλοθεάμον κοινό. Το… διαπλανητικό του κάρφωμα απέναντι στους Πέισερς τα ξημερώματα της Κυριακής (15/1) ήρθε να υπενθυμίσει την μοναδική του ικανότητα, αλλά και να φέρει ξανά στο προσκήνιο το ερώτημα: Έπρεπε να είναι αυτός το Νο1 πριν από τέσσερα χρόνια αντί του Ζάιον Ουίλιαμσον;

Στη σκιά του Ζάιον

Η αναφορά δεν γίνεται μόνο για το προφανή λόγο. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πως οι δύο νυν σούπερ-σταρ του ΝΒΑ υπήρξαν συμπαίκτες πριν πάνε στο κολέγιο. Αμφότεροι είναι παιδιά της Καρολίνας, ο μεν Ζάιον της Βόρειας καθώς έχει γεννηθεί στο Σάλσμπουρι, ο δε Τζα της Νότιας, αφού ο τόπος γέννησης του ήταν το Ντάλζελ. Οι δύο τους, λοιπόν, έπαιξαν στην ίδια ομάδα ΑΑU, τους Σάουθ Καρολάινα Χόρνετς, αλλά η παρουσία του Ζάιον τον επισκίασε πλήρως! Ο Τζα μέχρι τα 16 του χρόνια ήταν ένα αδύνατο παιδί που δεν μπορούσε να καρφώσει και δεν μπορούσε να σουτάρει από την περιφέρεια!

Η καθοριστική συμβολή του πατέρα

Τα πάντα άλλαξαν για τον ίδιο από το 2015 ως το 2017. Στο διάστημα αυτό, ανάλαβε την εκγύμναση του ο πατέρας του. Ο Τι Μοράντ υπήρξε συμπαίκτης του Ρέι Άλεν στο γυμνάσιο, έπαιξε στο πανεπιστήμιο δεύτερης κατηγορίας Κλάφλιν και (υποτίθεται πως) έπαιξε στην Ευρώπη, κάτι που πάντως δεν επιβεβαιώνεται. Η ουσία είναι πως έφτιαξε ένα γήπεδο μπάσκετ στο πίσω μέρος του σπιτιού του, αλλά κι ένα άρτια εξοπλισμένο γυμναστήριο. Δούλεψε με το γιο του κυρίως σε ασκήσεις ταχύτητας και άλματος, δίχως όμως να του κάνει βάρη κι ο αστικός μύθος αναφέρει πως ακόμα και γνωστοί γυμναστές είχαν εντυπωσιαστεί με τις μεθόδους του.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ομάδα του γυμνασίου Κρέστγουντ στο οποίο φοίτησε ο Μοράντ πήγαινε τακτικά στο σπίτι του για προπόνηση, αλλά και για να ενισχύσει τον δεσμό (bonding) μεταξύ των παικτών.

Η γνωριμία με τον CP3

Το δεύτερο καλό που έκανε για τον γιο του ήταν πως το καλοκαίρι του 2017, λίγο πριν την πρώτη του χρονιά στο Μάρει Στέιτ, τον έγραψε στο καλοκαιρινό καμπ του Κρις Πολ. O Μοράντ γνώρισε τον σπουδαίο πλέι-μέικερ (τότε) των Ρόκετς, ο οποίος τον βοήθησε αρκετά με τις συμβουλές του. Όταν πια ξεκίνησε την καριέρα του στο NCAA, o Τζα αποφάσισε να ασχοληθεί για πρώτη φορά σοβαρά με την μυϊκή του ενδυνάμωση. Ως πρωτοετής μετρήθηκε στις 147 λίβρες, δηλαδή στα 66 κιλά!!! Έτσι άρχισε να σηκώνει βάρη και μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έφθασε στις 185 λίβρες, δηλαδή στα 83 κιλά. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, ο Μοράντ έφτασε να αποτελεί μόνιμο πρωταγωνιστή στο Sports Center του ESPN και μάλιστα το κάρφωμα του απέναντι στο Αλαμπάμα θύμισε πολύ το χθεσινό στα μούτρα του Τζειλίν Σμιθ της Ιντιάνα.

YouTube video

H σύγκριση με Ρόουζ

Όταν πια αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ του 2019, η πορεία του προς την δόξα έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Οι συγκρίσεις με τον Ουέστμπρουκ έδιναν και έπαιρναν, αλλά η πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ θύμισε περισσότερο τη rookie σεζόν του Ντέρικ Ρόουζ με τους Μπουλς. To 2009 η ομάδα του Σικάγο ανέβηκε από τις 33 νίκες στις 41 με τον Ρόουζ να αναδεικνύεται κορυφαίος ρούκι του ΝΒΑ και να προσφέρει απίστευτα καρφώματα σαν αυτά…

YouTube video

Αντιστοίχως, το Μέμφις από τις 33 νίκες του 2019, έφτασε στις 34 το 2020, αλλά με μια μεγάλη διαφορά. Ήταν η χρονιά του κορονοϊού και ο αριθμός των αγώνων της κανονικής περιόδου έπεσε από τους 82 στους 73. Ο Μοράντ πήρε κι αυτός το… ROY και λίγο έλειψε να οδηγήσει τους Γκρίζλις στα πλέι-οφ, καθώς τερμάτισαν δέκατοι και ηττήθηκαν πολύ δύσκολα στο play in παιχνίδι της «φούσκας» του Ορλάντο από τους Μπλέιζερς.

Τα καρφώματα του ήταν ανάλογα με του Ρόουζ

YouTube video

Πλέον στην 4η του σεζόν, δείχνει πως αν παραμείνει υγιής, μπορεί να κάνει καριέρα καλύτερη τόσο από του εξαιρετικά άτυχου D-Rose, όσο και του εξαιρετικά ξεροκέφαλου Russ

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ