fbpx

Energetically correct! 

Energetically correct! 

Γιος διπλωματών, ο Τσίμα Μονέκε δεν κάνει πάντα το σωστό μέσα στο παρκέ, αλλά παίζει στο απόλυτο της ενέργειας του 

Αποτέλεσε τη ατραξιόν της περσινής σεζόν τόσο στην ACB, όσο και στο Champions League. Μα πριν την «έκρηξη» του με την φανέλα της Μανρέσα, ελάχιστοι ήταν οι άνθρωποι του επαγγελματικού μπάσκετ που γνώριζαν την παρουσία του. Ο Τσίμα Μονέκε, ο οποίος πλέον θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Μονακό, είναι ένα πρότυπο overachiever, του οποίου η ιστορία και η διαδρομή στο άθλημα, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. 

Αν και έχει γεννηθεί στην Νιγηρία και αγωνίζεται με την Εθνική της χώρας, ο ίδιος θεωρεί το εαυτό του Αυστραλό, καθώς εκεί πέρασε την παιδική του ηλικία. Οι γονείς του υπήρξαν διπλωμάτες, οι οποίοι έφυγαν από την Νιγηρία όταν ο Τσίμα ήταν τριών ετών και μετακόμισαν στην Αυστραλιανή πρωτεύουσα Καμπέρα για να δουλέψουν στη πρεσβεία. Μαζί τους ήταν και τα πέντε (!) αδέλφια του, τα οποία επίσης μεγάλωσαν στην Ωκεανία, έστω κι αν οι γονείς ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετακόμιζαν. Ένεκα των διπλωματικών τους υποχρεώσεων θήτευσαν στην Ελβετία και στην Τουρκία, αλλά ο Τσίμα με τα αδέρφια του έμειναν στην Αυστραλία. 

«Κολλητός» με τον Έξουμ

Στην Καμπέρα, ο Μονέκε γνώρισε τον Ντάντε Έξουμ, με τον οποίο παραμένουν «κολλητοί» ως τις μέρες μας. Πήγαιναν στο ίδιο γυμνάσιο το Lake Ginnindera, μόνο που ο δρόμος που ακολούθησε ο Έξουμ για την επαγγελματική καταξίωση του στο μπάσκετ ήταν πολύ πιο σύντομος. Καθώς είχε γεννηθεί στην Ωκεανία, είχε το δικαίωμα να αγωνισθεί στην Εθνική Αυστραλίας και η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων της Τσεχίας το 2013, έστρεψε την προσοχή όλων των «κατασκόπων» του ΝΒΑ πάνω του. Ένα χρόνο αργότερα επιλέχθηκε στο Νο5 του ντραφτ από τους Τζαζ, την ίδια στιγμή που ο Τσίμα ήταν έτοιμος να ξεκινήσει την δεύτερη του σεζόν στο άσημο πανεπιστήμιο Νόρθιστ στην Νεμπράσκα. 

Με μηνιάτικο 2.500 ευρώ

Μετά την καλή δεύτερη του χρονιά, «κέρδισε» την «προαγωγή» του στο Καλιφόρνια Ντέιβις, αλλά φυσικά έχασε μια περίοδο (2015-16), ένεκα των κανονισμών του ΝCAA σε περίπτωση transfer. Όταν αποφοίτησε το 2018, ουδεμία ομάδα του ΝΒΑ, έδειξε ενδιαφέρον κι έτσι ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία, από την δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας, με την Ρουέν! Ο μηνιαίος μισθός του ήταν μόλις 2.500 ευρώ (!), πλην όμως δεν έκανε… ούτε Χριστούγεννα, αφού «κόπηκε» τον Νοέμβριο του 2018! Βρήκε επαγγελματική στέγη στα σύνορα Γαλλίας-Βελγίου στην Ντενέν (από την οποία έχει αναδειχθεί ο Ιζάια Κορντινιέ της Μπολόνια) και την επόμενη σεζόν παρέμεινε στην PROB με την Κεμπέρ! 

Κατάφερε επιτέλους να «προβιβαστεί» στην πρώτη κατηγορία, το 2020 όταν υπέγραψε στην Ορλεάνη, με την οποία μπόρεσε να βάλει το ονοματεπώνυμο του στο χάρτη του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

«Διασταύρωση» με Έξουμ στην Καταλονία 

Με μέσους όρους 12,5 πόντων, έξι ριμπάουντ και μιας τάπας, «έπεισε» τον Πέδρο Μαρτίνεθ να του δώσει μια ευκαιρία στην καλύτερη λίγκα της Ευρώπης, την ισπανική. Ο Καταλανός τεχνικός δημιούργησε μια τριπλέτα γαλλόφωνων παρέα με τον (νυν παίκτη του Περιστερίου) Σιλβέν Φρανσίσκο και τον Βέλγο Ισμαήλ Μπάκο, η οποία απέδωσε καταπληκτικό μπάσκετ. 

Συνάμα, «διασταυρώθηκε» στην Καταλονία με τον παιδικό του φίλο Ντάντε ‘Εξουμ, ο οποίος μεσούσης της περιόδου υπέγραψε στην Μπαρτσελόνα. Έτσι οι δύο τους έκαναν αρκετή παρέα στην Βαρκελώνη, η οποία απέχει μια ώρα από την… επαρχία της Μανρέσα. 

Ο Μονέκε με την τρομερή ενέργεια του και στις δύο άκρες του παρκέ, εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους φόργουορντ του Ισπανικού πρωταθλήματος και στον MVP του BCL! 

Μπορούσε να μαρκάρει στην άμυνα από περιφερειακούς ως σέντερ, ενώ στην επίθεση, έπαιζε περισσότερο στο 4 παρά στο 3, λόγω της αστάθειας που έχει στο περιφερειακό σουτ. 

Δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει πάντοτε το… ορθό, αλλά με την αστείρευτη ενέργεια του, έχει την ικανότητα να αλλάζει την ροή ενός αγώνα. 

Έτσι το καλοκαίρι, πέτυχε μια πολύ καλή συμφωνία με τους Σακραμέντο Κινγκς (https://basket.apexsports.gr/2023/01/09/to-eksypno-deal-tou-moneke/)  και πλέον θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του στη Ευρωλίγκα. 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ