fbpx

Το ψεγάδι του διπλού δελτίου 

Το ψεγάδι του διπλού δελτίου 

Οι ανήλικοι παίκτες, όπως ο Σαμοντούροφ, δεν έχουν το δικαίωμα να παίζουν στην Α2 κι έτσι χάνουν την ευκαιρία να εξελίξουν το ταλέντο τους απέναντι σε άνδρες 

Αν παρατηρήσει κανείς την γραμμή της στατιστικής (12 πόντοι, 15 ριμπάουντ, επτά τάπες, πέντε ασίστ) του Αλέξανδρου Σαμοντούροφ στον αγώνα της περασμένης Κυριακής (8/1) με τον Πανερυθραικό, θα μείνει εντυπωσιασμένος. Στην πραγματικότητα, όμως, όποιος βρέθηκε στο κλειστό του Πανελληνίου, έφυγε (το λιγότερο) σκεπτικός με αφορμή την παρουσία του 17χρονου άσου. 

Το Rising Stars είναι μια εξαιρετική ιδέα της ΕΟΚ, που δίνει πολύ πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια-σε σχέση με αυτά των τοπικών κατηγοριών- στις (κατά την περσινή βαθμολογία) καλύτερες ομάδες του εφηβικού πρωταθλήματος. Κάνοντας μια πρόχειρη εκτίμηση, το 50% των παιδιών που παίρνουν μέρος στο τουρνουά, δεν θα παίξουν ποτέ μπάσκετ σε επαγγελματική κατηγορία. Το 30% θα αγωνιστεί από την Β’ Εθνική ως την Α2 και ένα 20% θα φτάσει στην Α1. Από αυτό το (δυστυχώς για το ελληνικό μπάσκετ) μικρό ποσοστό, μια (και πάλι δυστυχώς) πολύ μικρή μειοψηφία θα φτάσει στο επίπεδο της Ευρωλίγκας ή της Εθνικής ανδρών. 

Ο «Σάμο» μαζί με τον Νεοκλή Αβδάλα (ευτυχώς για το ελληνικό μπάσκετ) ανήκουν σε αυτή την μικρή μειοψηφία και το να παίζουν απέναντι σε παιδιά της ηλικίας τους, είναι… σαν να κλέβουν εκκλησία. Στους μη ανταγωνιστικούς αγώνες, όχι απλά δεν κερδίζουν κάτι, αλλά χάνουν στον τομέα της εξέλιξης και της ατομικής βελτίωσης τους. Η λύση φάνηκε να δίνεται το προηγούμενο καλοκαίρι, με την θέσπιση από την ΕΟΚ του “διπλού δελτίου”. 

Ο Σαμοντούροφ και ο Αβδάλας (πολύ λογικά) στην ηλικία που βρίσκονται, δεν μπορούν να παίξουν στον Παναθηναϊκό που μάχεται για την πρόκριση στην οκτάδα της Ευρωλίγκας και την κατάκτηση του Ελληνικού νταμπλ. Κάλλιστα όμως θα μπορούσαν να αγωνίζονται στην Α2, απέναντι σε δυνατούς άντρες, μάχες που θα τους βελτίωναν σε όλους τους τομείς: αγωνιστικά, πνευματικά, σωματικά… 

Όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Ισπανία, όπου η Μπανταλόνα μπορεί να χρησιμοποιεί τον 16χρονο Ολλανδό Ντούειν Αριστόντε στην Leb Plata (Β Εθνική) με την Πρατ, ή αντιστοίχως η Μπασκόνια τον 17χρονο Σενεγαλέζο Σειντίνα Φαγιέ. 

Το πρόβλημα στην Ελλάδα, είναι πως οι ανήλικοι δεν μπορούν να έχουν διπλό δελτίο! Έτσι ο Σαμοντούροφ και ο Αβδάλας «χάνουν» την φετινή σεζόν σε επίπεδο ανδρών και στερούνται την ευκαιρία να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους στην ηλικιακή κατηγορία που τους αρμόζει. Από τις επτά τάπες που έκανε απέναντι στο Πανερυθραϊκό ο «Σάμο», πιθανότατα δεν θα είχε ούτε μια απέναντι σε άνδρες. 

Ο αντίλογος είναι πως κάθε σύλλογος, μπορεί να έχει μια θυγατρική ομάδα σε χαμηλότερη κατηγορία και να μοιράζεται μαζί της έξι δελτία με παίκτες κάτω των 23 ετών. Αν για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός είχε επιλέξει μια ομάδα της Α2 ως θυγατρική, ο Σαμοντούροφ και ο Αβδάλας θα μπορούσαν να παίρνουν μέρος εφέτος στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα της χώρας. 

Ο αντίλογος του… αντιλόγου, είναι πως κανένα από τα 12 σωματεία της Α1, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, έχει θυγατρική. Άρα σε πρώτη φάση, αυτή η εναλλακτική δεν έχει λειτουργήσει. 

Η ουσία, όμως, του πράγματος δεν αλλάζει. Γιατί να μην παίζουν οι ανήλικοι, έχοντας διπλό δελτίο στην Α2, η στην Β’ Εθνική?

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο μπάσκετ, «απαγορεύεται» να χάνονται και «επιβάλλεται» να βρίσκονται οι λύσεις, ώστε οι παίκτες με ταλέντο να αναδεικνύονται. 

Τα παιδιά με προοπτική είναι μετρημένα και πρέπει όλοι οι φορείς του μπάσκετ να έχουν αγαστή συνεργασία. Ομοσπονδία, σύλλογοι, γονείς και ατζέντηδες οφείλουν να συμπορεύονται και να καταλήγουν σε συμφέρουσες λύσεις. Δεν έχει καμία σημασία, ποιας ομάδας την φανέλα φορούν. 

Είτε είναι του Παναθηναϊκού (όπως ο Σαμοντούροφ), είτε των… άσπρων χωμάτων, όλοι ανήκουν στο ελληνικό μπάσκετ και είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα πλήρες και λειτουργικό πλαίσιο στήριξης.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ