fbpx

Τα μικρά μυστικά του Ναζ 

Τα μικρά μυστικά του Ναζ 

Ο νυν παίκτης της Αρμάνι έχει πολλές «συνδέσεις» με την χώρα μας, αλλά και ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Απασχολεί το Ελληνικό μπάσκετ εδώ και πολλά χρόνια, έστω κι αν ακόμα δεν έχει καταφέρει να φορέσει την φανέλα της Εθνικής μας. Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ έχει αρκετές «συνδέσεις» πέραν της προφανούς λόγω της μητέρας του Γεωργίας, με την χώρα μας, αλλά και αρκετά μικρά «μυστικά».

Διαβάστε τα… 

-O πατέρας του ήταν μποξέρ. Μαζί με τον Ελάϊζα πήγαιναν για προπόνηση μποξ, αλλά στην άλλη πλευρά του γυμναστηρίου υπήρχε ένα γήπεδο μπάσκετ. Ο Ναζ πήγαινε κι έβλεπε μεγαλύτερα παιδιά να παίζουν κι εν τέλει όταν ο πατέρας του τον πήγαινε για μποξ, αυτός έπαιζε μονά. 

-Στα 15 του χρόνια, βλέποντας πως το Καναδικό σύστημα μπάσκετ δεν μπορεί να το βοηθήσει, πήρε την μεγάλη απόφαση να φύγει για την Αμερική. Αρχικά πήγε στο αυστηρών αρχών προπαρασκευαστικό (prep school) σχολείο για το κολέγιο, Μοντρόουζ Κρίστιαν στο Μέριλαντ, όπου έμαθε να είναι συνεπής και πειθαρχημένος. 

-Ακολούθως πήγε στο φημισμένο Φίντλεϊ Πρεπ στο Λας Βέγκας, ακολουθώντας τα χνάρια των Καναδών NBAers Τρίσταν Τόμπσον και Κόρεϊ Τζόζεφ, αλλά και αρκετών ακόμα γνωστών επαγγελματιών όπως ο Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος, ή ο Μπράιαν Ανγκόλα. 

-Λίγο πριν αποφοιτήσει και αφού είχε αποδεχθεί την υποτροφία του Αϊόβα Στέιτ, υπεβλήθη σε επέμβαση στο αριστερό του ισχίο. Ένα μήνα αργότερα τον Απρίλιο του 2015, έκανε την ίδια χειρουργική διαδικασία στο δεξί του ισχίο κι έτσι έμεινε εκτός δράσης για επτά μήνες, χάνοντας την πρώτη του σεζόν στο κολλέγιο. 

-Ως freshman ναι μεν δεν αγωνίστηκε, αλλά έγινε καλός φίλος με τον Γιώργο Τσαλμπούρη, ο οποίος είχε μετακομίσει στο NCAA για τους Cyclones. Μάλιστα ο (τότε) ατζέντης του νυν άσου της Ρεάλ Μπέτις, Τάσος Δελημπαλταδάκης, του έδωσε μια φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, την οποία «μεταβίβασε» στον Ναζ. 

-Ο μετέπειτα εκπρόσωπος του Λονγκ, Πάνος Καπάζογλου, προσπάθησε γι’ αρκετά χρόνια, μαζί με την Ελληνική ομοσπονδία να ολοκληρώσει την διαδικασία απόκτησης Ελληνικού διαβατηρίου, αλλά πάντοτε «προσέκρουε» στον «βράχο» της γραφειοκρατίας. 

-Αφού αποφοίτησε από το Αϊόβα Στέιτ, δεν έγινε ντραφτ στο ΝΒΑ, αλλά έπεισε μέσα από την παρουσία του στην G-league, τους Γιούτα Τζαζ να το υπογράψουν με 2-way συμφωνία. Οι μορμόνοι στις 22 Δεκεμβρίου του 2017 έκοψαν τον νυν παίκτη του Παναθηναϊκού Νέιτ Ουόλτερς και πρόσφεραν το δεύτερο 2-way συμβόλαιο τους στον ομογενή γκαρντ. 

-Ένα χρόνο αργότερα, όταν προσλήφθηκε στο προπονητικό επιτελείο του Κούιν Σνάιντερ, ο Φώτης Κατσικάρης ανέλαβε την ατομική βελτίωση του Ναζ. Οι δυο τους έχτισαν μια καλή σχέση, έστω κι αν ο Ναζ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ένα εγγυημένο συμβόλαιο στους «μορμόνους», ενώ ο Έλληνας προπονητής το καλοκαίρι του 2019 αποφάσισε να φύγει από το Σολτ Λέικ Σίτι, για να γίνει χεντ κόουτς στην Γκραν Κανάρια. 

-Πέρασε άλλα δύο χρόνια στην G-league, αλλά λόγω της αβεβαιότητας με την πανδημία, αποφάσισε να εγκαταλείψει το «Αμερικανικό όνειρο» και τον Ιούλιο του 2021 να υπογράψει στην Μπρέσια. Μαζί με τον Αμεντέο Ντε Λα Βάλε, συνέθεσαν το καλύτερο περιφερειακό δίδυμο της legabasket και στο τέλος της περιόδου ο (νέος εκπρόσωπος του) Μίσκο Ραζνιάτοβιτς είχε ένα σωρό προτάσεις. Ο Ναζ αποφάσισε να αποδεχθεί την προσφορά της Μιλάνο. 

-Εκεί συνάντησε όχι μόνο τον Έλληνα γενικό διευθυντή Χρήστο Σταυρόπουλο, αλλά και έναν παλιό γνωστό του από την Γιούτα. Ο Στιβ Κλέι προσλήφθηκε από τον Έτορε Μεσίνα για την ατομική βελτίωση (players development) των παικτών της Αρμάνι, μετά τη θητεία του στους Τζαζ για μια πενταετία. Ο Κλέι μαζί με τον Κατσικάρη είχαν δουλέψει πολύ με τον Ναζ την περίοδο 2018-19. 

-Στα μέσα της σεζόν 2021-22, η μητέρα του επισκέφθηκε την Ελλάδα, με βασικό στόχο να προχωρήσει τον «φάκελο» για το Ελληνικό διαβατήριο του γιου της, όπως είχε αποκαλύψει το apexsports.gr τον περασμένο Σεπτέμβρη. Πλέον η διαδικασία βρίσκεται (επιτέλους) στην τελική της ευθεία και υπάρχει αισιοδοξία πως ο Ναζ, μπορεί να είναι διαθέσιμος για την Εθνική το προσεχές καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ