fbpx

Το επόμενο «Βασκικό» project

Το επόμενο «Βασκικό» project

Ο 18χρονος Ουσμάνε Εντζάι συνεχίζει την παράδοση της παραγωγικής διαδικασίας της Μπασκόνια, έχοντας για συμπαίκτη τον γιο του Χοσεάν Κερεχέτα

Αποτελεί «τροφοδότη» τόσο του ΝΒΑ, όσο και συλλόγων που βρίσκονται στο ψηλότερο ράφι της Ευρωλίγκας. Από την δεκαετία του 90, η παραγωγική διαδικασία της Μπασκόνια έχει αναδείξει ουκ ολίγες εξέχουσες μορφές του παγκόσμιου μπάσκετ και συνεχίζει να λειτουργεί ως και τις μέρες μας. Πλέον το επόμενο μεγάλο project των Βάσκων, προέρχεται από την Αφρική και «ψήνεται» στην δεύτερη της ομάδα. Πρόκειται για τον 18χρονο Σενεγαλέζο Ουσμάνε Εντζάι, ο οποίος αγωνίζεται στην Μπασκόνια 2, η οποία παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της Leb Silver, δηλαδή στην τρίτη τη τάξει κατηγορία του Ισπανικού μπάσκετ.

Υποψήφιος για τον 2ο γύρο του ντραφτ

Ο Εντζάι αποκτήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι από την Γερμανική ακαδημία Ντράγκονς Ρόντορφ, λίγο έξω από την Βόννη. Είναι γεννημένος το 2004, έχει ύψος 2,10 και χρησιμοποιείται στις δύο θέσεις των ψηλών. Στο Αφρομπάσκετ εφήβων της Μαδαγασκάρης τον περασμένο Αύγουστο μέτρησε 15,5 πόντους, 10,7 ριμπάουντ και 1,7 κλεψίματα ανά αγώνα και παρά την αποτυχία της Σενεγάλης η οποία τερμάτισε πέμπτη, κατάφερε να ανεβάσει τις μετοχές του στο παγκόσμιο «χρηματιστήριο» του μπάσκετ.

Στην διάρκεια της τρέχουσας περιόδου βρίσκεται μέσα σε όλα τα εικονικά (mock) ντράφτ των ιστοσελίδων που ασχολούνται με τα ταλαντούχα παιδιά που είναι υποψήφια το ΝΒΑ (prospects) και σε αυτό του ESPN (που θεωρείται έγκυρο) είναι στο Νο37 (https://www.espn.com/nba/insider/story/_/id/35323345/2023-nba-mock-draft-scoot-henderson-play-ignite-again).

Ο Εντζάι δεν έχει αγωνισθεί με την κανονική ομάδα της Μπασκόνια, καθώς ναι μεν διαθέτει πολύ ταλέντο, αλλά σωματικά είναι αδύναμος για να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρωλίγκας ή της ACB.

Είναι ένας ψηλός που αρέσκεται να παίζει με πρόσωπο και έχει εξαιρετικό σουτ από την περιφέρεια. Παράλληλα λόγω της αθλητικότητας και του μεγέθους του μπορεί να αγωνισθεί και σαν σέντερ, πλην όμως υστερεί σε δύναμη.

Στόχος των Βάσκων είναι να τον εξελίξουν σωματικά και τεχνικά, ώστε τη επόμενη σεζόν να τον προωθήσουν στην πρώτη τους ομάδα. Το σχέδιο τους μπορεί να ανατραπεί, μόνο αν ο 18χρονος Αφρικανός επιλεγεί στο ντραφτ και θελήσει να μετακομίσει άμεσα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Ο… δημιουργός Κερεχέτα

Σε περίπτωση που μείνει, είναι βέβαιο ότι θα τον υποδεχθεί με ανοικτές αγκάλες ο Κερεχέτα. Προσέξτε, όμως! Όχι ο Χοσεάν, αλλά ο Χοσέμπα, ο γιος του ιδιοκτήτη, της Μπασκόνια…

Ο γεννημένος την πρώτη Ιανουαρίου του 2003 γκαρντ είναι συμπαίκτης του Εντζάι στην Μπασκόνια 2 και ο βασικός «τροφοδότης» του. Ο αριστερόχειρας σε αντίθεση με τον πατέρα του που ήταν ένας σκληρός αναπληρωματικός ψηλός ο οποίος μάλιστα στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 1980 με την Ρεάλ Μαδρίτης, αποτελεί τον βασικό δημιουργό της ομάδας του, έχοντας ως τώρα 2,8 ασίστ ανά αγώνα. Η προοπτική του δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή του Σενεγαλέζου, καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων, μπορεί να φθάσει στο επίπεδο μιας ομάδας χαμηλού επιπέδου της ΑCB.

Αν, πάντως, ανταποκριθεί θετικά την τρέχουσα σεζόν, δεν αποκλείεται την επόμενη να δοκιμάσει την τύχη του στην πρώτη ομάδα, ή σε κάποιον άλλον σύλλογο, ανώτερης κατηγορίας.

Ο… έτερος Σενεγαλέζος

Η Μπασκόνια 2 διαθέτει ακόμα έναν ανήλικο Αφρικανό, με δυνατότητες εξέλιξης. Ο Σειντίνα Λιμαμουλάγιε Φαγιέ, ήταν συμπαίκτης του Εντζάι στο Αφρομπάσκετ της Μαδαγασκάρης, έστω κι αν είναι σχεδόν δύο χρόνια μικρότερος του! Η ημερομηνία γέννησης του Εντζάι είναι η 13η Μαρτίου του 2004, ενώ του Φαγιέ η 30η Δεκεμβρίου του 2005!

 Με ύψος 2,09 είναι ένα δυναμικό «πεντάρι» και μάλιστα στο πρόσφατο τουρνουά εφήβων «Χοσπιταλέτ» της Βαρκελώνης, επιλέχθηκε στην καλύτερη πεντάδα.

Δίκτυο σε όλο τον κόσμο

Όπως γίνεται αντιληπτό και επιβεβαιώνεται μέσα από την παράδοση που έχει δημιουργήσει από παίκτες όλων των ηλικιών και όλων των εθνικοτήτων, ο σύλλογος της Βιτόρια έχει ένα ευρύ δίκτυο διασυνδέσεων που του επιτρέπει να ανακαλύπτει «κρυμμένα διαμάντια» σε όλη την μπασκετική υφήλιο. Όλα τα παιδιά χρησιμοποιούνται σε όλες τις εθνικές κατηγορίες και σε όλα τα διεθνή τουρνουά, δίχως να υπάρχει κανένας περιορισμός από την Ισπανική ομοσπονδία, η οποία μάλιστα με τον κανονισμό των «cupos» τους δίνει τη δυνατότητα μετά από μια τριετία να αγωνίζονται ως γηγενείς και να έχουν την δυνατότητα να παίξουν στην Εθνική τους.

Η Μπασκόνια έχει καλή δομή, βοηθάει τους παίκτες και παράλληλα… βοηθιέται και η ίδια. Είτε εξελίσσοντας παίκτες για την βασική της ομάδα, με τελευταία παραδείγματα τους Σεντεκέρσκις, Ραιέστε και Κουρούκς, είτε εισπράττοντας το «buyout» από τα συμβόλαια τους, όπως συνέβη το προηγούμενο καλοκαίρι με τη μετακίνηση του Σιμόνε Φοντέκιο στην Γιούτα.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ