fbpx

Ντέρικ Ουίλιαμς: Από το Νο2 του draft στον Αμερικανικό… ΟΑΕΔ

Ντέρικ Ουίλιαμς: Από το Νο2 του draft στον Αμερικανικό… ΟΑΕΔ

Η ιστορία του είναι λίγο πολύ γνωστή. Από super star στο κολεγιακό πρωτάθλημα με την Αριζόνα και Νο 2 στο ντραφτ του ΝΒΑ πίσω από το Καιρί Έρβινγκ μέσα σε λιγότερο από έξι χρόνια, βρέθηκε στον… Αμερικανικό ΟΑΕΔ.

Ο Ντέρικ Ουίλιαμς, όμως, κατάφερε μέσα από την παρουσία στην Μπάγερν να «αναγεννηθεί» και να θεωρείται πλέον ένας από τους καλύτερους πάουερ φόργουορντ της Ευρωλίγκας. Ήταν ένα χαμηλό ρίσκο αξίας 285 χιλιάδων δολαρίων που πήραν ο Ντέγιαν Ράντονιτς μαζί με τον Ιταλό αθλητικό διευθυντή των Γερμανών Ντανιέλε Μπαιγέζι και απέδωσε υψηλά κέρδη.

Βέβαια πριν φθάσει στο limit down της Μπάγερν, ο Καλιφορνέζος φόργουορντ είχε παίξει λάθος στο «χρηματιστήριο» της Νέας Υόρκης. Όχι δεν ήταν θαμώνας της wall street, αλλά μερικά τετράγωνα πιο πάνω στο Μανχάταν, στο Μάντισον Σκούτερ Γκάρντεν. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την σεζόν του στους Νικς αποτέλεσε την αρχή του τέλους του στην κορυφαία λίγκα του κόσμου. Η ιστορία έχει ως εξής…

Το καλοκαίρι του 2015, αφού έμεινε ελεύθερος από τους Σακραμέντο Κινγκς, υπέγραψε ένα διετές συμβόλαιο αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην Νέα Υόρκη, έχοντας το δικαίωμα να το «σπάσει» μετά την πρώτη χρονιά. Υπολόγιζε πως θα σχημάτιζε δίδυμο στους φόργουορντ μαζί με τον (σούπερ-σταρ εκείνη τη εποχή) Καρμέλο Άντονι, πλην όμως έχασε γρήγορα τη θέση του βασικού από τον (τότε ρούκι) Κρίσταπς Πορζίνγκις. Εντούτοις η παρουσία του ήταν θετική, καθώς εξελίχθηκε σε μια πολύ αποτελεσματική «ρεζέρβα». Έπαιξε τα περισσότερα παιχνίδια κανονικής περιόδου στην καριέρα του (80) και σε μόλις 18 λεπτά μέσης συμμετοχής είχε 9,3 πόντους και 3,7 ριμπάουντ ανά αγώνα. Μάλιστα στο τοπικό ντέρμπι με τους Νετς, έκανε ρεκόρ καριέρας με 31 πόντους! 

Οι Νικς δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τον κρατήσουν, καθώς με μισθό 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν ένας Value For Money παίκτης, πλην όμως ο D-Will δεν έβλεπε τον εαυτό του ως έναν χρήσιμο αναπληρωματικό. Θεωρούσε πως μπορεί να είναι βασικός σε κάποια άλλη ομάδα και έτσι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το opt out που είχε στην συμφωνία του. Βέβαια για να περιγράψουμε πλήρως τη εικόνα, είχε δύο ακόμα σημαντικούς λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την  απόφαση.

Ο πρώτος είχε να κάνει με το περιστατικό κλοπής στο οποίο είχε πέσει «θύμα» το Δεκέμβριο του 2015. Τότε είχε φέρει στο διαμέρισμα του στην αναβαθμισμένη γειτονιά Tribeca του Μανχάταν δύο γυναίκες, οι οποίες του έκλεψαν χρυσαφικά αξίας 750.000 δολαρίων! Το περιστατικό είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα και ασφαλώς δεν είχε βοηθήσει την φήμη του.

Ο δεύτερος λόγος είχε να κάνει με την τεράστια διοικητική-προπονητική αβεβαιότητα που υπήρχε στους Νικς. Ο Ουίλιαμς υπέγραψε με προπονητή τον Ντέρικ Φίσερ, τον οποίο ο Φιλ Τζάκσον απέλυσε το Φεβρουάριο του 2016. Προσέλαβε στη θέση του τον «κολλητό» του Κερτ Ράμπις, τον οποίο απομάκρυνε το καλοκαίρι του 2016 για να φέρει τον Τζεφ Χόρνασεκ.

Έτσι ο Ουίλιαμς αποφάσισε πως έπρεπε να πάει σε μια ομάδα στην οποία θα υπήρχε σταθερότητα, γι’ αυτό έφυγε από τους Νικς και υπέγραψε στο Μαϊάμι του Πατ Ράιλι και του Έρικ Σποέλστρα. Πόνταρε όλες τις… μάρκες του στον εαυτό του και… χρεοκόπησε. Οι Χιτ δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την παρουσία του και τον «έκοψαν» τον Φεβρουάριο του 2017 μετά από παρουσία μόλις 25 αγώνων, προτιμώντας να «επενδύσουν» στο (παλιό παίκτη του Άρη) Οκάρο Ουάιτ.

Ω της ειρωνείας μετά από σχεδόν πέντε χρόνια το σκηνικό ήταν ακριβώς το αντίστροφο. Ο Ουάιτ μετά από μια καθολικά αποτυχημένη παρουσία στον Παναθηναϊκό αντικαταστάθηκε από τον Ουίλιαμς…

Μετά την αποδέσμευση του από την ομάδα της Φλόριντα, ο D-Will δεν κατάφερε να ξαναβρεί εγγυημένο συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Είχε μερικά βραχύβια περάσματα από τους Καβαλίερς και τους Λέικερς, αλλά και μια παρουσία 15 αγώνων στο Κινεζικό πρωτάθλημα με τους Τιανζίν Γκολντ Λάιονς.

Ως εκ τούτου στην off season του 2018, η εμπορική του αξία είχε πιάσει πάτο!

Στο Μόναχο ο αθλητικός διευθυντής της Μπάγερν Ντανιελε Μπαιγεζι ήξερε καλά την αγορά του ΝΒΑ, καθώς είχε θητεύσει γι αρκετά χρόνια ως scout των Ντιτρόιτ Πιστονς. Ήξερε για τα λάθη του παρελθόντος, πλην όμως είχε την πληροφόρηση πως ο Ουιλιαμς είχε υποπέσει σε αυτά λόγω ανωριμότητας και όχι λόγω κακού χαρακτήρα. Ουδέποτε κάποιος είδε εκφράσει παράπονα για την συμπεριφορά του και από την στιγμή που κόστιζε μόλις 285 χιλιάδες δολάρια αποφάσισε να πάρει το ρίσκο. Άλλωστε είχε την σύμφωνη γνώμη του Ραντονιτς, ο οποίος έβλεπε πως με τα αθλητικά του προσόντα, ο Αμερικανός μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα αποτελεσματικό «τεσσάρι» που θα χρησίμευε και σαν small ball Σέντερ στην Ευρωλιγκα (https://basket.apexsports.gr/2022/11/24/idanikos-sygchrotismos/).

Δικαιώθηκε απόλυτα και απόψε ο Ουιλιαμς επιστρέφει στον τόπο της προσωπικής του αναγέννησης…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Μπάσκετ